Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

På andra sidan konsumismen

Benita Eklund - 9 år sedan

Vi köper fler nya prylar än någonsin och räknas importen in ökar Sveriges utsläpp av klimatgaser.  I marginalen växer dock motreaktionerna. Secondhandkulturen blomstrar och allt fler söker strategier bortom tillfälliga köpstopp. Ett svar är den minimalistiska livsstilen, som tidskriften Camino uppmärksammade på sin hållbarhetsdag förra måndagen.

Joshua Becker, amerikansk minimalistguru med över en miljon följare på sin webbsida Becoming Minimalist var dagens stora dragplåster. ”Jag ska bara påminna om det vi redan vet är sant”, inleder han och mycket av det han säger är självklarheter, som att ägodelar inte gör oss lyckligare. Men som en väg till självkännedom för den stressade samtidsmänniskan är hans budskap ändå intressant.

Fram till den dagen då en garagestädning fick Joshua Becker att förändra hela sitt liv var han ständigt missnöjd med hur han använde sina pengar.
– Trots löneökning gjorde jag av med allt jag tjänade.
Han ville vara generös och engagerad i globala frågor men kunde inte se hur.

En granne ledde in honom på minimalismen och där startade en lång utrensningsresa som med tiden gav insikten att livet blir bättre på alla plan med färre ägodelar.
– Minimalism tvingar oss att fundera över vad som verkligen ger lycka.
Joshua Becker prioriterade om och fick pengar och tid över, men som all personlig utveckling var processen också mentalt krävande.
– Varför hade jag så många saker som jag inte behövde eller ens tyckte om?
Han mötte sidor hos sig själv som han inte gillade, som avundsjuka, konkurrens och sökande efter trygghet i ytliga ting.
– Det här är svåra frågor för många.

I sin jakt på minimalistiska förebilder upptäckte han nästan varenda spirituell ledare… men han saknade den livsbejakande ton han själv skulle slå an.
– Vad händer när du kommer över konsumismen? Jo, du blir nöjd.
När vi ständigt shoppar och stressar tvingas vi aldrig ta reda på vad som ger oss verklig tillfredsställelse. När vi tar bort det som distraherar ser vi det som ger mening, menar Joshua Becker, som tror att en människa i balans dras till arbete som gagnar världen och miljön.

Under resten av Caminodagen diskuterades förenkling av vardagen ur olika vinklar. Inbjudna föreläsare var allt från kaoskonsulter till representanter för stora byggföretag, reklam- och teknikbranschen.
Ett spår var hur alla de val vi måste göra på allt fler områden skapar stress och skymmer sikten för det väsentliga i livet. Dagens avslutande paneldebatt handlade om både individens och samhällets roll. Psykologen Jenny Jägerfäld var kritisk till alla de ”pseudoval” människor ställs inför.
– Vissa personer kan göra informerade val men det finns ett problem i valfriheten, för man har olika förutsättningar.

Diana Uppman, vd och omvärldsanalytiker på designbyrån BVD, ser dock ingen lösning i att ”det diffusa samhället” väljer åt oss. Det finns ingen enkel väg att gå, menar hon och lyfte också ett varningens finger för minimalismen.
– När man gör saker till en livsstil kan det vara positivt, men inte om man har klistrat på sig livsstilen som en social markör.

Joshua Becker talar om minimalism på Caminodagen.
Joshua Becker talar om minimalism på Caminodagen. Foto: Benita Eklund

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar