Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Samtalskompassen pekar åt helt fel håll

Ledare, Malin Bergendal - 9 år sedan

Ett ord som ”extremism” låter sig töjas och vridas ganska långt. I Mona Sahlins Samtalskompass kan det stå för allt från Al-Qaida och Svenska motståndsrörelsen till snart sagt vilken samhällskritik som helst. Vill man värna demokratin är en sådan begreppsförvirring kontraproduktiv.

I juli 2014 utsåg dåvarande demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) Mona Sahlin till nationell samordnare mot våldsbejakande extremism – just då var mest nazistgrupper och liknande på tapeten, men det fanns mer att ta tag i. Vi hörde allt mer om hur terrororganisationer som IS lockade unga människor att åka till Syrien och Irak och strida för dem.

Det väckte vrede och indignation, och Mona Sahlin har fått hård kritik för att hon vill bekämpa terroristresorna genom att försöka hjälpa jihadisterna att hitta något annat att göra med sina liv. Att spärra in och kasta ut ligger känslomässigt närmare till hands för många, men mycket tyder på att stöd och hjälp fungerar bättre.

Som verktyg för lärare, fritidsledare och andra som möter unga i riskzonen har Mona Sahlin och hennes samordningsgrupp nyligen lanserat webbplatsen Samtalskompassen. Den ska bistå med information och infallsvinklar vid de så kallade demokratiska samtal som ska hållas med – ja, vilka? Oklarheterna i Samtalskompassen gör mig fundersam. Inte bara för att den berättar om 21-åriga Erika som deltog i Göteborgskravallerna år 2001, utan främst för att den framställer samhällskritik i allmänhet som en fara för demokratin.

Samtalskompassen talar om extremistiska miljöer och extremism utan att förklara begreppet. Det är våldsbejakande extremism till höger och vänster, och så våldsbejakande islamistisk extremism. Våldsbejakande beskrivs som acceptans för politiskt våld, men är det den egenskapen och bara den som utgör det extrema? Eller finns det mer?

Till grund för Samtalskompassen ligger Handlingsplan för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism från december 2011. Där finns en vag definition: det handlar om personer, grupper och rörelser som ”inte accepterar en demokratisk samhällsordning”. I den lådan lägger man sedan Al-Qaida, Svenska Motståndsrörelsen och Allt åt alla, för att nämna några exempel. Ja just det, Allt åt alla, ett nätverk som ägnar sig åt leksaksbytardagar, fika för EU-migranter och opinionsbildning med glimten i ögat och ett klasslöst samhälle som mål.

Handlingsplanens hantering av begreppet extremism har resulterat i sprickor i och avhopp från samordningsgruppen. Därför är det lätt att tänka sig att Samtalskompassen inte definierar det helt enkelt därför att man inte kunde enas. Men att ha en klar definition är viktigt, eftersom ”extremism” är ett ord som låter sig töjas och vridas ganska långt.

Som Fredrik Persson skrev i Aftonbladet i mars 2012, när Handlingsplanen var ny: ”Begreppet är entydigt pejorativt; dess betydelse är utpekande och nedsättande. (…) Brännmärkandet blir särskilt bekymmersamt genom begreppsdefinitionens obestämbara form. Också den mest sansade systemkritiker – alldeles oberoende av om denne förordar direktdemokrati, nattväktarstaten eller blott ifrågasätter den enda vägens nyliberalism – kan etiketteras som extremist.”

Eller som Maja Dalskov och Agnes Stuber från Allt åt alla påpekar i Aftonbladet tre år senare: Samtalskompassen jämställer kritik mot sociala orättvisor med nazism när den varnar för att ungdomar ”försöker legitimera sina åsikter genom att peka på missförhållanden i samhället”. När Allt åt alla engagerar människor mot chockhöjda hyror, ”reduceras det enligt denna modell till ett sätt att skapa oroligheter”.

Mona Sahlin har goda tankar om hur man kan hjälpa unga människor att göra något bättre av sina liv än att bli terrorister. Men hon och hennes grupp verkar totalt vilse i fråga om hur man urskiljer dessa personer – och det kan bli farligt. De ”demokratiska samtalen” och det som sker därefter riskerar att bli något djupt odemokratiskt, om all systemkritik ses som extremism att bota och bekämpa. Själv besvarar Sahlin kritiken med att alla tycks ha missat att hon ska motverka våld och inte åsikter. Det skulle vara ett lugnande besked om inte Samtalskompassen pekade åt motsatt håll.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar