Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Socialdemokraterna har gått för långt

Krönika, Maria Wetterstrand - 9 år sedan

Det gick som chockvåg genom de gröna leden när Socialdemokraterna och Miljöpartiet presenterade den senaste uppgörelsen om flyktingpolitiken. Tålamodet hos miljöpartisterna hade varit gott. Det fanns sedan länge en förståelse för att regeringssamarbete kräver kompromisser även i svåra frågor. Det var inte det som var problemet.

Självklart ansåg en del att MP hellre borde lämnat regeringen än att gå med på en överenskommelse som gör det så mycket svårare för flyktingar att söka asyl. Själv trodde jag för någon månad sedan att smärtgränsen gick vid tillfälliga uppehållstillstånd för barn. Men gränser förskjuts och i dag är jag mer osäker på exakt var gränsen går för MP. Den som ska sitta där och trycka på knappen i riksdagen måste också ta ansvar för alternativet. Vad innebär ett nej de facto för de människor som är på flykt? Å andra sidan, vad innebär den här överenskommelsen på längre sikt för Sveriges framtida flyktingpolitik? Jag tror aldrig att vi under min tid ställdes inför en sådan svår fråga.

Låt mig understryka att jag inte tror att detta beslut var nödvändigt för att hantera flyktingsi tu atio nen. Det finns en enorm outnyttjad potential hos frivilligorganisationer, företag och medborgare, som hade kunnat aktiveras om inte allt hanterats så stelbent. Det finns regelverk som kan ändras för att underlätta. Visst är det svårt, till exempel inom socialtjänsten som gått på knäna redan innan detta. Men det är trots allt betydligt svårare för flyktingar som nekas rätten att komma hit och söka asyl.

Men jag tror faktiskt att en del av chocken faktiskt inte handlade om MP, utan om S. Beredskap att hantera svåra frågor, ja det fanns det, men inte för att hantera en totalomsvängning av S i asylpolitiken. Trovärdiga rykten gör gällande att utgångsbudet från S i förhandlingen var Moderaternas förslag om helt stängda gränser. Inom MP har det alltid funnits en känsla av att det sociala ansvaret är starkare på vänstersidan, och det är det tunga skälet till att rödgrönt känts mer attraktivt än blågrönt. En sådan här chock, att S är beredda att stänga gränsen för människor på flykt, skakar om rejält i relationerna.

Och här har vi också regeringens största utmaning framöver. Den är inte Miljöpartiets. Den är Socialdemokraternas. För att en regering ska fungera måste det finnas något slags ömsesidig respekt mellan parterna. S har i det här fallet visat minimal respekt för MP. Och den som inte visar respekt får ingen tillbaka. Jag tror att S nu är väldigt nära att ta död på respekten från MP. Därför borde nu S backa tillbaka ett steg och låta MP ta plats i regeringspolitiken. Det räcker inte att Åsa Romson får prata klimat i Paris. MP borde ta tillfället att lägga fram förslag som höjda miljöskatter, sänkt arbetstid, lag om fler vårdnadshavare, friår, en grön investeringsbank, stopp för kapacitetshöjningar i vägnätet eller förbud mot pälsfarmer. MP har visat att de kan kompromissa även i svåra frågor. Dags för S att visa detsamma. Nu borde resten av mandatperioden vara MPs.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar