Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Ta saken i egna händer

Malin Bergendal - 8 år sedan

Inför klimatmötet COP 21 i Paris i december har Naomi Klein och Ave Lewis släppt filmen This changes everything. Med den vill de bland annat samla miljörörelsen inför toppmötet. Den 27 september visades filmen för första gången i Europa.

This Changes Everything_STEPH

I No Logo, som kom 1999, skriver Naomi Klein om hur reklam och varumärken påverkar oss. I Chockdoktrinen berättar hon om hur kriser och katastrofer utnyttjas för att förlama demokratin. Det här förändrar allt handlar om relationen mellan oss och planeten vi bor på. Vi vet: vi håller på att förstöra den, vi kan vända utvecklingen om vi hjälps åt, men vi är för giriga.

Den historien har vi alla hört. Den började för 400 år sedan, när den industriella utvecklingen förändrade människans inställning till naturen. Från att ha sett jorden som en moder började vi se den som en maskin, något som uteslutande var till för oss. Vi slutade vara försiktiga om jorden, blev giriga och glupska och nu kan vi inte stoppa oss själva.

Det är berättelsen om kapitalismen, säger Naomi Klein. Men det finns många andra berättelser om människan och jorden. Historier om samhörighet, respekt, kärlek och solidaritet. Nu behöver vi de historierna för att se klimatkrisen som en chans att förändra vårt misslyckade ekonomiska system och bygga upp något mycket bättre.

Naomi Klein under inspelningen i New York. I bakgrunden syns  kameramannen  Mark Ó Fearghaíl och  regissören Ave Lewis. Foto: Ed Kashi

Naomi Klein under inspelningen i New York. I bakgrunden syns
kameramannen Mark Ó Fearghaíl och regissören Ave Lewis. Foto: Ed Kashi

Det här förändrar allt är både en bok och en film. Filmen har Naomi Kleins man, dokumentärfilmaren Avi Lewis, gjort. Den är inspirerad av boken, budskapet är detsamma och berättarrösten är Kleins, men det är inte en filmatisering. Somliga saker gör en film bättre än en bok, som att sätta igång samtal, få människor att diskutera och organisera sig.
I filmen får vi möta människor i hela världen, vars livsmiljöer skövlas och förstörs. Av skogarna, betesmarkerna och de ömtåliga våtmarkerna blir bara förödelse kvar. Och rätten till sin mark och sitt liv får de ta sig själva om de kan.

Det är nyckeln till filmens – och bokens – budskap: vi har sett nu att varken företagen eller staterna på egen hand tar det ansvar som behövs. Den demokrati som, där den finns, borde säkra rätten till jord, luft och vatten, rätten att göra sig hörd och påverka, sätts ur spel när tillräckligt mycket pengar finns med i bilden. Kolet är egentligen inte det stora problemet – det är kapitalismen.

Och det är det som förändrar allt, menar Naomi Klein och Avi Lewis. Det är därför vi måste ta saken i egna händer. Det gör de utsatta människorna i filmen, den unga urfolksledaren Crystal i oljesandsområdet i Alberta i Kanada, Mike och Alexis i Montana som får sina getters betesmark förstörd, Jyothi i Andhra Pradesh i Indien som kämpar tillsammans med de andra byborna mot kolkraftverket som ska byggas i våtmarken som de lever av. De samlar grannar, vänner och släktingar och vägrar att ge upp. Och ibland vinner de, helt eller delvis. De visar att det går.
Jag tänker på Alaska, där motståndet och miljökraven nu har fått Shell att avstå från att borra. Kampen för att rädda Alaska finns inte med i filmen, men den hade kunnat göra det.

Det här förändrar allt är en peppfilm, och den funkar. Efter filmen frågar Olivia Linander från organisationen 350.org, som distribuerar filmen, hur många i publiken som har skyddat miljön med sina kroppar. Några ställer sig upp och får applåder. Sen frågar Olivia hur många som tänker göra det. Nu är vi många som ställer oss upp. Jo, det kommer nog att behövas och jo, vi är beredda att göra det. Och alla som fortfarande sitter ner ställer sig upp när hon frågar vilka som kommer att stödja dem som gör det. Det säger något om vilka som var där, förstås. Men det visar också att det här är en film som kan förändra.

I november kommer filmen att släppas för den som vill ordna visningar, enligt organisationen Fossile Free Sweden. Boken har just kommit ut på svenska på Ordfront förlag.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar