Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Nina Färdig startade ett företag med hjärta

Tove Lundin - 9 år sedan

Nina Färdig tröttnade på att inte kunna köpa ett par snygga skor och samtidigt ha rent samvete över hur de har producerats. Så uppkom idén till Green Laces, företaget som enbart säljer veganska skor och accessoarer. Utöver det ska produkterna helst vara ekologiska och rättvisemärkta, gärna allt på samma gång. I Syre berättar hon om hur idén till företaget kom till.

”Det räcker alltså inte att tillverkarna råkar tillverka något i syntet och kallar det veganskt - materialen ska vara utvalda med veganismen i åtanke”, säger Nina Färdig. Foto: Benita Eklund.

”Det räcker alltså inte att tillverkarna råkar tillverka något i syntet och kallar det veganskt – materialen ska vara utvalda med veganismen i åtanke”, säger Nina Färdig. Foto: Benita Eklund.

Sedan Nina i tonåren blev medveten om världens orättvisor har hon känt att hon behöver kompromissa.

– Antingen har jag fått göra avkall på hur jag vill se ut, typ gå in i en obskyr hälsokost och köpa ett par sandfärgade hampadojor. Eller så har jag fått blunda för de orättvisor som gjort ett par snygga skor möjliga, och gått i vanliga affärer, säger hon.

Finanskrisen slog till

2008 drabbades hennes dåvarande arbetsplats av finanskrisen. Hon fick vara med om hur trettio procent av arbetsstyrkan avskedades.

– Det var en fruktansvärd upplevelse. Det blev så tydligt att det inte är vi som jobbar stenhårt för att få det att snurra som bestämmer. Det är finanssnubbar i kostym som sätter agendan, och till på köpet leker med våra pengar. Under alla mina anställningar har jag alltid jobbat väldigt engagerat och inte sällan med hjärtat som insats.

Finanskrisen blev droppen för Nina som valde att gå vidare. Hon ville att hennes arbete skulle göra skillnad för mer än bara någons plånbok. Dessutom ville hon arbeta med något som låg henne närmare om hjärtat, eftersom hjärtat så ofta blir hennes motor.

– En kväll, när jag satt utmattad framför datorn i jakt på ett par nya skor, föddes idén. Jag skaffade mig en sparbössa som blev mitt tredje barn. Där samlade jag ihop ett startkapital och ett och ett halvt år senare registrerade jag bolaget.

Till en början fanns det endast skor i sortimentet. Senare har det utökats med väskor, plånböcker, bälten och ytterkläder.

– Allt vi säljer är veganskt och rättvist tillverkat, mycket av det vi säljer är ekologiskt.

Nina förklarar att det också är viktigt att produkterna är moderiktiga, hållbara och snygga.

– Många av våra kunder tror oss knappt när vi berättar att det är veganskt, eftersom mycket av det vi säljer ser ut som animaliskt läder, säger Nina.

Noga utvalda material

Hon vill ha en nära relation till sina leverantörer, för att försäkra sig om att allt går rätt till. Det är viktigt för henne att produkterna hon säljer är veganska i alla led, och att de är veganska med flit.

– Det räcker alltså inte att tillverkarna råkar tillverka något i syntet och kallar det veganskt – materialen ska vara utvalda med veganismen i åtanke, säger hon.

Leverantörerna måste också uppfylla de arbetsrättsliga- och miljörättsliga krav som gäller inom EU. Nina har på senare år märkt att flera leverantörer på egen hand väljer att gå mot det etiska i sin produktion.

– Flera av leverantörerna har fått in mer och mer ekologiska komponenter i produkterna. Det är så himla peppigt!

Nina ser en skillnad i utbudet av ekologiskt och veganskt på senare år. Men framför allt när det gäller mat. Hon berättar att hon nu kan gå på krogen, äta och ta ett glas vin med rent samvete.

– Men också när det gäller kläder och skor så börjar det bubbla ordentligt nu. Det känns som om varje skotillverkare med självaktning har minst en modell, gärna sneakers, som är ekologisk. Och under 2015 kom många ut med veganska modeller. Det får mig att studsa upp och ner av glädje. Vi ser fram emot att möta fler och fler kunder som ser det som en självklarhet att handla etiskt.

Hon tror att marknaden för hållbart mode kommer att explodera kommande år.

– Vi ser som sagt fler och fler klädföretag som har åtminstone en, vad de kallar, medveten kollektion. Inte sällan heter den något med conscious, typ. Ekologisk bomull i tröjorna, kanske hampa i en skjorta, företagen skriver allt oftare fina csr-rapporter (rapport om företagets samhällsansvar) och lyfter fram att de har bra villkor för sina anställda. Men det de säljer är fortfarande väldigt billigt och jag kan inte förstå hur det går ihop med en jämställd värld. Det kanske dock hamnar utanför det som traditionellt kallas miljöfråga, så jag ska vara tyst nu.

Pålästa kunder

Nästa stora grej tror hon blir att företagen förstår att animaliebaserade produkter är otidsenliga. Och att de istället satsar mer på högteknologiska material som kan ersätta animaliskt läder och animaliskt hår.

– Den utvecklingen följer jag med spänning och Green Laces ambition är förstås att stå längst fram i ledet. Det förväntar sig våra kunder av oss också och det är mycket som vi lär oss just genom att ha en så nära kontakt med våra kunder. Våra kunder är otroligt pålästa och har så mycket kloka tankar och idéer.

För Nina är de en självklarhet att bry sig om sin omvärld. Hon menar att har man väl släppt in empati, medkänsla och omvärldsbevakning är det svårt att säga ”vem bryr sig?”

– Jag vill att mina medvarelser ska ha det bra och jag gillar tanken om en blomstrande framtid.

Men hon säger att man även kan handla ekologiskt och veganskt av egoistiska skäl.

– Jag tror också att du som individ mår bättre, lever längre och med mindre cancer om vi har en renare miljö och äter giftfria produkter, säger hon.

Green Laces finns på webben och som butik i Stockholm.

Om Nina Färdig

Ålder: 41 år

Familj: Ja! Stor, matglad och bullrig. Hoppas att den snart ska utvidgas med en tonåring från Afghanistan.

Favoritskor: Bourgeois Bohème och Good Guys gör fantastiska skor. Nicora kommer starkt också.

Favoritaccessoar: Örhängen! Jag är
galen i örhängen!

Favoritcitat/motto: Hur svårt kan
det va?

Nina Färdig är grundare till Green Laces. Foto: Klara Meri.

Nina Färdig är grundare till Green Laces. Foto: Klara Meri.

Ninas tips för en vegansk garderob:

Tänk mer mode och mindre trend. Dels ser du coolare ut och dels kan du komponera en mycket gedignare garderob.

Låt djuren leva

Köp plagg som inte kräver att du ska sno livsutrymme av djur för att få något på kroppen, om inte för lidandet så i annat fall för att animalieproduktionen står för enorma utsläpp av växthusgaser. Låt djuren få ha sina liv i fred, vetja.

Kvalitet lönar sig

Välj kvalitet och bli en hållbar fashionista. Syna plaggen i sömmarna, bokstavligt talat, och gör research på märken. Du kommer snabbt se, och även känna, att det är stor skillnad på märken och märken. Visst kostar bra grejer lite mer, men du får igen det. Särskilt när det gäller skor. Våra skor kostar från tusenlappen och uppåt, men de håller fyra till tio år längre än de för 399 kronor som du hittar nere på stan. Du märker snabbt att du får valuta för pengarna. Våra skor går dessutom att laga och sula om hos skomakare, och på så sätt ökar du livslängden ytterligare.

Köp onödiga roligheter på loppis

Köp en grundmurad basgarderob av nya skor och kläder och skaffa alla ”onödiga roligheter” på annat sätt. Gå på loppis, byt med polarna, gå med i skänk och tigg-grupper på Facebook. På så sätt får de balla platådojorna och de tokroliga men klumpiga accessoarerna längre liv och dina partyoutfits blir inte en belastning på miljön på samma sätt som slit och släng-konsumtionen.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 9 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 9 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 9 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 9 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 9 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 9 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 9 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 9 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 9 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar