Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Tillsammans kan vi stoppa de brunas framfart

Ledare, Lennart Fernström - 8 år sedan

I lördags dog ytterligare 39 flyktingar vid Medelhavets stränder, tio av dem var barn, fyra under två år. Totalt beräknas någonstans mellan 250 och 300 ha drunknat på Medelhavet under januari. Februari började inte bättre, i samma område vid den turkiska kusten drunknade ytterligare minst nio personer i tisdags, varav två var små barn. I Aftonbladet blev det en liten TT-notis om det, många tidningar skrev inte alls.

Den 26-årige August Landmesser vägrade vara en del av Hitlers propgandamaskin. När bilden togs 13 juni 1936 hade han har precis fått veta att han inte får gifta sig med sin fästmö Irma Eckler, då hon klassificerats som judinna. Foto: Public domain

Den 26-årige August Landmesser vägrade vara en del av Hitlers propgandamaskin. När bilden togs 13 juni 1936 hade han har precis fått veta att han inte får gifta sig med sin fästmö Irma Eckler, då hon klassificerats som judinna. Foto: Public domain.

Till skillnad mot i september väcker bilderna på drunknade spädbarn inga stora reaktioner i media. Statsministern talar inte längre på stora manifestationer om att det är ”dags att Europa står upp för människans okränkbara värde och rätt, som vi i våra deklarationer och avtal svurit att värna”. Istället har han med hjälp av MP och SD mer eller mindre stängt våra gränser och kraftigt inskränkt asylrätten.

Samma dag som de 39 döda hamnade på Turkiets strand samlas uttalade nazister och andra högerextrema, sverigedemokratiska riksdagsledamöter och lokalpolitiker från C för att demonstrera mot ”denna och tidigare regeringars folkfientliga vanstyre”. Föregående dag ger sig ett rasistiskt medborgargarde på ensamkommande flyktingbarn i centrala Stockholm. Påhejat av bland annat sexrådgivaren Katerina Janouch, som på Twitter skriver om ”inbördeskrig mot det marockanska gatuslöddret”.  Ett par veckor tidigare hördes en av Sveriges före detta främsta komiker, Jonas Inde, diskutera huruvida förintelsen skett eller ej i den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsens podcast.

Jag tror vi alla, som inte själva följt med i glidningen, ser hur värderingarna i samhället med rekordfart förändras. Hur åsikter som för ett halvår sedan ansågs vara extremt bruna har normaliserats, hur politiskt medvetna Billy har börjat dela artiklar i sociala medier om problem med invandringen. Hur politiskt omedvetna Carl alltmer delar saker från Avpixlat, Nyheter Idag, Fria Tider, med upprörda kommentarer. Hur det på middagsbjudningen och i fikarummet börjar talas om “de där”.

Den öppna rasismen har blivit rumsren, så rumsren att en förtroendevald centerpartist kan demonstrera med nazister utan att partiet reagerar. På några månader har vi gått från en majoritet för en generös migrationspolitik till att 70 procent vill ha stängda gränser och en inskränkt asylrätt.

Vi är många som har varnat för en sådan utveckling – vid EU-inträdet, när transportörsansvaret infördes och medan regering och riksdag år efter år drivit en politik som gjort att Sverige glider isär.

Farten och kraften i förändringen är dock både förvånande och chockande. Historikern Mats Deland pekar i lördagens UNT på Socialdemokraternas roll. ”När Socialdemokraterna släpper alla hämningar gör många andra det också. Efter Luciabeslutets flyktingstopp i december 1989 följde attacker mot flyktingförläggningar, Lasermannen och VAM och en våldsexplosion som tog tio år att hejda.”

Nu ser vi en repris som dessutom legitimerats av att det tidigare flyktingvänligaste partiet har följt med i Socialdemokraternas galenskap. I samband med den solidaritetsvåg som sköljde över Sverige i september sjönk stödet för SD. Men efter det har vi bland annat sett hur:

• SD deklarerar att riksdagsarbetet ska prioriteras ner till förmån för utomparlamentarisk kamp. Resultatet ser vi i en mängd bränder i flyktingförläggningar, rasistiska medborgargarden, rasistiska mord och manifestationer som den i lördags.

• Malmö kommun genomför en brutal vräkning  av romer.

• S, MP, KD, M, C och L stoppar permanenta uppehållstillstånd och anhöriginvandring.

• S, MP och S inför transportörsansvar och visumkrav och inskränker kraftigt asylrätten.

• Regeringen deklarerar att 80 000 personer ska skickas tillbaka dit de kom ifrån.

Vi har ett kritiskt läge, där vi antingen lyckas bryta de brunas framfart eller riskerar att få ett riktigt otäckt samhälle. Och det är bara vi som kan se till att det blir det förstnämnda. Som Martin Luther King sa: ”Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad”.  Det är därför allas vårt ansvar att aldrig tiga när de bruna värderingarna sprids. Låt inte fascisterna demonstrera ostört, delta i motdemonstrationerna eller åtminstone i demonstrationerna för ett öppnare Sverige.

Alltför många har genom historien tittat åt ett annat håll när auktoritära krafter kränkt mänskliga rättigheter. Alltför många har ”bara” lytt eller upprättat gränskontroller och byggt stängsel med motiveringen att någon annan annars skulle ha gjort det.

Vi behöver vår tids Raoul Wallenberg, som hjälper flyktingar förbi gränskontrollerna, som hjälper familjer att återförenas, som aktivt hjälper flyktingarna, tar emot ensamkommande, gömmer dem som inte får asyl, och så vidare.

Regering och riksdag kommer inte att rädda oss från de bruna, men tillsammans kan vi göra det. Alla kan inte göra allt, men tillsammans kan vi vägra rasismen logik och stoppa dess spridning.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar