Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Ta oppositionsrollen från SD

Ledare, Lennart Fernström - 9 år sedan

Efter en dryg månad till sjöss så kastas jag brutalt tillbaka till ”verkligheten”, som det brukar kallas. När jag lämnade redaktionen var sociala medier fulla med postningar som ”Äntligen semester!”, ”bara X dagar kvar till semester!”, ”Y veckor ledigt” och så vidare. Nu ser jag inte en enda med ”Äntligen tillbaka på jobbet” eller dylikt.

Istället fylls mina flöden med SDs senaste reklamkupp. En extremt lokalt placerad reklam som få i Sverige kan ha missat. Och jag kan återigen konstatera hur enormt kallt strategiskt SD spelar på känslor och utnyttjar motståndarna för att stärka de egna leden. Samtidigt som så många på andra sidan låter känslorna springa iväg istället för att använda den fakta och de argument som vi har på vår sida.

Missförstå mig rätt, jag tillhör inte dem som tycker att vi ska tiga ihjäl fascisterna och jag tycker det är strålande när folk tar saken i egna händer och river ner den rasistiska propagandan eller gör härliga adbusters av den. Både civil olydnad och humor är viktiga i kampen för ett bättre samhälle. Däremot tycker jag diskussionen till stor del hamnar helt galet och precis där SD vill ha den.

När vi en gång i tiden startade Stockholms fria tidning så tog vi fram tunnelbaneskyltar på djurrättstemat med bilder från slakt- och djurindustrin. De stoppades av SL med motiveringen att de kunde väcka anstöt hos resenärerna (till skillnad från blodiga biffar – en reklam från köttindustrin). Så vi körde en affisch med en platta över bilden och gick samtidigt ut med ett pressmeddelande om att vi hade blivit censurerade. Det gav mig möjlighet att prata om både tidningen och djurrätt i såväl radio som tv och tidningar. Och inte minst kunde vi odla underdogbilden av utmanaren som etablissemanget försökte stoppa. Även om vi förstås inte nådde i närheten av den uppmärksamhet som SDs kampanj fått, så nådde vi på det sättet betydligt fler än om vi fått sätta upp affischen med djurrättstemat. Så nästa gång vi skulle ha en kampanj i tunnelbanan så upprepade vi samma sak, med samma effekt.

Och det är precis det vi ser SD göra nu, den enda skillnaden är att SL inte satte stopp från början, utan antirasister fokuserade på SDs rätt att ha reklamen istället för att bemöta det sjuka budskapet i den. Gång på gång har SD i sina kampanjer provocerat motståndarna för att få en motreaktion som kan skapa en större sammanhållning och större sympati hos deras anhängare och potentiella anhängare. SDs egentliga budskap handlar inte om tiggarna utan att vissa saker inte får sägas och att det som de kallar sjuklövern på alla sätt försöker tysta ner den enda riktiga oppositionen. Deras budskap är att vi lever i en åsiktsdiktatur vilket bekräftas genom dessa diskussioner.

Och tyvärr spelar allt för många med i det spelet, inte bara vid deras välplanerade kampanjer utan hela tiden. Att SD är enda oppositionen bekräftas av övriga politikers sökande mot mitten. Tydligast förstås i Decemberöverenskommelsen, en för demokratin minst sagt generande uppgörelse som spelade SD rakt i händerna. Men framför allt för att SD har rätt i att alla de övriga partierna är pinsamt lika i sin politik och kommunikation.
Trots SDs framgång så vågar inget annat parti sticka ut. Trots att nästan alla jublar när semester är på gång och nästan ingen över att komma tillbaka till jobbet, vågar inget parti lämna den heliga arbetslinjen.
Trots att teknikutvecklingen har gett oss en otrolig möjlighet att minska arbetstiden så vågar inget parti ifrågasätta att vi slutade sänka arbetstiden på 70-talet.
Trots att klyftorna fortsätter att växa och några är äckligt rika medan alltför många har svårt att få ihop till det grundläggande vågar ingen prata verklig omfördelning. Trots att allt fler faller genom det lapptäcke till trygghetssystem som vi har, så lyfter inget parti upp det växande kravet på en heltäckande och villkorslös grundtrygghet i form av basinkomst.
Istället får folk falla igenom systemet och sedan serveras falska, enkla och rasistiska lösningar av SD.

Att SD sedan driver samma arbetslinje med hård repressaliepolitik som de andra spelar ingen roll. De visar på en annan bild, de driver sin fråga kompromisslöst och de agerar som en verklig opposition till det rådande.

Det är dags att bemöta SDs sjuka politik istället för att ifrågasätta deras rätt att finnas och föra ut den. Men framförallt är det dags för andra visioner än dagens gråa konsensuspolitik. Ett frihetligt, solidariskt och hållbart samhälle är så mycket vackrare och attraktivare än fascisternas förenklade lösningar. Dags för något parti att sticka ut och ta politiska poänger på andra alternativ än det gråa och bruna.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar