Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Svår vattenbrist i Syrien

Kanya D’Almeida/IPS - 8 år sedan

Det råder akut brist på rent dricksvatten i Syrien. FNs barnfond Unicef fördömer stridande parter, som uppges rikta planerade attacker mot vattenkällor i staden Aleppo.

Bristen på vatten i Aleppo förvärras ytterligare av den värme som råder, med temperaturer på upp emot 40 grader Celsius. Unicef berättar i ett pressmeddelande om hur en av organisationens anställda träffat en liten flicka som köat i timmar vid en av de få fungerande tappkranarna i staden. När hennes två vattenkärl till sist hade tappats upp insåg flickan att hon inte skulle orka bära hem de dyrbara dropparna, varpå hon bara satte sig ner och började gråta.

Unicef menar att flera av de stridande parterna i Syrien medvetet förstört vattentillgångar, något som enligt organisationen har inträffat 18 gånger i Aleppo bara under året. Detta trots att sådana attacker strider mot internationella lagar, och ytterligare förvärrar den vattenbrist som miljontals syrier lider av. Närmare fem miljoner människor beräknas ha drabbats av vattenbrist under de senaste månaderna.
– Tillgång till rent vatten är ett grundläggande behov och en fundamental rättighet. Att förvägra civila detta är ett uppenbart brott mot krigets lagar och något som måste upphöra, säger Unicefs regionchef Peter Salama, i ett uttalande.

I vissa områden har tappkranarna stått torra i över en månads tid. Ofta blir det barnens uppgift att gå och hämta vatten på de platser där det finns tillgängligt. Men det är inte bara en ansträngande syssla, utan också mycket farligt. Enligt Unicef har tre barn dödats i Aleppo de senaste veckorna i samband med att de letade efter vatten.

I städer som Aleppo och Damaskus, men även i den sydvästra staden Dera’a, har många familjer blivit tvungna att dricka orenat vatten från grundvattenreserver. Detta vatten är oftast hälsovådligt och ökar riskerna för att människor ska drabbas av vattenburna sjukdomar. Eftersom tillgången på rent vatten hela tiden minskar medan efterfrågan ökar, har priserna på rent dricksvatten snabbt skjutit i höjden. I Aleppo ska priset ha stigit med flera tusen procent, vilket gör det mycket svårt för många familjer att få tillgång till det livsavgörande vattnet.

Strider och bombningar har förstört en stor del av landets vatteninfrastruktur. Pumpstationer har raserats och vattenledningar sprungit läck, samtidigt som få har möjlighet att laga det som förstörts. De ständigt återkommande elavbrotten har dessutom gjort det allt svårare för servicepersonal att pumpa in vatten till civila områden.

Unicef har med hjälp av tankbilar hjälpt en halv miljon människor med vatten, varav 400 000 i Aleppo. Organisationen har även lagat ett stort antal brunnar, samt bidragit med stora mängder bränsle för att förbättra vattendistributionen i Aleppo och Damaskus. Närmare 2,3 miljoner människor i Aleppo beräknas lida av brist på vatten, medan 2,5 miljoner har samma problem i Damaskus.

Samtidigt är Unicefs insatser klart underfinansierade, och barnfonden uppger att man är i akut behov av 20 miljoner dollar för att kunna hantera vattenkrisen bara i Aleppo och Damaskus.
På ett nationellt plan har vattentillgången i Syrien halverats i förhållande till hur det var innan konflikten bröt ut 2011.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar