Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Osäkert läge efter Iowa

Klas Lundström - 8 år sedan

Primärvalet i Iowa kommer att gå till historien av tre skäl: 1) det blev dött lopp mellan Demokraternas huvudkandidater Hillary Clinton och Bernie Sanders, 2) republikanen och Tea Party-rörelsens affischnamn Ted Cruz seger befäster bilden av ett splittrat republikanskt parti och 3) att majoriteten av båda väljarläger tycks ha vänt ”etablissemanget” ryggen.

Demokratiska presidentkandidaten Bernie Sanders talar på ett valmöte i Des Monies, Iowa i söndags. Foto: J. David Ake/AP Photo/TT

Demokratiska presidentkandidaten Bernie Sanders talar på ett valmöte i Des Monies, Iowa i söndags. Foto: J. David Ake/AP Photo/TT

Jakten efter presidentposten i USA gick av stapeln på allvar i Iowa, en delstat i ingenmanslandet mellan den inflytelserika östkusten och västerns prärielandskap. Efter nomineringsresultaten i den traditionellt konservativa delstaten brukar avhängda kandidater varken orka eller ha råd att fortsätta sina valturnéer.

Mycket står på spel och nya rekord slås i kampanjdollar. Enligt The Hill landar den samlade slutnotan på över 40 miljarder. De dyra kampanjerna och näringslivets donationer har lett till utbredd folklig ilska. Frågan är ifall kandidaterna – ännu en gång? – underskattat gemene amerikans inställning till de rullande kampanjnotorna samtidigt som hela städer försätts i konkurs (Detroit), dricksvatten förgiftas (Flint) och miljontals amerikaner tvingas ha två eller tre arbeten för att överleva till följd av låga minimilöner.

Många amerikaner önskar sig höjda minimilöner, enligt Oxfams rapport Working Poor in America. På goda grunder: ”Ekonomer har länge hävdat att förstärkt köpkraft genom mer pengar i folks fickor för konsumtion ger positiva spridningseffekter för ekonomin i stort. En höjning [av minimilönen] stimulerar ekonomin och skapar uppemot 140 000 nya jobb”, skriver Oxfam.

Och höjda minimilöner är något Bernie Sanders ofta talar om, vilket tvingat favorittippade Hillary Clinton till politiska seglatser vänsterut. Primärval i Iowa väcker dessutom dåliga minnen till liv hos Hillary Clinton: 2008 tycktes hon ha delstatssegern som i en liten ask, men vann gjorde förvånande nog uppseglaren Barack Obama, som innan Iowa haft låga siffror men efter det gick om Clinton. Nu 2016 blev det dött lopp mellan Clinton och Sanders: endast 0,2 procent skilde med fördel Clinton. Siffrorna är emellertid en sensation och en fjäder i hatten för Sanders som väntas gå bra även i New Hampshire.

På Republikanernas sida segrade Texassenatorn Ted Cruz, en konservativ med nära band till Tea Party-rörelsen, med 28 procent och använde segertalet åt att kritisera mediernas fokusering på den segertippade fastighetsmagnaten Donald Trump:

– Iowa har låtit meddela att den republikanska kandidaten och USAs nästa president inte kommer att väljas av media eller av ”Washingtonetablissemanget”.

För Cruz, den kristna högerns kandidat, var de facto att primärvalen inleddes i den konservativa delstaten Iowa en klar fördel, tror Ryan Lizza i The New Yorker.

– Utfallet i Iowa kan mycket väl påverka väljare i andra delstater.

Men i primärvalets efterspel har förvirring uppstått bland politiska kommentatorer. Samtliga kandidater påstår sig resa från Iowa med vind i seglen.

– Jag är förvirrad, skriver Alexandra Petri i Washington Post. Förlorade någon i Iowa? [Primärvalet] var som århundrandets fotbollsmatch: ingen förlorade, men i stället för deltagarpokaler höll samtliga varsitt segertal.

Inom Demokraterna handlar det bara om två kandidater: Clinton och Sanders. Annat är det hos Republikanerna där Trumps momentum stött på problem till följd av ovilja av delta i Fox News slutdebatt efter en konflikt med en av de kvinnliga programledarna, vilket gett Ted Cruz och Marco Rubio (trea i Iowa) utrymme att slå sig fram. LA Times valreporter Michael Finnegan noterar även att Trump inte har en lika utbredd gräsrotsbas i jämförelse med andra kandidater.

– Trump förde en massa oväsen när han flög in med sitt stora flygplan, men det är inte tillräckligt, menade Steffen Schmidt, professor i statsvetenskap vid Iowa State University.

De flesta bedömare är överens om att USAs politiska verklighet beträder okänd mark. Mittenväljarna förblir kronjuvelerna, men denna viktiga väljargrupp uppvisar en sällsynt ovilja att foga sig efter förutsägbara mönster. Och i stället för trygg och säker segling genom mittenkanalen har de – på olika sätt – mest radikala förslagen (som Trumps löfte att bygga vår tids Berlinmur längs mexikanska gränsen eller Sanders krav på kostnadsfri sjukvård för alla) vunnit stort gehör bland såväl republikaner respektive demokrater.

En förklaring till ytterkanternas dragningskraft är bristen på trovärdiga medelklasskandidater, menar John D Sutter, kolumnist för CNN. Samtliga kandidater ståtar med inkomster långt högre än gemene amerikans medelinkomst. Vilket bereder vägen till politikerförakt, menar Sutter:

– Gapet mellan fattig och rik i USA har ökat sedan 1970-talet och är större än i nästan alla andra industriländer. Ingen av kandidaterna kan påstå sig representera Amerika.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar