Tempot höjs inför COP21 i Paris
Just nu möts världens länder i tyska Bonn för att under två veckor förhandla om ett nytt globalt klimatavtal. Målet är COP21 i Paris i december då allt ska falla på plats.
Under mötet i Bonn ska den text som godkändes i Genève i februari förenklas och rationaliseras. Den består nu av 90 sidor, med många alternativa formuleringar som ska tas bort eller slås ihop. Sverige ska vid mötet i Bonn försöka få ”länder att närma sig varandra och hitta samsyn i svåra förhandlingsfrågor” enligt regeringens hemsida. Sverige vill stärka allianser med både låg- och höginkomstländer.
– Jag hoppas att de informella dialoger och högnivåmöten vi haft under våren bidrar till framsteg i Bonn. Vi behöver hitta kompromisser och lösningar i svåra frågor, säger Sveriges klimatambassadör Anna Lindstedt i ett pressmeddelande.
Den globala uppvärmningen ska hållas till under två grader, beslutades det vid COP16 i Cancun. Det nya klimatavtalet byggs nu utifrån att varje land anger sina ambitioner för minskade utsläpp efter 2020. Målet för EU och Sverige är ett globalt, rättvist och rättsligt bindande klimatavtal i Paris 2015, men mer troligt är att vissa delar blir bindande, andra inte. I den riktningen pekar bland annat ett uttalande av Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius, till afrikanska delegater i Bonn i måndags, rapporterar The Guardian.
– Vi kan politiken i USA. Oavsett om vi gillar det eller ej, om det kommer till kongressen kommer det att avfärdas, menar han. Om förhandlarna följer denna anvisning, kan begränsningar i koldioxidutsläppen komma att uteslutas ur ett bindande avtal, eftersom det ändå inte skulle passera kongressens republikanska majoritet. Nytt för Parismötet COP21 är att världens ledare kommer att närvara redan vid inledningen. Det handlar om att ta tillvara erfarenheterna från COP15 i Köpenhamn, berättar Laurent Fabius vid en inledande presskonferens i Bonn. Där var problemen alltför komplexa när de mot slutet skulle lösas av statsministrar och statschefer.
– Detaljerna är inte klara men idén är att bjuda in dem för att få politisk input från början. Sedan är det delegaternas uppgift att fullfölja och implementera. Parismötet handlar om ambitionshöjningar och kompromissvilja, för att det ska bli långsiktigt och hållbart, menar Laurent Fabius och lyfter att också icke-statliga aktörer, som näringsliv och organisationer, måste vara med på tåget.
På en presskonferens arrangerad av The Climate Action Network, ett nätverk av 900 ideella organisationer världen över, betonas att att uppvärmningen redan skördar offer.
– Vi behöver också ett globalt mål för anpassning och för de permanenta förluster som kommer av klimatförändringarna. Det borde utgöra en separat del av avtalet, menar Jaco du Toit från WWF International.
Han lyfter också att utvecklingen mot ett samhälle med låga koldioxidutsläpp måste stödjas, både finansiellt och politiskt.
– Förnybar energi och energieffektivisering blomstrar redan där ute, det finns mycket potential, men vi behöver också regeringarna och den internationella processen för att hastigheten på den utvecklingen ska öka. Köpenhamnsmötet 2009 präglades av konflikter mellan rika och fattiga länder och under den stora demonstrationen där över 100 000 deltog var huvudbudskapet klimaträttvisa. Harjeet Singh från Action aid menar att de pågående värmeböljorna i Indien och Chad samt översvämningarna i Nepal, kan kopplas till klimathotet.
– Budskapet är mycket klart, klimatförändringarna pågår och vi måste inse att systemet laggar. Även om vi alla blir gröna nu kommer efterverkningarna att komma i 50 till 100 år. Viktiga komponenter i Parisavtalet måste vara att bygga motståndskraft och att hantera skador och förluster, menar Harjeet Singh. Inte bara med ekonomisk ersättning utan också genom hållbara globala strategier. Det handlar inte bara om utvecklingsländerna betonar han; höjda vattennivåer, ökenutbredning och glaciärer som smälter är globala problem.
– Detta måste erkännas i det nya avtalet. Mötet i Bonn omfattar både förhandlingar om det nya klimatavtalet och om ökade ambitionsnivåer före 2020. Det krävs betydande minskningar av utsläppen redan före 2020, för att minimera skadorna och hålla kostnaderna nere för klimatåtgärderna. Ytterligare två stora möten kommer att hållas före klimatmötet i Paris. Nästa blir i Bonn, den 31 augusti–4 september.