Svenskar till massaktion mot kolkraft i Tyskland
Klimataktivister förbereder nu en massprotest mot Vattenfalls brunkolgruva i tyska Lausitz. Genom att ta sig in på anläggningen vill aktivisterna tvinga Vattenfall att tillfälligt stoppa verksamheten.
Vattenfall har sedan i höstas sina tyska kolgruvor och kolkraftverk ute till försäljning. Genom en stor civil olydnadsaktion i mitten av maj vill aktivisterna sända en signal till potentiella köpare.
– En köpare vill kanske inte ha tusentals aktivister på köpet, säger Julia Norman från Climate justice program.
Hon hoppas att Ende Gelände, som aktionen kallas, ska samla 5 000 – 10 000 aktivister, varav mer än hundra svenskar. Träningar i civil olydnad kommer att hållas för att aktivisterna ska kunna ta sig in på gruvområdet och ockupera anläggningen.
Aktionen mot Vattenfall är en del i den mobilisering mot fossilindustrin som går under namnet Break free. I sex världsdelar och elva länder kommer aktioner att genomföras med målet att fossila bränslen ska stanna i marken. Det handlar bland annat om protester mot fracking i USA, oljeborrning i Nigeria och mot en hamnanläggning för kol i Australien.
I förra veckan publicerade Dagens industri uppgifter om att Vattenfall överväger att avbryta sin försäljning av kolkraft i Tyskland. Orsaken skulle vara låga energipriser som pressar priset på tillgångarna. Julia Norman ser positivt på uppgifterna.
– Det vore väldigt klokt att avstå från att sälja och att avveckla på ett ansvarsfullt sätt. Det vi måste satsa på är en förnybar revolution, säger hon.
Vattenfall är medvetna om aktivisternas planer och säger att man kommer agera enligt de föreskrifter som finns, utan att precisera närmare.
– Ett intrång innebär en säkerhetsrisk för både aktivister och personal. Det finns andra sätt att lösa problem än att bryta mot lagen, säger Michelle von Gyllenpalm, chef för samhällskontakter på Vattenfall.
Men Julia Norman hoppas att många ansluter sig.
– Det är inte politikerna som kommer att lösa de problem vi har framför oss. Befolkningen och civilsamhället behöver visa vägen, säger hon.