Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Påsk till gryningsgudinnans ära

Malin Bergendal - 8 år sedan

Varifrån kommer ordet påsk och vad är det egentligen vi firar? Det finns flera svar beroende på vilket språk du talar. Vårt svenska ord kommer från hebreiskan medan det engelska Easter har sina rötter flera tusen år innan Gamla testamentet.

Glada lamm kan symbolisera våren och ljuset som kommer tillbaka, lika väl som den gamla historien i Torahn. Foto: Morguefile

Glada lamm kan symbolisera våren och ljuset som kommer tillbaka, lika väl som den gamla historien i Torahn. Foto: Morguefile

Ordet påsk kommer av hebreiska pesach, som betyder skona eller gå förbi. Det är den vanligaste förklaringen, men enligt till exempel Svensk etymologisk ordbok betyder ordet istället påskalamm, ett lamm som slaktas till påsk. Lite motsägelsefullt kan man tycka, men de två förklaringarna hänger ihop.

Bakgrunden är att det judiska folket hölls som slavar av en egyptisk farao. Moses hade blivit utvald av Gud att leda dem därifrån, berättar Torahn, även känd som Gamla testamentet, men faraon var inte med på noterna. För att pressa honom att ge med sig skickade Gud tio svåra plågor på egyptierna. Den värsta var att alla nyfödda ungar, inklusive människobarnen, skulle dö. Endast de judiska barnen skulle skonas.

Underligt nog visste inte den förmodat allsmäktige guden var de judiska familjerna bodde, så han föreskrev att de skulle sätta ett märke på sina dörrar med blodet från ett slaktat lamm. De skulle måla både dörrposterna och tvärbjälken i dörren. Det fanns också detaljerade instruktioner om hur och när lammet skulle tillagas och ätas.

Grundbetydelsen hos pesach borde vara skona eller gå förbi, eftersom syftet med slakten var just att olyckan skulle gå förbi de målade dörrarna. Man kan fråga sig varför de judiska familjerna inte kunde måla dörrarna med jordfärger, kol, krita eller något annat, men det skulle vara lammblod därför att lammen skulle offras till Gud. Den tanken har sedan gått vidare till kristendomen, där Jesus offrade sig själv för mänskligheten och förklarade att nattvarden var hans egen kropp och hans eget blod. I den engelska bibelöversättningen kallas han till och med Guds påskalamm – God’s Passover lamb.

På engelska är annars Easter – ja, högtiderna har stor bokstav på engelska men inte på svenska – det vanligaste ordet för påsk. Det har också en religiös betydelse, men det har ingenting med judendom eller kristendom att göra. Liksom tyska Ostern kommer Easter från fornengelska Eastrun, som från början syftade på den månad vi numera kallar april. Enligt den engelska munken Bede, som levde på 700-talet och 800-talet, var Ēosturmōnaþ uppkallad efter gudinnan fruktbarhetsgudinnan Ēostre, som firades i den månaden.

Fruktbarhets- och gryningsgudinnan Ēostre. Bild: Wkimedia Commons

Fruktbarhets- och gryningsgudinnan Ēostre. Bild: Wkimedia Commons

Hennes namn har rötter in i protoindoeuropeiskan, ett språk som talades på den östeuropeiska stäppen för 5 000–6 000 år sedan. Det betyder gryning, och ursprungligen var hon en gryningsgudinna, den som kom med ljuset. Påsksymboler som ägg och harar associeras också till henne, men om man åt dem eller bara gladde sig åt dem som vårtecken vet jag inte.

Så vad är det vi firar i helgen? Det judiska påskalammet, nattvarden i dess efterföljd eller Ēostre som kommer med ljuset? Tittar man på påsktraditionerna är det en blandning av alltihop, men jag firar hellre gryningsgudinnan. Glad påsk!

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar