Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Tid och ett lyssnande öra

Krönika, Karen Austin - 8 år sedan

En kväll i februari tittar jag på pjäsen April i Anhörigsverige på Stadsteatern i Stockholm, en fri tolkning av Susanne Alakoskis bok med samma namn. Det är uppväxten i ett missbrukarhem skildrat ur barnens perspektiv. Det är misär och skammen som barnen i pjäsen bär på känns. Skam som gestaltas på scenen och blixtsnabbt formuleras till lögner som svar på frågan: hur mår du? Om det överhuvudtaget kommer något från barnens läppar.

”En av de goda nyheterna är att regeringen prioriterar social sektor de kommande tjugo åren” säger ett av barnen i pjäsen. Alakoski och jag är jämnåriga och vi har båda vuxit upp i ett annat Sverige, där den repliken kunde ha varit sann.

Skammen har alltid funnits där, men viljan från samhället att hjälpa till har förändrats. I dag pratar fler öppet om sjukdomen alkoholism men det som krävs – tid och lyhördhet – för att stödja de sjuka och anhöriga har minskat.

Det moderna välfärdssystemet började byggas upp med inriktning på familjepolitik med stöd åt barnfamiljer och pensionärer under 40-talet. Inte förrän i början på 90-talet med höga arbetslöshetsiffror och mer av marknadsekonomi inledde Sverige ett systemskifte. Det infördes krisprogram med stora besparingar i de offentliga utgifterna.

DNs ledarskribent Hanne Kjöller skriver ofta om sjukskrivningar. Hon ser till kostnader men lösningarna blir kortsiktiga. Den 17 februari 2016  skriver hon i DN att ”tidiga insatser i form av rehabilitering förlänger snarare än förkortar sjukperioden”. ”Tydliga tidsgränser fungerar disciplinerade” skriver Kjöller.

Socialarbetare strävade under goda ekonomiska tider att stödja människans egna ideér om förändring och fanns där för att lyssna på dem som bar på traumatiska upplevelser. Den formen av insatser tar tid men är helande och innebär mindre risker för återfall. I dag läggs allt större tonvikt på expertbedömningar och individuella lösningar med krav på snabba resultat och effekter som ska fram så fort som möjligt.

Alakoski skriver i sin tidigare bok Oktober i Fattigsverige att ”när jag var som ensammast som barn, som olyckligast, gick jag till en spegel och grät. Det var skönt att se någon även om det bara är en själv så är det bättre än ingenting”.

Räknar man med ett antal anhöriga per missbrukare kan smärtorna beskrivas som en folksjukdom, men om det finns socialarbetare, lärare eller professionella som hjälper familjer att artikulera smärtan så kan det vara skillnaden mellan att leva eller att dö lite långsamt.

Det är inte lönsamt att öka på skammen och skulden som Kjöller gör genom att förneka rehabiliteringens betydelse. Människor insjuknar av att vara anhöriga. En bra socialpolitik tror på människans läkande kraft med professionell hjälp. Ideologier skapas utifrån ekonomiska förutsättningar i dag men politiker som drar ner på socialtjänstens kostnader låtsas som om att det är effektivt att skicka tabletter och skicka klienten på ett samtal med en arbetscoach.

Att läsa Kjöller, som inte verkar ha kunskap om läkningsprocesser, är som att vara medberoende och lyssna på alkoholisten som ljuger. Rehabilitering tar tid. Det behöver inte kosta mer. Men det kräver ett öra.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar