Starka reaktioner på WHOs köttlarm
Kött blir det första livsmedlet som WHO klassar som cancerframkallande. Denna nyhet väckte stor uppmärksamhet i veckan. Processat kött som korv, bacon, skinka och pastejer hamnar nu på samma lista som rökning och arsenik.
Även rött kött som inte processats ligger illa till men WHO menar att bevisen inte är lika tydliga och listar det som ett livsmedel som ”troligen orsakar cancer”. Underlaget till beslutet har tagits fram av 22 experter från 10 länder, som gått igenom mer än 800 vetenskapliga rapporter, däribland stora studier som sträcker sig över decennier.
Det handlar särskilt om en ökad risk för ändtarms- och tjocktarmscancer.
– För en individ är risken att utveckla tarmcancer på grund av köttkonsumtion liten men risken ökar med mängden kött. Med tanke på det stora antalet människor som äter processat kött har det dock globalt sett en betydelse för folkhälsan, säger Kurt Straif från WHO i ett pressmeddelande.
Enligt Cancerfonden är tjocktarmscancer den tredje vanligaste cancerformen hos kvinnor och den fjärde hos män.
Efter nyheten från WHO har reaktionerna varit starka. Köttindustrier världen över rasar, men kritiker finns också bland politiker och debattörer. Rapporten tonas till exempel ner av Tysklands jordbruksminister Christian Schmidt som enligt AFP sagt att det inte finns någon anledning att oroa sig för att äta korv. Men många menar också att WHOs klassning måste bli startskottet för åtgärder mot köttkonsumtionen. Lotta Engzell-Larsson påpekar i en ledare i Dagens Industri att det under tio år kommit forskning som visar att kött ökar risken för cancer och vällevnadssjukdomar och ändå ligger svenskarnas köttkonsumtion stilla på rekordnivån 87 kilo per person och år. ”En rimlig politisk åtgärd, av både hälso- och klimatskäl, vore att redan nu införa köttskatt”, menar hon.