Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Sunt arg och modigt kaxig

Nike Markelius - 8 år sedan

Om det är någon gång vi skulle behöva en ny musikrörelse så är det nu. En ny kraft som kan sätta ord och ton på de djupt oroande händelserna vi ser runtomkring oss och gjuta mod i människor som kämpar och protesterar.

Kampsånger har historiskt sett varit oerhört viktiga i politiska sammanhang och lindrat lidandet och sorgen för såväl flyktingar som förtryckta grupper, och förenat människor att resa sig mot orättvisor och diktaturer. Men det har också historiskt sett kostat vissa musiker tortyr, fängelse och till och med livet.

Att vara ung i dag är ingen lek. Att ta klivet ut i vuxenlivet i en tid som denna innebär att du måste stålsätta dig, både mentalt och praktiskt, mot reella klimathot, utbredd fattigdom, hög arbetslöshet, stenhård konkurrens om primära självklarheter som bostäder och försörjning. Du står inför ett samhälle som håller på att brytas isär av motstridigheter och splittring. Dessutom ett allt kallare socialt klimat som befinner sig allt mer i appar och på sociala medier.

På vilket sätt kan vi göra musik i dag för att möta och lösa samhällsproblemen? Vill vi verkligen höra folk sjunga om eländet, eller vill vi hellre ha kultur som får oss att glömma en stund? Underhållning som istället förflyttar oss till en pausplats, långt från krig och jordens undergång. Hur skulle en ny musikrörelse kunna se ut 2015? Vågar vi hoppas på nya röster som höjs på ett kanske alldeles nytt sätt för att kasta ljus över samtiden och allt det som finns att göra, för att få en bättre värld för alla.

Precis som vi unga punkare gjorde i början på 80-talet, sjunger i dag många unga om att få vara sig själva, att få gå sina egna vägar, att bryta såväl könsnormer som musikaliska normer. Många är less på gamla mönster i en musikbransch där kvinnor traditionellt varit söta skönsjungande kuttersmycken längst fram vid mikrofonen, och män tuffa svettstänkande fingerfärdiga rifflirare med hår på bröstet och elguran som fallos med ylande orgasmiska gitarrsolon. Alternativt väna bönor och goa gubbar med akustisk gitarr och texter om att befrielsen är nära eller blodiga krigsskildringar. Inget fel i det, det är viktig musikhistoria på vilken mycket av dagens musik vilar.

Men tiden är ny och många av de unga har andra idéer om hur musiken ska skapas och vad den ska handla om. Musikvärlden präglas så starkt fortfarande av hierarkier och normer som speglar det övriga patriarkalt styrda samhället och det är tydligt att de unga i dag inte alltid känner sig representerade i det, och att skapa nya musikaliska rum för fler är en viktig uppgift som de unga nya politiska banden har i dag. De ställer det på scen, gör det synligt och avdramatiserar det på sikt. Genom att bara vara sig själva. Några av de intressantaste unga banden tänkte jag presentera här:

• SAQWERTY är ett queerfeministiskt konstpunkband från Eskilstuna/Stockholm som hängivet och färgstarkt ifrågasätter normer som en viktig grund för det konstnärliga skapandet. Musiken iscensätter och uttrycker den egna verkligheten genom att få den sköna ytan att krackelera. De leker med traditionellt kvinnliga attribut, med smink och glittriga scenkläder, såpbubblor och en tydlig regnbågsestetik som gör musiken till en mångfasetterad känsloupplevelse. SAQWERTY är skickliga instrumentalister och spelar en explosiv, utlevelsefull och dynamisk musik med vackra pianoslingor som bryts brutalt och plötsligt med hårt mangel och skriksång.

Osborn, Jack och Vera i SAQWERTY. Foto: SAQWERTY

Osborn, Jack och Vera i SAQWERTY. Foto: SAQWERTY

Texterna skildrar en stark frihetstörst och när jag såg dem på Kafé 44 härom veckan trängde tårarna fram efter bara några takter av första låten. De träffar rakt i hjärtat med den enorma energi de satsar, den leende värmen och självklara integriteten som de översköljer publiken med. Skiva nummer två är på gång.

• Vagina Dentata är ett nyskapande postpunkband med rötter i Stockholms södra förorter. De beskriver sin verklighet och sårbarhet som unga i en skakig samtid och experimenterar lekfullt med sina låtbyggen, som innehåller både hopp och förtvivlan.

Foto: Vagina Dentata

Foto: Vagina Dentata

De spelar på tå med mycket attityd, för en ung och hängiven publik, som med stora ögon suger i sig det mod och den intensitet som bandet utstrålar. De vrålar ut sitt raseri över hur tidigare generationer sårat moder jord, hur våldet på gatan skrämmer och hur likdelar radas upp i plastförpackningar i mataffärerna, i låtar som Vi tar natten tillbaka och rader som Mitt hjärtas sol blöder. Vagina Dentata har skapat ett eget scenspråk med långa låtar som de utvecklat till performance. De byter kläder och instrument, målar textrader på varandra och låter musiken bölja dynamiskt genom ljud av hjärtslag och andning, spröda toner växer till kraftfullt larm, samtidigt som de själva blir levande konstverk mitt i musiken. Debut-EP kom i höst.

Dolores Haze är ett goth sex/rage raveband med tuff attityd från Stockholm och de har just släppt sitt debutalbum i lite större skala och redan första videon till singeln Touch me vittnar om normbrytande och provocerande stil, genom att låta oss följa med ner i underjorden där dekadent estetik, gothisk melankoli och djärva bilder av sexuella situationer och trasiga personer som pissar och kräks blandas med bandets medlemmar som spelar på en mörk och dyster scen.

Det är ett band i rörelse, som inte begränsar sig till genrer eller sound som redan finns. Djärvheten och kompromisslösheten blir politisk just för att den ingjuter mod i andra och visar att det är möjligt att välja sin egen väg i världen. Den blir punk just för att den vägrar anpassa sig till patriarkala strukturer och kräver sin plats för sin egen skull. Det här är ungdomar som inte ber om ursäkt för sig. De uttrycker en sund självkärlek som sannerligen behövs som förebild och inspiration för unga i dag.

Matriarkatet är ett punkband från Stockholm. Deras stenhårda ös springer ur en träffsäker och rå rytmsektion, effektiv vass gitarr och en sångerska som först gör ett något lågmält intryck när hon strosar över scenen mitt i öset, men som växer in i musiken och till sist överraskar med en sällsynt förmåga att sjunga hårt med mjuk utstrålning. Även Matriarkatet kritiserar normer och manssamhället med penisskämt, fräcka sextexter och rader som ”hallå hallå, min mens är inte blå.”

Andra band som gör sin egen grej med rebellisk attityd bör bland många andra nämnas: feministpunkrockbandet By The Way från Västerås, glitterpunkarna Cervix från Jönköping, mörkerpunxen Svart magi, drömpopparna The Tape och hårdrockarna Browsing Collection från Göteborg och surfriotpunkarna Arre! Arre! från Malmö. Den unga punk/popscenen är i dag ofta sunt arg och modigt kaxig med insiktsfulla samhällskritiska texter. De har en frisk och befriande syn på stora existentiella frågor och den nya generationen band bidrar starkt till en ökad acceptans för människors särarter och rätt för var och en att få vara och utveckla sig själva.

De kritiserar patriarkatet, parlamentarismen, högerextremismen, rasismen och hur tidigare generationer har förvaltat vår planet. Det är spännande att jämföra dagens musik med proggen och punken på 70- och 80-talen. Då protesterade vi mot mycket, men i ljuset av hur dagens samhällen ser ut så växer de unga upp i skuggan av mer hot och hat i världen än de ska behöva tåla. Då är det fantastiskt att musiken finns.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar