Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Ökat tryck för förändring

Benita Eklund - 9 år sedan

Bilden av Alan, den treårige pojken som inte överlevde den farliga färden över Medelhavet, blev startskott för solidaritetsvågen genom Europa. Många initiativ är av praktisk karaktär, som att erbjuda husrum, kläder och språkhjälp, men lika mycket handlar om att skapa en motbild till främlingsfientligheten, under parollen Refugees Welcome.

De syriska flyktingar fortsätter att strömma till Europa och frågan har hamnat överst på politikernas och mediernas dagordningar. Och medborgarna ökar trycket genom manifestationer runt om i Sverige, i tisdags i Uppsala, i onsdags i Göteborg och till helgen i bland annat Lund, Malmö och Norrköping. Ett flertal planeras i Stockholm. Den första hölls i söndags då mellan 15 000 och 20  000 människor samlades på Medborgarplatsen i Stockholm.

Alla ungdomsförbund utom SD fanns med bland arrangörerna och på talarlistan fanns politiker från både höger och vänster, samt representanter från civilsamhället och kulturlivet. Semanur Taskin, initiativtagare och språkrör för Grön Ungdom i Stockholmsregionen, inledde med att hylla den breda uppslutningen och blicka framåt.
– Vi samlas för att uttrycka vår frustration men också för att skapa förändring.

Därefter höll poeten Amer Sarsour, tredje generationens flykting och människorättsaktivist, ett brandtal utifrån sin egen flykt som 6-åring från krigets Syrien 1990. Hon lyfte särskilt en kvinna vid namn Gudrun – en nyckelperson i familjens integrationsprocess, både praktiskt och känslomässigt.
– Underskatta aldrig de goda krafterna. Fortsätt visa att Sverige är en humanitär stormakt.
Hon vände sig till kommande talare Stefan Löfven:
– Er medmänsklighet behövs mer än någonsin när vi ser den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget.
Hon gav en rad konkreta råd; inför flygförbudszon med EU och FN, tvinga alla parter tillbaka till förhandlingsbordet, öppna gränserna till EU och säkra lagliga flyktvägar.

Anna Ek, ordförande i Svenska Freds, efterlyste politisk vilja att se hela bilden.
– De flyr från krig som vi beväpnat.

Hon kritiserade att en fjärdedel av biståndet nu går till asylmottagande, men betonade också det svåra i att hjälpa på plats, där ”kriget rasar och aktivister förföljs”. Sanna Vestin, från Flyktinggruppernas riksråd, påpekade att det är politikerna som skapat gränserna, och därmed en del av problemet.
– Tänk på det när ni snart lyssnar på Birgitta Ohlsson, Alice Bah Kuhnke och Stefan Löfven. Det måste bli möjligt att söka asyl lagligt. Vad är viktigast; att skydda liv eller gränser?

Statsminister Stefan Löfven inledde med Alan och de miljoner människor som flyr.
– Jag sörjer Alan och alla andra barn som dör i krig och terror, sörjer med mänskligheten. Den sorg som jag känner ska vi också omvandla till handlingskraft.

Talet var mer känslomässigt än konkret dock, men Stefan Löfven lyfte att han tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel ska ta fram ”en plan för hur Europa ska möta den internationella flyktingkrisen”.
– EU föddes ur erfarenheten av vårt eget fasansfulla krig. Aldrig mer murar för att göra skillnad mellan människa och människa. Mitt Europa tar emot människor som flyr från krig, sa Stefan Löfven och fick ta emot en rejäl applåd.

Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen, ifrågasatte dem som framför allt vill hjälpa människor på plats. Vi måste hjälpa både här och där, menade hon.
– Vi vet, vi är på plats i Syrien, Grekland och Italien. Vit flagg gäller inte längre.
Birgitta Ohlsson, utrikespolitisk talesperson Folkpartiet, återkopplade till flyktingkrisen under Jugoslavienkriget.
– Sverige var lika delat då som i dag, sa hon och berättade om asylboenden som brann och hur Ny demokrati tog plats i riksdagen.
Men hon betonade att ”de anständigas vrede banade väg för en solidaritetsrörelse” även då.
– När en förälder riskerar sitt barns liv är det en nödvändig flykt, ingen lyxflykt.
Hon avslutade med en önskan om sänkta trösklar.
– Vi ska överrösta rasisternas bröl om stängda gränser. Det är en viktig värderingsstrid vi står inför detta år.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar