Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Ung politisk scenkonst

Nike Markelius - 9 år sedan

Det finns en lång tradition i Sverige av politisk och utmanande teater som förvaltats av många fria grupper, som till exempel Fria Pro och Nationalteatern på 1970-talet och på 1980-talet med grupper som teater Galeasen i Stockholm som blev banbrytande med starka sceniska uttryck, punkiga uppsättningar som ville förändra världen genom att chockera och skaka om makten.

Teater Tribunalen har en unik utbildning för politisk scenkonst i Stockholm. Foto: Henrik Dahl

Teater Tribunalen har en unik utbildning för politisk scenkonst i Stockholm. Foto: Henrik Dahl

Nu ser vi ett samhälle som blivit bättre på vissa sätt och sämre på andra. Och jag undrar på vilket sätt de unga teaterskaparna arbetar i dag? Hur de förvaltar det arvet och vad de vill berätta och ställa på scenerna 2015?

När jag pratar med en av de unga, Sofia Wigand, som gått teater Tribunalens unika utbildning för politisk scenkonst i Stockholm, berättar hon för mig att många har förankrade normkritiska rörelser i ryggen när de skapar ny teater för samtiden. Om teatern, liksom en hel del andra konstnärliga uttryck, befunnit sig i en icke-rörelsebubbla i många år, börjar det röra på sig igen nu. Den unga teatern är tydligt normkritisk, ofta feministisk och anti-rasistisk. Politiska rörelser samverkar med scenkonsten.

Det ligger i tiden som något befriande att allt fler normer kritiseras offentligt och för många öppnar sig livet i och med en allt större acceptans av människors olikheter och rätt att få vara sig själva. Samtidigt är det problematiskt att normkritiska rörelser i dag är väldigt akademiska och använder sig av svåra begrepp som intersektionalitet eller devising – för dem som inte omfattar begreppsvärlden kan rörelsen uppfattas som exkluderande.

Och fortfarande råder en envis vithetsnorm på de flesta teatrar. Samt att det till största del är mäns texter som spelas. Det gäller både på de fria och institutions-
teatrarna. Fortfarande är inte alla representerade. Det handlar om hur vi ser på historier och vilka kroppar som kan spegla allt. Den skeva maktbalansen skrivs allt mer in i pjäserna och ställs på tiljorna för att på så sätt försöka omvandla sina egna förutsättningar.

Vad skulle det komma för nya historier om vi bestämde oss för att i tio år inte sätta upp något som handlar om en vit cis-man? För att balansera upp lite. Män har fått lov att representera alla väldigt länge. Och den vita manliga sfären är ofta den uttalade fienden som den politiska scenkonsten pekar ut i dag. Det kanske krävs ett hårt diskussionsklimat för att komma framåt. Och det krävs ett större politiskt arbete runt omkring scenerna för att förändra normer och synen vi har på varandra.

Några som verkligen är föregångare i det arbetet och skapar scenkonst med nya perspektiv är PotatoPotato, ett ungt scenkonstkollektiv med egen scen i Malmö. Linda Forsell, som är en av fem konstnärliga ledare, säger att de använder teatern som verktyg för att förändra världen. De genomskådar patriarkala strukturer, ger upp individen och går in i en kollektiv existens där de ställer kvinnliga historier på scen med lekfullhet och icke-konflikt- baserad associativ dramaturgi. Kanske är det den nya punken?!

PotatoPotato är ett ungt scenkonstkollektiv med egen scen i Malmö.

PotatoPotato är ett ungt scenkonstkollektiv med egen scen i Malmö. Foto: PotatoPotato

Så mitt intryck är att den unga politiska teatern inte på samma sätt som förr riktar spjutspetsen mot makten, utan är mer självreflekterande som del av en samhällssjäl som förhoppningsvis börjar inse allas lika värde på riktigt. Inte bara som något en säger för att det låter bra men sen ändå fortsätter förtrycka och skapa avgrunder mellan människor. Kanske det är nu det händer. När en ung generation kräver att få vara sig själva och att samhällsblicken inte ska göra skillnad på folk och folk.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar