Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Skyll inte på flyktingsmugglarna

Ledare, Lennart Fernström - 9 år sedan

Att hjälpa människor att fly från olycka och misär är i sig inte en ond handling. Det är EUs människofientliga politik som orsakar flyktingdöden på Medelhavet, skriver Lennart Fernström.

Minst 1 300 flyktingar drunknade i Medelhavet förra veckan. Nästan lika många som dog när Titanic sjönk. Titanic diskuterar vi, lär ut i skolan, visar på museum, gör filmer om och håller minneshögtider för. Men vem kommer att minnas förra veckans händelser om hundra år?
Till stor del handlar skillnaden om hur vi värderar människor. På Titanic fanns folk från världens överklass med, medan flyktingarna på Medelhavet är några av världen mest fattiga och utsatta. Men det finns en annan skillnad också: förra veckans tragedi var inte oväntad. Alla vet att detta sker och kommer att ske, vi låter det ske dag efter dag. Som om man hade producerat och skickat iväg nya Titanic vecka efter vecka, som om inget hade hänt. Från politikerhåll hör vi om och om igen:
1) det är de ondsinta flyktingsmugglarnas fel
2) vi måste stoppa flyktingarna (inte stoppa folks behov av att fly eller ta emot dem på ett sätt så de slipper riskera livet)
3) någon annan måste lösa det (EU, Libyen, länder som tar emot färre).

Utrikesminister Margot Wallström och migrationsminister Morgan Johansson skriver i ett gemensamt uttalande:
”Ett stort ansvar vilar på skrupellösa människosmugglare som utnyttjar desperata människors situation. (….) Sverige kommer att verka för ytterligare åtgärder från EUs sida för att stärka räddningsinsatserna till sjöss, bekämpa flyktingsmugglarna och stödja fredsprocesserna i de konfliktdrabbade områdena.”
”EU-kommissionen och Europeiska rådet behöver ta initiativ till att EUs Tritonoperation förstärks. (….) Sverige kommer att driva på för att EU tillsammans med FN och andra ska göra mer för att stödja fredsprocessen i Libyen så att situationen i landet stabiliseras och verkningsfulla insatser för att stoppa människosmugglarna kan genomföras.”

Tritonoperationens främsta mål är inte att hjälpa flyktingar att överleva Medelhavet utan att stoppa dem. I en intervju på regeringens hemsida nämner också Margot Wallström först av allt en förstärkning av gränsbevakningen som lösning. Bara vi i Europa slipper fånga upp döda kroppar och ta emot dem som överlever är det viktigaste problemet alltså löst.
En av Sveriges mest hyllade hjältar var flyktingsmugglare. Raoul Wallenberg genomförde operationer med minst lika stora risker som den smuggling som sker över Medelhavet. Han hyllas än i dag, medan dagens flyktingsmugglare ses som paria. Självklart finns det många giriga människor som vill tjäna pengar på folks olycka. Men att hjälpa människor att fly från olycka och misär är i sig lika lite en ond handling i dag som på Wallenbergs tid.
Grundproblemet är inte flyktingsmugglarna, utan de politiker som i ena stunden beklagar flyktingolyckorna och i nästa stund bygger Fästning Europa. En fästning vars murar mot omvärlden har blivit högre för varje år som Sverige varit med i denna union. En union som det sades att vi gick med i för att påverka till det bättre, bland annat i fråga om öppenhet mot omvärlden. Ingen vet exakt hur många som har dött i sina försök att ta sig in i EU, men det rör sig om minst 3 500 bara i Medelhavet, bara förra året.

Vi förfäras helt riktigt över de extrema politiska partier som växer sig starka i Europa: Sverigedemokraterna i Sverige, Gyllene gryning i Grekland, Dansk folkeparti i Danmark och så vidare. Men hur vidriga de än är så är det inte extremhögern som har byggt Fästning Europa. Det är inte deras politik som gör att det dagligen dör folk som försöker ta sig till EU. Extremhögern har inte haft majoriteten i parlamenten och mycket sällan suttit i regeringar.
Istället är det socialdemokraterna, liberalerna och de konservativa som bär ansvaret för den människofientliga politik som förs. De som gärna beklagar flyktingdöden och i ord tar avstånd från de högerextrema är de som stänger Europa och genomför de högerextremas politik. Det hjälper inte hur många gånger de beklagar vad som sker, så länge de inte öppnar upp gränserna och ger dem som vill möjlighet att komma hit legalt och säkert. Att få bosätta sig var en vill är en grundläggande mänsklig rättighet. Att definiera och behandla människor på flykt som illegala och tvinga dem till livsfarliga resor borde däremot vara kriminellt.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar