Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Plocka russinen ur den politiska kakan

Krönika, Maria Wetterstrand - 9 år sedan

Det är sommar, jag äter toast och filosoferar över hur fint det är att vi i världen genom århundradena lärt oss det godaste av varandras matkulturer. Just engelsmännen har kanske inte stått för det största bidraget, men toast, scrambled eggs och vita bönor är inte så illa. Om det nu kommer från England, om detta tvistar säkert de lärda.

Vi tar grundidén från någon och utvecklar den. Själv äter jag till exempel sällan min toast med marmelad, föredrar en bit ost och tomater. Kaffet jag dricker har vi i Sverige utvecklat till perfektion enligt min mycket subjektiva uppfattning. Italienarna tycker detsamma om sitt kaffe, liksom fransmännen. (Varför engelsmännen ens låtsas dricka kaffe när det ändå inte smakar något, har jag aldrig förstått. Men var och en blir salig på sin fason, som farmor brukade säga.)

Tänk om vi för 500 år sedan hade haft en enda multinationell matproducent som tillverkade och sålde exakt likadan mat i hela världen. Det är ju just mångfalden som gjort att vi kunnat välja och vraka av det godaste världen har att erbjuda. Och inte är vi färdiga. Många afrikanska länders matkultur återstår för oss européer att upptäcka. Nya råvaror och rätter blir populära. Kött odlas i labb. Köttfärs görs av bönor. Vem vet vad som blir en hit? Så länge mångfalden frodas fortsätter utvecklingen.

Sen spelar jag lite dataspel. Civilization. Det var länge sen och jag vill visa barnen mitt forna favoritspel. Jag förklarar för dem att när jag ”säljer” någon vetenskap som min civilisation utvecklat så förlorar vi den inte. Tvärtom. Jag får annan kunskap i utbyte och båda parter blir kunnigare än innan. Hmm. Barnen förstår inte riktigt. Kan man sälja något och ändå ha det kvar? Ja, med kunskap kan man det. Om alla länder satsar på exakt samma forskning funkar det sämre, vi lär oss alla mindre i längden.

En del mat är inte god, en del vetenskapliga framsteg mindre användbara. Mångfalden gör att vi kan plocka russinen ur kakan. Parallellen är väl glasklar till politiken, eller hur?!
Jag möter förvånansvärt ofta människor som drömmer om en världsregering, eller till och med en världsdespot. Den ska vara snäll, förstås, och bara göra bra saker. Vilket ofta råkar sammanfalla med just de saker drömmaren tycker borde göras, men som inte finns stöd för att göra i vårt eget land just nu.

Kanske kan jag få dem att förstå att deras dröm är orealistisk. Men mer sällan kan jag få dem att förstå att det inte ens är önskvärt.

Även politiskt har vi lärt oss av varandra genom historien. Hade vi ens haft demokrati om inte någon vågat testa det först? Utveckling av politik sker också genom lokala och nationella initiativ, som ifall de är bra kan spridas till andra. Om vi inte har mångfalden, om inte många länder kan testa olika sätt att lösa problem, så stagnerar utvecklingen.

Jag tänker att det var vad som hände i Sovjetunionen. Hur upplyst än en despot är så kommer det aldrig att slå den samlade utvecklingskraft och lösningsförmåga som finns i mångfald.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar