Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Nike tipsar om tre oförglömliga filmer

Nike Markelius - 9 år sedan

Nike Markelius tipsar om tre oförglömliga filmer som står ut ur mängden just nu. Filmerna Heart of a dog, Mustang och Granny’s dancing on the table går att se på bio just nu.

Den yngsta systern Lale gör uppror när hon ser att hennes äldre systrar blir bortgifta en efter en.

Den yngsta systern Lale gör uppror när hon ser att hennes äldre systrar blir bortgifta en efter en.

Levande om flickors frigörelse

Film: Mustang
Regi: Deniz Gamze Ergüven

Många mäns drift att kontrollera och frihetsberöva kvinnor är ett tungt ok den mänskliga historien bär och samtidigt ett av de allvarligaste brott mot mänskliga rättigheter som begåtts, över världen, genom århundradena. Var kommer den ens ifrån; uppfattningen att kvinnor är mäns ägodelar?

Filmen Mustang av Deniz Gamze Ergüven utspelar sig i en turkisk by vid Svarta havet. Här bor fem föräldralösa systrar med sin stränga mormor och vidriga morbror, och historien om deras vuxenblivande och frigörelse ger mig direkt associationer till Federico García Lorcas pjäs Bernardas hus från 1939.

Filmen Mustang handlar om fem föräldralösa systrars vuxenblivande.

Filmen Mustang handlar om fem föräldralösa systrars vuxenblivande.

Unga kvinnor och flickor som först vilt frustande och sorglöst tjattrande springer längs stränderna och leker med pojkar likt galopperande vildhästar i en yster flock. Den ungdomliga kraften och glädjen över att finnas till, livet ligger öppet framför dem och de pirriga första förälskelserna syresätter springet i benen, och gör läpparna bultande röda och varma. Skönheten och kraften bakom den rättmätiga viljan att, som pojkarna, få kasta sig in i den virvlande dansen och att själv få välja vem som ska få ens kärlek, är filmen Mustangs inledning och fundament.

Men snart slår gallergrindarna igen bakom flickorna. Snart straffas de hårt för sina naturliga impulser och de konservativa vårdnadshavarna sätter dem i en hustrufabrik som ska beröva dem deras frihet, egna vilja och genuina livslust. De får skitfärgade klänningar och disciplinerade lektioner i matlagning, städning och sömnad. Telefoner och datorer ställs undan – allt som kan förleda dem.

Men det finns en rebell bland dem, den yngsta systern Lale, som med öppna granskande och kritiska ögon iakttar det som pågår och är den som går till handling när hon ser sina äldre systrar en efter en bli bortgifta för att försvinna in i fångenskap hos män de inte älskar. Hon försöker förhindra katastrofen, men inte ens när en av systrarna tar sitt liv, för att komma undan morbroderns sexuella övergrepp och hotet att bli bortgift, inser de vuxna sitt misstag, utan planerar ändå nästa bröllop på tur. Men de två kvarvarande flickorna lyckas vända situationen och låter plågoandarna smaka sin egen medicin innan upplösningens olidligt spännande scener får oss att fullständigt tappa andan.

Mustang är verkligen en unik och levande film som lyckas förmedla så mycket oförställd glädje, sprudlande lekfullhet och intelligens, mitt i den svåra situationen, att det som finns kvar i hjärtat ändå är mod och hopp.

Blanca Engström spelar flickan Eini i Hanna Skölds senaste film.

Blanca Engström spelar flickan Eini i Hanna Skölds senaste film.

En familj som lever i tystnad

Film: Granny’s dancing on the table
Manus, regi, dockanimation: Hanna Sköld

I tystnaden kan barndomens sår gömmas undan. Men de fortsätter att pulsera som infekterade varbölder under ytan. För att inte tankarna om ett bättre liv ska få fäste blir det viktigt att alla är så tysta som möjligt. Om fadern bestämt att världen är en farlig plats och männen dövar sin rädsla genom att slå, blir det patriarkala förtrycket, den totala isolationen ändå halmstrået som håller ihop dagarna hjälpligt för de utlämnade barnen.

Hanna Sköld gestaltar en familjs öde i ett ensligt beläget torp mitt i den milsvida nordiska råkalla skogen, med en sällsynt skoningslös och kristallklar skärpa. Sköld använder olika filmiska berättartekniker och låter karaktärerna gestaltas både av fantastiskt uttrycksfulla leranimationer, och av två skådespelare; strålande Blanca Engström vars hela ansikte och ögon glöder bakom tystnaden och Lennart Jähkel som skickligt gör en fader som sitter fast i sin fruktan.

Här pågår under flera generationer ett drama så förlamat av tystnad och svält att de kalla rummen står stilla av outgrundlig smärta och oförmåga att se sakernas tillstånd.

Ser gör dock flickan Eini. Hon berättar sin historia som tar sin början när hennes farmor fick lämna sitt barn eftersom hon var ogift och reste ut i den stora världen. Hon skickar brev hem till torpet, som ger de kvarvarande familjemedlemmarna smärtsamma påminnelser om vad de går miste om.

Einis pappa växer upp med sin sköra moster och hennes man som slår. När han själv blivit vuxen, blir Eini till, men hennes mamma fördrivs från hemmet, för att hon inte är tillräckligt tyst. Einis pappa blir farlig. Vi får följa med in i huset och se klaustrofobin skrika ur flickans ögon, se det som gömts undan, det som egentligen inte tål dagsljus. Faderns ensamhet är hans fängelse och våldet mot den han egentligen älskar, hans eget barn, är till slut det enda som återstår av mänsklig kontakt.

Det här är en film som kastar ett viktigt ljus över mekanismerna bakom mäns hat och våld i nära relationer. Och som visar att en ung själ kan följa ljuset i sitt eget öga, våga höra blodet brusa, trotsa överheten och bryta destruktiva mönster.

Visas på Folkets Bio i Båstad, Göteborg, Lund, Malmö, Rättvik, Stockholm, Umeå, Västerås, Örebro samt på Google Play, Telia.se, TriArt.se och iTunes.

 

Kärleken till en hund och livet

Film: Heart of a dog
Manus, regi, spoken word: Laurie Anderson

Laurie Andersons drömska och suggestivt mycket vackra film Heart of a dog kretsar kring hennes hund Lolabelle. Bilderna och berättelserna om hunden och hennes perspektiv på tillvaron blandas på ett ljuvligt och drabbande sätt med reflektioner om livets olika förutsättningar och dödens gåta. Blicken på himlen efter 9/11 är den samma som hundens blick på himlen efter attacker av rovfåglar. Luften är farlig.

Den romantiska bilden av den tama hunden är full av ömhet och tillit. En trogen följeslagare och vän med stora blanka ögon, som aldrig förebrår sin människa.

Mer konstnärliga bilder av hunden kan vara valpen som sytts in i en kvinnas kropp för att födas likt en baby och få hennes eviga kärlek, eller den blinda hunden som spelar piano, ger välgörenhetskonserter och målar tavlor, för att sedan efter dödsprocessen tillbringa 49 vilda dagar i bardo innan själen uppgår i en annan livsform.

Performanceartisten, konstnären och kompositören Laurie Anderson besökte i februari Göteborg Film Festival med filmen "Heart of a dog". Foto: Thomas Johansson / TT.

Performanceartisten, konstnären och kompositören Laurie Anderson besökte i februari Göteborg Film Festival med filmen ”Heart of a dog”. Foto: Thomas Johansson / TT.

Anderson behärskar många konstarter och blandar sitt subjektiva filmande med teckningar och musik. Hon arbetar med intressanta frågeställningar om hur den subjektivt berättade historien behöver andras närliggande historier för att bli fullständig. Hon skildrar den egna moderns död som problematisk eftersom illusionen och längtan efter lycka krossas – samtidigt finns en stor tacksamhet mot livet självt över att få lov att vara med en stund på jorden.

Filmen är full av existentiella frågor som kastas ut likt vattendroppar på en glasruta. Svaren finner du i ditt hjärta och i den mäktiga känslan av att vara en liten själ bland andra i en biosalong, i en stad, i en värld där stunderna är flyktiga som livet självt. Kvar blir ödmjukheten och den försonande blicken som inte vill slösa bort de dyrbara dagarna på aggression, utan i stället ta till vara den tid vi har tillsammans. Dagarna är räknade. Och det är bara de som gått, som vet vad som väntar på andra sidan.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 9 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 9 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 9 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 9 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 9 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 9 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 9 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 9 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 9 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar