Ökat tryck för förändring
Bilden av Alan, den treårige pojken som inte överlevde den farliga färden över Medelhavet, blev startskott för solidaritetsvågen genom Europa. Många initiativ är av praktisk karaktär, som att erbjuda husrum, kläder och språkhjälp, men lika mycket handlar om att skapa en motbild till främlingsfientligheten, under parollen Refugees Welcome.
De syriska flyktingar fortsätter att strömma till Europa och frågan har hamnat överst på politikernas och mediernas dagordningar. Och medborgarna ökar trycket genom manifestationer runt om i Sverige, i tisdags i Uppsala, i onsdags i Göteborg och till helgen i bland annat Lund, Malmö och Norrköping. Ett flertal planeras i Stockholm. Den första hölls i söndags då mellan 15 000 och 20 000 människor samlades på Medborgarplatsen i Stockholm.
Alla ungdomsförbund utom SD fanns med bland arrangörerna och på talarlistan fanns politiker från både höger och vänster, samt representanter från civilsamhället och kulturlivet. Semanur Taskin, initiativtagare och språkrör för Grön Ungdom i Stockholmsregionen, inledde med att hylla den breda uppslutningen och blicka framåt.
– Vi samlas för att uttrycka vår frustration men också för att skapa förändring.
Därefter höll poeten Amer Sarsour, tredje generationens flykting och människorättsaktivist, ett brandtal utifrån sin egen flykt som 6-åring från krigets Syrien 1990. Hon lyfte särskilt en kvinna vid namn Gudrun – en nyckelperson i familjens integrationsprocess, både praktiskt och känslomässigt.
– Underskatta aldrig de goda krafterna. Fortsätt visa att Sverige är en humanitär stormakt.
Hon vände sig till kommande talare Stefan Löfven:
– Er medmänsklighet behövs mer än någonsin när vi ser den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget.
Hon gav en rad konkreta råd; inför flygförbudszon med EU och FN, tvinga alla parter tillbaka till förhandlingsbordet, öppna gränserna till EU och säkra lagliga flyktvägar.
Anna Ek, ordförande i Svenska Freds, efterlyste politisk vilja att se hela bilden.
– De flyr från krig som vi beväpnat.
Hon kritiserade att en fjärdedel av biståndet nu går till asylmottagande, men betonade också det svåra i att hjälpa på plats, där ”kriget rasar och aktivister förföljs”. Sanna Vestin, från Flyktinggruppernas riksråd, påpekade att det är politikerna som skapat gränserna, och därmed en del av problemet.
– Tänk på det när ni snart lyssnar på Birgitta Ohlsson, Alice Bah Kuhnke och Stefan Löfven. Det måste bli möjligt att söka asyl lagligt. Vad är viktigast; att skydda liv eller gränser?
Statsminister Stefan Löfven inledde med Alan och de miljoner människor som flyr.
– Jag sörjer Alan och alla andra barn som dör i krig och terror, sörjer med mänskligheten. Den sorg som jag känner ska vi också omvandla till handlingskraft.
Talet var mer känslomässigt än konkret dock, men Stefan Löfven lyfte att han tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel ska ta fram ”en plan för hur Europa ska möta den internationella flyktingkrisen”.
– EU föddes ur erfarenheten av vårt eget fasansfulla krig. Aldrig mer murar för att göra skillnad mellan människa och människa. Mitt Europa tar emot människor som flyr från krig, sa Stefan Löfven och fick ta emot en rejäl applåd.
Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen, ifrågasatte dem som framför allt vill hjälpa människor på plats. Vi måste hjälpa både här och där, menade hon.
– Vi vet, vi är på plats i Syrien, Grekland och Italien. Vit flagg gäller inte längre.
Birgitta Ohlsson, utrikespolitisk talesperson Folkpartiet, återkopplade till flyktingkrisen under Jugoslavienkriget.
– Sverige var lika delat då som i dag, sa hon och berättade om asylboenden som brann och hur Ny demokrati tog plats i riksdagen.
Men hon betonade att ”de anständigas vrede banade väg för en solidaritetsrörelse” även då.
– När en förälder riskerar sitt barns liv är det en nödvändig flykt, ingen lyxflykt.
Hon avslutade med en önskan om sänkta trösklar.
– Vi ska överrösta rasisternas bröl om stängda gränser. Det är en viktig värderingsstrid vi står inför detta år.