Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Odling som ingång till hållbarheten

Sofia Härén - 9 år sedan

De nya initiativen för att odla tillsammans är ofta kopplade till en bredare analys och problembild av samhället. I Hjulsta utanför Stockholm finns exempelvis numera Rafael Altez och hans förening med en vision om rättvisa och ekomat till alla.

16-12-zoom-gräva

Vid den lilla bron över Spångaån mitt i Lunda koloniområde i Hjulsta möts vi upp. Rafael Altez är en av personerna bakom Hjulsta ekoodling som drivs av föreningen DGF utifrån principerna för permakultur.

– Du måste komma och träffa våra ungdomar, säger han.

Rafael Altez har en tidigare utbildning i multimediapedagogik och -teknik, och hade redan i början på 00-talet en vision om en webbaserad folkrörelse för lokal, social och ekologisk omställning. Han kallade det ”den GULLIGA folkrörelsen” (DGF) som står för Glokalisering Underifrån genom Lärande Lokala Intelligenta Gemenskaper och Antikapitalism.

Damir Radovic har varit engagerad i föreningen under flera år. Han hade visserligen haft egen kolonilott förut, men sökte sig inte främst till föreningen för odlingens skull.

– Det är mer en dröm om att skapa något själv, att kunna vara självförsörjande och oberoende. Under sommaren är han också anställd på odlingen som handledare åt tre grupper med sommarjobbande skolungdomar.

Inspirera ungdomarna

En grupp tjejer och killar i 17-årsåldern från den andra omgången har i dag efter tre veckor sin sista arbetsdag. De sitter samlade i ett av koloniområdets uppbyggda regnskydd, som med hjälp av några presenningar har blivit ett ganska ombonat fikarum.
– Vi tar även upp saker som klimatfrågan och försöker inspirera och uppmuntra dem till att välja gröna jobb i framtiden, visa att jordbruk inte är så illa, säger Rafael Altez.

Damir Radovic har också försökt att inspirera ungdomarna i termer av hållbarhet och har långsiktiga idéer för ett koncept som han startade med de unga i sommar, ”Det gror i betongen”.
– Jag har sagt till dem: att odla är som att trycka sina egna pengar.

Susanne Ris är mamma till två av ungdomarna som har haft sommarjobb och har hjälpt till lite som extra volontär. Hon är mycket positiv.
– Det är många av dem som inte är vana vid att vara utomhus så här.

Men hon tror att vissa saker kan ta tid att mogna.
– Man får ta allting i små steg, det kanske är först om fem år som de kommer inse nyttan av det här. Man sår ett frö som växer till någonting större.

Ingen av eleverna vill vara med på bild eller med namn, men en tjej berättar att det varit både roligt och jobbigt, mest på grund av allt regn.
– Det har varit kul att möta nya vänner och veta mer om var grönsaker och frukt kommer ifrån och hur det är att plantera dem. Jag har aldrig förut varit på ett jordbruk, så det är en ny erfarenhet, säger hon.

Hon tycker också att de har lärt sig mycket.
– Alla här har starka åsikter om livet så det har varit bra diskussioner. Kul att vi har kunnat dela det med varandra, säger hon.

Billigt ekologiskt

Fram till för två år sedan drev föreningen DGF Akalla ekoodling inte långt därifrån, ett två hektar stort område på kommunens mark med både enskilda odlingslotter och stora gemensamma odlingar. Mitt i ett område med flera miljonprogram och ekonomiskt utsatta grupper var det värdefullt med billigt självplock av ekologiska grönsaker. Men föreningen fick inte sitt kontrakt förlängt och blev så småningom vräkta trots deras protester. Förra våren började föreningen samarbeta med det sociala företaget Blå vägen och kunde starta upp en ny gemensam odling.
– Nu har vi 1 000 kvadratmeter, tack vare Blå vägen som lånade oss mark. Resten har vi arrenderat av Hjulsta koloniförening, men vi är ute efter mer mark, säger Rafael Altez. Vi hoppas på den nya majoriteten i stadshuset och har förhandlingar med kommunen nu. Det här känns lite tillfälligt. Vi hoppas att politikerna ska lyssna på oss.

Visioner om stadsodling

Rafael Altez har också stora visioner om hur hållbar stadsodling skulle kunna växa betydligt i Stockholm.
– Det finns gott om resurser och vatten, påpekar han.

Damir Radovic har också idéer om att utveckla projektet och kunna skapa gröna jobb i framtiden, med inspiration av den stadsodling som nu utvecklas i storstäder som Detroit och London. Att kommunen ska kunna anställa någon för att odla lokal och nyttig mat.
– Det var häftigt vad föreningen gjorde (i Akalla), det var en jättefin mötesplats. Jag minns att jag var där med min son och klappade kaninerna, då kom det en kvinna med sin familj, hon hade slöja för ansiktet, och vi stod där och klappade kaniner tillsammans. Det är inte ofta det sker sådana möten. Folk kände sig välkomna till odlingen.

Föreningen har även engagerat sig i lokala frågor som protesterna mot Förbifart Stockholm och i stödet för de vräkta familjer i Tensta nyligen.
– Vi är en del av motståndsrörelsen för att skapa ett rättvist och hållbart samhälle, säger Rafael Altez.

 • Föreningen DGF har cirka 30 medlemmar som är ganska aktiva men det är i huvudsak fem av dem som är regelbundet på odlingen.
• Läs mer på hjulstaodling.eko08.net

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar