Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Religiösa ledare tar strid mot barnäktenskap i Indien

Stella Paul/IPS - 8 år sedan

I december och mars varje år besöker mängder av människor ett hinduiskt tempel i Maddi Madugu i södra Indien. Tidigare förekom massbröllop under de religiösa högtiderna, där även flickor giftes bort. Men på senare år har templets högsta präst satt stopp för barnäktenskapen.

Den hinduiske prästen Shri Kumar Sharma visar tillsammans med sin dotter på den varning mot bortgifte av barn som sitter utanför hans kontor. Foto: Stella Paul/IPS.

Den hinduiske prästen Shri Kumar Sharma visar tillsammans med sin dotter på den varning mot bortgifte av barn som sitter utanför hans kontor. Foto: Stella Paul/IPS.

Virayya Shastri vid Anjaneya Swamy-templet i Maddi Madugu blir upprörd när han talar om flickor som gifts bort.

– Tidiga giftermål förstör flickors kroppar och plågar deras inre. Du kan inte kalla dig troende om du stödjer en sådan sak, säger han.

Två gånger om året besöks hans tempel av mängder av hinduer som kommer för att be till gudomligheten Hanuman. Men sedan några år tillbaka genomförs inte längre några massvigslar i samband med dessa högtider, eftersom Virayya Shastri satt stopp för det. Han har dessutom övertalat ytterligare 200 präster från närliggande distrikt att följa hans exempel.

I staden Amrabad, som ligger fyra mil bort, visar den hinduiske prästen Shri Kumar Sharma på ett budskap som sitter uppsatt på ett tygstycke utanför hans kontor. Budskapet är att det är förbjudet att gifta bort barn, samt att den som begår detta brott riskerar både fängelse och mycket höga böter. På sitt kontor har prästen dessutom alla uppgifter om de par han har vigt – inklusive kopior av makarnas födelseattester.

– En del skrattar åt mig. De menar att min uppgift är att komma med förslag på lycksaliga datum att ingå äktenskap, men att jag i stället snarare framstår som en revisor. Men det här handlar om en viktig kamp mot en ond sedvänja, säger Shri Kumar Sharma till IPS.

I Amrabad har ytterligare 14 andra religiösa ledare börja arbeta på samma sätt – däribland en muslimsk imam och en kristen präst.

Arbetet mot barnäktenskap inleddes för fyra år sedan i distriktet Mahbubnagar efter att biståndsorganisationen MV Foundation genomfört en undersökning i ett stort antal byar i regionen. Undersökningen visade att minst 24 minderåriga flickor om året hade gifts bort i dessa byar. En av anledningarna var fattigdom, en annan en spridd okunskap om de skadliga effekterna.

MV Foundation vände sig 2012 till lokala religiösa ledare.

– Föräldrarna kan välja ut en brud som ska giftas bort, men de behöver en präst för att genomföra ceremonin. Prästerna har därmed en enorm makt och auktoritet, berättar A V M Swamy vid MV Foundation.

Organisationens företrädare började med att anordna möten med lokala religiösa ledare, där de förklarade att barnäktenskapen har förödande konsekvenser för flickor. Dessutom informerade de om de lagar mot barn-
äktenskap som gäller sedan tio år.

– Jag berättar för mina prästkollegor att flickor inte är mogna att bli mammor innan de fyllt 18 år, eftersom de inte vuxit klart. Vi kan inte vara delaktiga i något som hotar en flickas liv, säger Virayya Shastri vid Anjaneya Swamy-templet i Maddi Madugu.

Enligt de religiösa ledarna har samarbetet med de lokala myndigheterna fungerat bra. Tillsammans har man bland annat lyckats avslöja försök att genomdriva giftermål med hjälp av förfalskade födelseattester.

Den hinduiske prästen Shri Kumar Sharma berättar att det finns olika skäl till varför en del föräldrar vill gifta bort sina dotter – det kan handla om att de oroar sig för att flickan har en kärleksaffär som ska vanära familjens rykte, men det kan också handla om familjens ekonomiska situation.

Enligt en FN-rapport som kom 2014 sker vart tredje barnäktenskap i världen i Indien.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar