Sociala medier stärker samiskan
Samiska barn och unga pratar mer svenska än samiska, men använder samiska i sociala medier rapporterade sameradion i veckan.
Det framkom av en ny undersökning från Samiskt språkcentrum och Umeå universitet, om hur barn och unga mellan 9 och 18 år använder språket.
De unga uppger att de använder samiskan på Facebook, i sms eller i chattar. Ju mer språket används desto mer stärks det, enligt en av forskarna bakom undersökningen.
– Det visar att de här barnen och unga vill använda samiskan och hittar sätt att göra det. De tar kommandot över språket och gör det till en del av sin identitet, säger Eva Lindgren vid Umeås universitet, som lett forskningsprojektet.
I samband med enkätstudien gjordes också en förstudie om en kartläggning av de samiska språken.
– En ordentlig kartläggning skulle vara viktig för framtidens språkpolitiska arbete, sa ordföranden i Sametingets språknämnd, Josefina Skerk, i ett pressmeddelande i samband med att studien presenterades för nämnden.
Samiskt språkcentrum har i sina tidigare lägesrapporter beskrivit avsaknaden på tillförlitlig, aktuell statistik över användningen och utvecklingen av de samiska språken. De samiska språken är hotade och i behov av revitalisering och för detta arbete behövs ytterligare kunskap menar man.
– Förstudiens frågeställningar, resultat och analyser är viktiga för Sametingets språkpolitiska arbete genom att de belyser problem, hinder, utmaningar och möjligheter på individ- och samhällsnivå, säger Josefina Skerk.