Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Ojnareskogens vänner håller andan

Ledare, Malin Bergendal - 9 år sedan

Bästeträsk på norra Gotland är inte ett träsk. Det är en sjö med vit botten och klart, grunt vatten, omgiven av skog, och därför ser den ut att vara ljust blågrön, som en isländsk vulkansjö, fast klar.

I sjön lever sik, agatsnäcka och kransalger, och runt omkring den finns många rödlistade arter. Sedan 2001 är Bästeträsk och dess stränder naturreservat, och nu är det även på väg att bli vattenskyddsområde eftersom vattnet behövs som dricksvatten.

Sjöns vita botten består liksom hela ön av kalk, och öster om Bästeträsk finns ett område där kalken är så fin och transportmöjligheterna så goda att två företag gärna vill ha kalkbrott där. Redan för tio år sedan ansökte Nordkalk om tillstånd, och en lång och märklig process tog sin början.

Det som komplicerade saken var att området öster om Bästeträsk, Ojnareskogen i Bunge, är en ömtålig och unik skog, livsmiljö för många arter som knappast lever någon annanstans, och därifrån kommer också det klara vattnet i Bästeträsk. Ojnareskogen var på väg att bli Natura 2000-område och ingenting som skulle huggas ner och brytas upp.

Ändå fick Nordkalk tillstånd sommaren 2012. Inte ett skyddsvärt grässtrå skulle krökas och vattnet i Bästeträsk skulle bli ännu renare än förut, lovade de, samtidigt som de klagade över myndigheternas hårda krav. Så fort tillståndet kom skickade de in inhyrda skogshuggare från Mellanskog för att meja ner skogen innan något motstånd hann mobiliseras. Ojnareskogens vänner hade redan hunnit dit, det satt demonstranter i träden och bland tuvorna, men avverkningen började ändå. Nordkalk högg ner mer skog än de hade fått tillstånd till, med långt mindre hänsyn än de hade lovat.

Men demonstranternas budskap nådde fram. Mellanskog lämnade Ojnareskogen och Nordkalks tillstånd att förbereda provbrytningen drogs tillfälligt in. Den juridiska processen, som fram till dess hade varit full med felaktigheter, fick tas om på nytt.
Nu närmar den sig slutet igen, den här gången med en rödgrön regering. Processen har legat i vila det senaste halvåret för att regeringen skulle få överväga att göra Ojnare till Natura 2000-område, men den 31 augusti är fristen slut.

Carl Schlyter, riksdagsledamot för Miljöpartiet, sa den 13 augusti till Miljöaktuellt att han litade på att regeringen skulle skydda området eftersom Stefan Löfven har lovat att dricksvatten och värdefull natur ska skyddas och att ekoturismen ska stärkas.

Natten mellan den 18 och 19 augusti sipprade nyheten fram att regeringen hade bestämt sig för att skydda skogen genom att göra den till Natura 2000-område. Det officiella beslutet skulle komma i går, den 20 augusti, eller också nästa torsdag – det måste komma nu, skrev DN.

Men på onsdagen dementerade regeringen att det fanns något beslut. Ärendet är fortfarande under beredning i Regeringskansliet, skrev de. Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Hanna Westerén från Gotland sa till Helagotland.se att det knappast skulle bli något beslut före den 31 augusti heller. Om det stämmer, innebär det att allt kommer att rulla på som vanligt därefter.

Så vad kommer att väga tyngst – Nordkalks kortsiktiga intressen eller tilltron till den svenska miljölagstiftningen? 60 jobb i ett kortlivat kalkbrott eller dricksvatten, naturvärden, ekoturism och framtid? Är miljölagstiftningen vatten värd?
När den här texten skrivs på torsdag förmiddag står Fältbiologerna utanför Rosenbad och demonstrerar för ett positivt besked. Det är oklart om det kommer något, och ännu mer oklart hur regeringen ska ha någon trovärdighet kvar i miljöfrågor om de inte stoppar vansinnet.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar