Oklar framtid för antroposofisk medicin
I Sverige skrivs antroposofiska läkemedel ut av skolmedicinska läkare, som komplement till konventionell vård. Medlen godkänns via speciella undantagstillstånd men det är ett system som inte accepteras av EU, som kräver att de regleras i lag eller stoppas helt.
Regeringen överväger nu att införliva läkemedlen i läkemedelslagstiftningen men förslaget, som är ute på remiss, möter hård kritik.
I en debattartikel i DN i veckan avrådde Apotekarsocieteten kraftigt från ändringar i läkemedelslagstiftningen, som de tror skulle ”urvattna läkemedelsbegreppet och förtroendet för legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal”.
– Antroposofiska läkemedel har sedan 1993 använts i Sverige utan krav på påvisad effekt. Den svenska regeringen har nu ett unikt läge att ändra på detta och tydligt understryka att svensk sjukvård bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet genom att inte införa nya undantagsregler för pseudovetenskapliga produkter, skriver Karin Meyer, Sonny Larsson och Joakim Söderberg från Apotekarsocieten.
I en replik svarar Ursula Flatters och Anders Kumpaner, från den antroposofiska Vidarkliniken, att de hoppas att sjukvårdsminister Gabriel Wikström ser till vad patienterna vill och hur frågan hanteras i andra länder.
– Vi är helt ense med Apotekarsocieteten om vikten av att vård ska bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet och att forskning kring resultat av olika behandlingsformer är mycket viktig, och vi anser att antroposofisk medicin uppfyller alla dessa krav.
Inställningen till antroposofiska medel är långt mer tillåtande i de flesta andra EU-länder. Debattörerna från Vidarkliniken anser att kunskapen om preparaten är låg i Sverige och att vi borde inrätta ett system där de antroposofiska läkemedel som redan godkänts i annat EU/EES-land också godkänns här.