Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Rysk roulette med framtiden

Martin Smedjeback - 8 år sedan

Hur stor är risken att mänskligheten helt utplånas före år 2100? 1 procents risk? 5? 10? Frågan ställdes till en grupp experter på globala katastrofrisker under en konferens i Oxford 2008. Deras medelvärde hamnade på 19 procent!

Den empatiska roboten Pepper håller presskonferens i Tokyo i februari 2015. Framtidens robotar kan bli betydligt mer självständiga än dagens, och då blir de potentiellt farliga, anser Olle Häggström. Foto: Koji Sasahara/AP/TT.

Den empatiska roboten Pepper håller presskonferens i Tokyo i februari 2015. Framtidens robotar kan bli betydligt mer självständiga än dagens, och då blir de potentiellt farliga, anser Olle Häggström. Foto: Koji Sasahara/AP/TT.

Det är den här risken som Here be dragons handlar om. Titeln är hämtad från en beteckning som ofta användes på medeltida kartor över områden som var okända och potentiellt farliga. I dag finns inga vita fläckar kvar på våra geografiska kartor. Osäkerheten om vår framtid är desto större. Till vardags är författaren Olle Häggström professor i matematisk statistik vid Chalmers universitet, men i boken blir han en upptäcktsresande à la Marco Polo i framtidens okända farvatten. Eller kanske snarare en kartritare som försöker tolka de upptäcktsresandes (forskarnas) senaste rön.

Det är en karta skriven i delvis svårtydbara tecken (i form av ekvationer), som åtminstone jag stundtals hade svårt att hänga med i. Det minskar tillgängligheten för allmänheten men kanske den vetenskapliga tyngden behövs för att övertyga vetenskapssamhället, som verkar vara den huvudsakliga målgruppen för boken.

Boken beskriver kortfattat några hot från naturen, som asteroider och supervulkaner. Men inom de närmaste 100 åren är ändå hoten från naturen försumbara i jämförelse med de risker vi själva utsätter oss för. Ett av de största potentiella hoten tros komma från artificiell intelligens (AI). Häggström frågar sig om självmedvetna superintelligenta maskiner kommer att ha egna mål som står i konflikt med människans. Andra möjliga faror är nanorobotar (mikroskopiska robotar som självreproduceras) eller konstruerade virus, som kan slå ut hela mänskligheten efter att till exempel ha släppts av terrorister eller av militären.

Eftersom världens främsta experter på detta område anser att det är en betydande risk för en snar undergång för mänskligheten borde denna fråga rimligtvis vara högt prioriterad bland forskare och beslutsfattare. Sanningen är att det verkar vara en ickefråga för världens regeringar och forskning i ämnet är iögonfallande eftersatt. I boken konstateras att det globalt forskas 40 gånger mer på skalbaggar än på globala katastrofrisker.

Häggströms rekommendationer i boken är blygsamma. Han menar att vi borde satsa mer på forskning om de framtida riskerna som vi fortfarande vet så lite om. Han föreslår också att vi borde skifta fokus, från att endast skapa AI till att också betona vikten av att göra AI säkert.

Personligen tror jag att det behövs mer än så. Avgörande för hur vår framtida teknologi utvecklar sig kan vara vem som bestämmer dess inriktning. Häggström nämner att militären är en av de största när det gäller teknologisk utveckling. Det är dock svårt att hitta siffror på hur dominerande de är. Jag var tvungen att gå tillbaka till en rapport från 1998 av det internationella institutet Sipri för reda ut förhållandena.

Rapporten konstaterar att av alla statliga forskningsmedel i världen så tillföll 37 procent militären. Att så mycket resurser ägnas åt teknologi vars huvudmål är att döda bör oroa oss alla, med tanke på riskerna som den framtida teknologin bär med sig. Ett annat problem är att forskning inom militären och vapenindustrier sker med extremt lite insyn.

En av de viktigaste uppgifterna vi har som mänsklighet borde vara att skjuta över resurser från forskning på vapenteknologi till civilt bruk. Att öka insyn och reglering av all teknologisk och biologisk forskning för att säkerställa att den inte innebär stora risker är också viktiga steg. Att låta företag, regeringar och militär fortsätta med business as usual vore att spela rysk roulett med vår gemensamma framtid.

47-22-omslag-boken

Fakta om boken:

Titel:Here be dragons
Författare: Olle Häggström
Förlag: Oxford University Press

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar