Ny myndighet för jämställdhet
Snart sju år efter att Jämställdhetsombudsmannen försvann föreslår regeringens utredare att en ny jämställdhetsmyndighet inrättas.
– Utvecklingen går alldeles för långsamt, säger utredare Cecilia Schelin Seidegård i ett pressmeddelande.
Hennes uppdrag från regeringen, som hon presenterade på onsdagen, har varit att följa upp och analysera utvecklingen för jämställdheten i Sverige under senaste tio åren.
– Vi kan se tendenser till en ökande jämställdhetsklyfta mellan kvinnor och män med olika inkomster och utbildningsbakgrund och mellan inrikes och utrikes födda kvinnor och män, fortsätter hon.
Andra saker hon tar upp är att förutom fortsatta stora skillnader på arbetsmarknaden så har mäns våld mot kvinnor inte minskat och det finns stora skillnader mellan kvinnor och män när det gäller hälsa.
Cecilia Schelin Seidegård föreslår därför att en ny jämställdhetsmyndighet inrättas eftersom det, trots många positiva enskilda satsningar, finns brister i den politiska styrningen för jämställdhet. Hon föreslår också att de nuvarande jämställdhetsmålen utökas med två nya delmål för utbildning samt hälsa, vård och omsorg.
Den förra myndigheten på området, Jämställdhetsombudsmannen (Jämo) försvann 2009 när den slogs samman med övriga diskrimineringsombudsmän.