Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Palestinskt kulturhus för fred

Sofia Härén - 9 år sedan

Två personer, med bakgrund på den politiska arenan, hade en vision om ökad förståelse och acceptans mellan sina folk. De kommer från varsin sida av muren som delar upp Israel och Palestina och de söker nya vägar mot framtiden. Tillsammans bestämde de sig för att se om kulturen kan vara en sådan väg.

Det är bara ett litet hus på 50 kvadratmeter centralt i Tel Aviv, Israel, men planen är att det ska växa till ett stort center med plats för större evenemang.

– Vi tror på att använda kulturen som instrument för att skapa förståelse. Hjälpa människor att se varandra, och den andres önskan om att leva i fred. Det är en väldigt svår väg vi har framför oss, särskilt när man ser att förhandlingarna bröt samman i de senaste samtalen som leddes av USA:s utrikesminister John Kerry, säger Ashraf Al-Ajrami.

Han är journalist, författare, tidigare palestinsk minister och har suttit i israeliskt fängelse i tolv år. Han talar flytande hebreiska och är i dag den palestinier som förekommer mest i israeliska medier som kommentator och debattör.

Känslig fråga i Israel

Med ekonomiskt stöd från bland annat Sverige genom Sida startade han tillsammans med vännen Ilan Baruch ett palestinskt kulturcenter, Palestine House, för över ett halvår sedan. De har hittills hållit två kulturarrangemang som de beskriver som mycket lyckade. När de är på besök i Sverige i mars är inte kulturcentret officiellt i Israel ännu och de har hållit inbjudningarna internt i sina egna nätverk. Första utspelet sker således i Stockholm på inbjudan av Olof Palme International Center. Med det israeliska valet på ingång har frågan varit extra känslig.

– Det palestinska folket lider eftersom vi förnekas mänskliga rättigheter, säger Ashraf Al-Ajrami. Vi ses som ett folk men utan rätt till land. Det är som att vi kom från en annan planet.

Han menar att israelerna behöver se att det palestinska folket har levt där under lång tid och har en egen identitet. Då kan det vara lättare för dem att acceptera en delning av landet mellan de två folken, tror han.

– För palestinierna är israelerna i dag bara soldater och bosättare som hugger ner deras träd, och palestinerna ses av israelerna som de som kastar sten, skjuter raketer eller arbetar för dem, inte som vanliga människor.

Ashraf Al-Ajrami påpekar också att rörelsen för så kallad antinormalisering är stark i Palestina, de som motsätter sig alla försök att få en normaliserad relation med Israel.

– Jag får själv kritik för att jag pratar i israelisk media och förklarar den palestinska situationen. Det är en ständig kamp.

Bestående orättvisa

Ilan Baruch är en diplomatveteran och före detta ambassadör för Israel i Sydafrika.

– Jag kommer från ett oroligt land, säger han. Jag är uppväxt i Israel och var 18 år när sexdagarskriget började. Han beskriver det som en miljö med bestående orättvisa, med hänvisning till ockupationen av Palestina, och tycker att Israel har varit inne på fel spår sedan Osloavtalet 1993. – Vi har kopplat ihop ockupation med fred. Nu behöver vi säkerställa en övergång från ockupation till att bli grannar. Han menar att dagens relationer är baserade på fientlighet, hat och okunnighet. – Vi tror på att utbildning borde komma först. Att låta israeler lära sig mer om Palestina, att bli medvetna om vad palestinierna vill och erkänna det. Med sin erfarenhet som diplomat blev hans slutsats att de behöver utveckla en ny agenda och ett led i detta var att bygga upp ett palestinskt kulturcenter i Tel Aviv. – Ett israeliskt kulturcenter i Ramallah får dock vänta tills den politiska situationen tillåter det, säger han. Nu upplevs all israelisk inblandning som ett uttryck för ockupationen.

Fredsprocessen är felaktig

Ilan Baruch är mycket kritisk till högerregeringen, sin tidigare arbetsgivare och lämnade sitt uppdrag som diplomat i protest för fyra år sedan. Den 17 mars blev även Benjamin Netanyaho återvald med sitt nationalistiska konservativa parti Likud. Ilan Baruch tycker att arkitekturen för fredsprocessen är felaktig genom att att Palestina inte har något förhandlingsutrymme, Israel egentligen inte vill delta och USA har tagit en rent teknisk roll, de agerar inte som moderator och använder inte sin politiska tyngd.

– Vi är tacksamma över att Sverige har erkänt Palestina som stat och har satt igång något av en dominoeffekt i Europa. Vi behöver även få med EU på spelplanen.
Palestinsk film och musik

Det första evenemanget på Palestinahuset var visningen av en film som handlar om en radiostation i Jerusalem som sände på engelska, hebreiska och arabiska under perioden 1936-1948 när Palestina stod under brittiskt styre.

– Många kända palestinska intellektuella, artister och journalister medverkade och kom till Jerusalem för att nå ut till människor med radion som verktyg. Det var den första radiostationen i Mellanöstern så det var revolutionerande, berättar Ashraf Al-Ajrami.

Efter filmvisningen bjöds fyra musiker in från Ramallah. Det var dock inte helt enkelt att få dem att uppträda i Tel Aviv, enligt Ashraf Al-Ajrami, det krävdes lite övertalning på grund av antinormaliseringsrörelsen.

– Men det blev fantastiskt bra, den israeliska publiken var mycket entusiastiska. Jag försökte även förklara sångerna och berättade om folkloren bakom. De handlar om saker som hemlandet och olivträden som är en viktig symbol och starkt kopplade till vår kultur. Israelerna kan se att palestinierna har samma känslor och nostalgi för sitt hemland som de har. Han berättar att folk ställde frågor efteråt och pratade om politik och den nuvarande situationen och beskriver tillställningen som mycket givande. De planerar ytterligare tio aktiviteter under året.

– Vi vet inte om vi kommer att lyckas, och vi kan inte nå fred med det vi gör, vi är ödmjuka inför det, säger Ashraf Al-Ajrami. Vi kan förändra de israeler som vi träffar, som vi bjuder in. Jag kan ensam förändra en individ som jag talar med, men på Palestinahuset kan vi förändra hundratals. Det är ett viktigt bidrag.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar