Universum kan kyla ner solceller
Solceller som tar vara på allt solljus men filtrerar bort oönskad värme med hjälp av rymdens kyla låter som science fiction, men detta kan snart vara verklighet med teknik utvecklad av ingenjörer på Stanford-universitetet.
En solcells syfte är att ta vara på solens energi och omvandla den till elektricitet men värmen som bildas är en oönskad bieffekt som gör att solcellen fungerar sämre. Detta har varit ett svårt problem att lösa för solcellsindustrin.
Tre forskare vid Stanford universitet i Kalifornien har testat en ny metod för att utnyttja den förnyelsebara kylan i universum och lyckades sänka temperaturen på en testsolcell med 13 grader, genom en teknik som kan översättas med ”strålningskylning”.
– Tekniken har stor potential för alla maskiner eller system utomhus som kräver kylning men samtidigt behöver bevara den synliga delen av solljuset, antingen av praktiska eller estetiska skäl, säger Linxiao Zhu i ett pressmeddelande.
Tekniken bygger på ett mycket tunt och genomskinligt lager av kiselkristall med en våffelliknande struktur och små mikrohål. Skiktet släpper igenom solljuset men samlar samtidigt upp och avger värme mycket effektivt. Värmen avges dessutom från ytan i just de våglängder av infraröd strålning som lättast släpps ut genom atmosfären till rymden utanför. Forskarna talar om ett genomsläppligt infrarött fönster i atmosfären.
Forskarna ser nya möjligheter att använda kylan i universum för att förbättra effektiviteten för markbundna energisystem.