Refugees Welcome visar vägen i klimatkampen
2015 kan mycket väl vara ett av de viktigaste åren i mänsklighetens historia. Samtidigt som polariseringen och konflikterna i samhället ökar samlas världens ledare för att klubba igenom FNs hållbarhetsmål. Efter den mest omfattade konsultationen någonsin, där 194 länder deltagit, har världssamfundet kommit överens om vilken utveckling och vilken framtid vi alla ska sträva emot de kommande åren.
Den sista konferensen äger rum i Paris nu i december och utsikterna att få till ett avtal ser goda ut. Det kan vara bra att påminna sig om varför vi behöver dessa internationella överenskommelser. Vi kan ta klimatförändringarna som ett exempel. Forskningen visar att vi i nuvarande takt är på god väg att överskrida 2-gradersmålet och istället närmar oss en 3–4-graders global uppvärmning.
Detta skulle innebära att vi kliver in i en helt ny och okänd terräng. Sannolikheten är stor att planeten i detta skede skulle börja med återkopplingar vilket i sin tur kommer att accelerera uppvärmningen. Is vid polerna kommer att smälta i allt snabbare takt vilket gör att jordytan blir mörkare och absorberar mer värme, samtidigt som metangas och andra växthusgaser kommer att släppas ut i atmosfären från lager i marken som tidigare skyddats av våra ekosystem.
Detta är ett framtidsscenario med potentiellt sett katastrofala konsekvenser och är därför något vi bör försöka undvika på alla sätt vi kan. Därför är det hoppingivande att världens ledare nu faktiskt kommit överens om att bemöta detta problem. Samtidigt har till exempel klimatdebatten svängt och allt fler inser inte bara nödvändigheten utan även möjligheterna och potentialen med en omställning till ett mer hållbart samhälle. Dessutom signalerar näringslivet att man vill vara med på båten och verka som en motor för att skynda på utvecklingen. Bitarna börjar falla på plats och framtidsutsikterna ser allt mer lovande ut.
Nu behöver vi dock samla den kraft som kommer att vara nödvändig för att uppnå FNs hållbarhetsmål. Vi kan ta lärdom av vad som skett i Sverige och andra europeiska länder den senaste tiden. Under beteckningen ”Refugees Welcome” har en ny modern folkrörelse väckts till liv som samlar den breda majoriteten i samhället. Det är verkligen inspirerande att se hur opinionen mobiliserats och hur civilsamhället, näringslivet och politiken samtidigt engagerat sig kring en gemensam fråga. En liknande utveckling skulle vara fantastisk att se i klimatfrågan.
Faktum är att vi kommer att ställas till svars för hur vi agerar just nu. Framtida generationer kommer att fråga: vad gjorde du år 2015? Vi vet vilka risker klimatförändringarna medför och ju längre vi väntar desto svårare och dyrare kommer det att bli. Den utlösande faktorn till den breda uppslutningen och engagemanget i flyktingfrågan var att en liten pojke vid namn Alan Kurdi spolades upp på en sandstrand i Turkiet. Jag hoppas verkligen att vi inte väntar lika länge med att reagera på klimathotet.