Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Ny poddradio om klimatet

Sebastian van Baalen - 9 år sedan

Journalisten Ragnhild Larsson tröttnade på mediernas svaga intresse för klimatförändringarna och bestämde sig för att lyfta frågan i ett nytt forum. Fredagen den 4 september lanserar hon första avsnittet av Klimatpodden, med Bo Norrman från Chalmers innovationskontor som första gäst.

21-10-radar-klimatblogg”När rosorna blommar i min trädgård i november får jag klimatångest” skriver frilansjournalisten Ragnhild Larsson från Göteborg på den nylanserade hemsidan Klimatpodden. Det var den egna oron över klimatförändringarna i kombination med mediernas låga intresse som fick henne att bestämma sig för att göra något åt problemet.
– Lyckas vi inte stoppa klimatförändringarna spelar faktiskt inget annat någon roll. Jag är förvånad över mediernas näst intill obefintliga bevakning och politikernas ointresse att diskutera den största utmaningen. Därför bestämde jag mig för att starta Klimatpodden.

Ett syfte med podden är att uppmärksamma de enorma problem som klimatförändringarna ger upphov till. Men framförallt handlar det om att fokusera på alla de människor som faktiskt gör skillnad.
– Det är lätt att drabbas av hopplöshet inför klimatförändringarna och det som kommer att hända om vi inte agerar nu. Med min podd vill jag inge någon sorts hopp och inspirera fler att engagera sig.
Podden ska komma ut en eller två gånger i månaden och produceras ideellt av Ragnhild Larsson. Enligt henne ger poddformatet utrymme till mer nyanserade samtal.
– Jag tror att människor är väldigt trötta på hetsiga debattprogram. Jag tror på en hållbar journalistik, som presenterar problem, men också förklarar och visar på lösningar.
Podden kommer gästas av allt från klimataktivister och forskare, till entreprenörer och tjänstemän.
– Det som ger mig hopp är alla människor jag möter som bryr sig, både yngre och äldre, förklarar hon. Alla som på något sätt engagerar sig för att bidra till en mer hållbar värld och stoppa klimatförändringarna.

I första avsnittet, som släpps idag, pratar hon med Bo Norrman, innovationsrådgivare på Chalmers Innovationskontor. Han har länge varit engagerad i klimatfrågan och jobbar med att hjälpa forskare att nyttiggöra sina resultat utanför akademin, bland annat i hållbarhetsfrågan.
Ragnhild Larsson har länge varit engagerad i miljöfrågor, både som privatperson och i yrket som frilansande journalist. Som journalist har hon skrivit mycket om miljöfrågor, såväl om stora frågor som ohållbar odling av rosor i Kenya, som om mindre frågor som tygblöjor. Tanken är att Klimatpodden så småningom ska utvecklas till något större.
– Till en början producerar jag podden på egen hand, så får vi se hur det blir i framtiden, säger hon. Det vore spännande att utvecklas till en liten redaktion.

Samtidigt driver hon andra projekt med fokus på att uppmärksamma och levandegöra problematiken kring klimatförändringarna. Sedan tidigare jobbar hon med så kallad digital storytelling – ett berättarformat där personliga berättelser, stillbilder och filmklipp kombineras. Nu ska hon prova om det går att utnyttja den berättartekniken när det kommer till klimatet. Bland annat ordnar hon en workshop om klimatberättelser i Göteborg och i september ska hon presentera projektet på en internationell konferens om digital storytelling i USA.
– Syftet är detsamma som för Klimatpodden; både att ringa i alarmklockan, men också att inge någon sorts hopp om att vi kan åstadkomma en förändring om vi agerar nu. Visionen är att starta en stafett som växer till en global rörelse med klimatberättelser från alla delar av världen.

Nu hoppas hon på att det första avsnittet av podden når så många som möjligt. Ett visst antal nedladdningar som målsättning har hon inte funderat över, men på sikt hoppas hon att podden blir en av de tio populäraste. Och drömgästen?
– Det finns så många jag skulle vilja intervjua, både vardagshjältar och mer kända personer. Min devis är ju att alla har en viktig historia att berätta. Men varför inte Patti Smith. Och påven.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar