Palmoljeplantagerna breder ut sig
Under de senaste trettio åren har palmoljeindustrin tagit över hälften av de över 500 000 kvadratkilometer som utgör Kalimantan, den indonesiska delen av ön Borneo.
– De kommer ta över allt mer tills vi tvingas ut i havet, säger Mina Setra, från Indigenous Peoples Alliance of the Archipelago som under många år kämpat för bevarandet av de traditionella levnadssätt som nu hotas av enorma plantager med oljepalmer.
Hon menar att produktionen av palmolja måste ske på ett hållbart sätt. I nuvarande takt hotar palmoljeindustrin att försvaga de lokala ekonomierna samt hota ursprungsbefolkningen och den biologiska mångfalden.
Enligt Världsnaturfonden har Indonesien och Malaysia sammanlagt avverkat 3,5 miljoner hektar de senaste 35 åren för att ge plats för palmoljeplantager.
Konsumtionen av palmolja har ökat stadigt med sju procent per år de senaste 20 åren, enligt uppgifter från konsultföretaget Research and Markets.
Regeringen och industrin hävdar att sektorn ökat sysselsättningen och gynnar lokala samhällen, men Mina Setra menar att produktionen hotar miljön och ursprungsbefolkningen som utgör mellan 50 och 70 miljoner av landets 249 miljoner invånare.
Enligt en ny studie gjord av miljöorganisationen Rights and Resources Initiative, RRI, är det främst de stora investerarna, inflytelserika affärsmän med nära koppling till regeringen, och de företag som står bakom 80 procent av den globala handeln med palmolja som gynnats av produktionen. Organisationen skriver att palmoljesektorn inte har någon stor betydelse för den indonesiska ekonomin och att inkomsterna från industrin bara utgör 2,2 procent av bruttonationalprodukten per år.
Den indonesiska regeringen har infört ett totalstopp för avverkning av regnskog när det gäller nya plantager, men detta gäller inte för de företag som sedan tidigare fått tillstånd för sin verksamhet.