Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Om Ungerns väg ut ur demokratin

Malin Bergendal - 8 år sedan

Ett land som vill gå med i EU måste uppfylla vissa kriterier. Det ska bland annat ha ”en fungerande marknadsekonomi” och vara ”en stabil demokrati som respekterar mänskliga rättigheter och ger skydd till minoriteter”.

19-energi-omslag_tystnadens_triumf

Vad det innebär kan man fråga sig, särskilt som unionen själv inte är något under av demokrati. Men innan Ungern blev medlem år 2004 lär landet ha kämpat hårt för att uppfylla kriterierna vad gäller demokrati, mänskliga rättigheter och skydd för minoriteter.
De senaste åren har utvecklingen gått åt andra hållet. Enligt rapporterna har regeringen gröpt ur demokratin till ett tunt skal, tagit kontroll över medierna och kringskurit yttrandefriheten. Många är rädda, det är mycket självcensur i media, men majoriteten verkar vara med på noterna och röstar på mer av samma sak.

Utifrån är det svårt att förstå, och därför var Gabriel Byströms bok Tystnadens triumf: en bild av det nya Ungern mycket välkommen när den kom förra våren. I boken söker han svar på vad som händer, hur det kan få hända och vart Ungern är på väg. Han har intervjuat politiker, kulturarbetare, romska familjer som har drabbats av våld och förföljelse. Han har undersökt historiska källor och vävt samman en begriplig bild.

I våras rullade historien vidare. Det fascistoida regeringspartiet Fidesz, som tidigare hade mer än två tredjedelar av platserna i parlamentet, gjorde ett dåligt val. Helt naturligt, kan man tycka, sedan regeringen avskaffat rättssäkerheten, förbjudit kritik mot staten och bestämt att ordet ”familj” bara avser mamma-pappa-barn, och bara om föräldrarna är gifta. Klart att folket röstar bort premiärministern som hejar på förföljelse av minoriteter, ändrar grundlagarna hur som helst och säger att han ”binder händerna på de kommande tio regeringarna”. Det var bara det att öppet fascistiska Jobbik fick rösterna
istället. Mer än en miljon röster.

Gabriel Byström återvände till Ungern och skrev ett nytt kapitel, och i juni kom den uppdaterade Tystnadens triumf. Det är ingen uppmuntrande läsning och det finns inte många ljuspunkter att fästa blicken på, men där finns ett sammanhang. Och det finns ett svar på frågan om vad som händer när premiärministern i ett EU-land inte bryr sig om EUs uppmaningar att återställa de demokratiska rättigheterna, eller deklarerar att han tänker avskaffa demokratin i landet. Det händer inget särskilt. I varje fall inte när partiet är med i samma stora kristdemokratiska partigrupp som till exempel Moderaterna, där Gunnar Hökmark efter valet 2010 sa att Fidesz seger var ”en välbehövlig seger för demokratins och utvecklingens Ungern”.

En av de många obehagliga iakttagelser som man kan göra i Tystnadens triumf är hur mycket Fidesz – men även Jobbik – och ett visst svenskt parti liknar varandra. Retoriken, förslagen, den förvridna logiken, fällorna som borde gå att undvika med lite kritiskt tänkande och demokratisk tradition.

Tystnadens triumf är ett långt reportage med högt tempo rakt igenom och mycket fakta. Ibland önskar jag mig en andningspaus, men det går ju att lägga boken ifrån sig och andas på eget bevåg innan man läser vidare. Det är den värd.

Bok: Tystnadens triumf – en bild av det nya Ungern
Redaktör: Gabriel Byström
Förlag: Ordfront

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar