Nina Färdig startade ett företag med hjärta
Nina Färdig tröttnade på att inte kunna köpa ett par snygga skor och samtidigt ha rent samvete över hur de har producerats. Så uppkom idén till Green Laces, företaget som enbart säljer veganska skor och accessoarer. Utöver det ska produkterna helst vara ekologiska och rättvisemärkta, gärna allt på samma gång. I Syre berättar hon om hur idén till företaget kom till.
Sedan Nina i tonåren blev medveten om världens orättvisor har hon känt att hon behöver kompromissa.
– Antingen har jag fått göra avkall på hur jag vill se ut, typ gå in i en obskyr hälsokost och köpa ett par sandfärgade hampadojor. Eller så har jag fått blunda för de orättvisor som gjort ett par snygga skor möjliga, och gått i vanliga affärer, säger hon.
Finanskrisen slog till
2008 drabbades hennes dåvarande arbetsplats av finanskrisen. Hon fick vara med om hur trettio procent av arbetsstyrkan avskedades.
– Det var en fruktansvärd upplevelse. Det blev så tydligt att det inte är vi som jobbar stenhårt för att få det att snurra som bestämmer. Det är finanssnubbar i kostym som sätter agendan, och till på köpet leker med våra pengar. Under alla mina anställningar har jag alltid jobbat väldigt engagerat och inte sällan med hjärtat som insats.
Finanskrisen blev droppen för Nina som valde att gå vidare. Hon ville att hennes arbete skulle göra skillnad för mer än bara någons plånbok. Dessutom ville hon arbeta med något som låg henne närmare om hjärtat, eftersom hjärtat så ofta blir hennes motor.
– En kväll, när jag satt utmattad framför datorn i jakt på ett par nya skor, föddes idén. Jag skaffade mig en sparbössa som blev mitt tredje barn. Där samlade jag ihop ett startkapital och ett och ett halvt år senare registrerade jag bolaget.
Till en början fanns det endast skor i sortimentet. Senare har det utökats med väskor, plånböcker, bälten och ytterkläder.
– Allt vi säljer är veganskt och rättvist tillverkat, mycket av det vi säljer är ekologiskt.
Nina förklarar att det också är viktigt att produkterna är moderiktiga, hållbara och snygga.
– Många av våra kunder tror oss knappt när vi berättar att det är veganskt, eftersom mycket av det vi säljer ser ut som animaliskt läder, säger Nina.
Noga utvalda material
Hon vill ha en nära relation till sina leverantörer, för att försäkra sig om att allt går rätt till. Det är viktigt för henne att produkterna hon säljer är veganska i alla led, och att de är veganska med flit.
– Det räcker alltså inte att tillverkarna råkar tillverka något i syntet och kallar det veganskt – materialen ska vara utvalda med veganismen i åtanke, säger hon.
Leverantörerna måste också uppfylla de arbetsrättsliga- och miljörättsliga krav som gäller inom EU. Nina har på senare år märkt att flera leverantörer på egen hand väljer att gå mot det etiska i sin produktion.
– Flera av leverantörerna har fått in mer och mer ekologiska komponenter i produkterna. Det är så himla peppigt!
Nina ser en skillnad i utbudet av ekologiskt och veganskt på senare år. Men framför allt när det gäller mat. Hon berättar att hon nu kan gå på krogen, äta och ta ett glas vin med rent samvete.
– Men också när det gäller kläder och skor så börjar det bubbla ordentligt nu. Det känns som om varje skotillverkare med självaktning har minst en modell, gärna sneakers, som är ekologisk. Och under 2015 kom många ut med veganska modeller. Det får mig att studsa upp och ner av glädje. Vi ser fram emot att möta fler och fler kunder som ser det som en självklarhet att handla etiskt.
Hon tror att marknaden för hållbart mode kommer att explodera kommande år.
– Vi ser som sagt fler och fler klädföretag som har åtminstone en, vad de kallar, medveten kollektion. Inte sällan heter den något med conscious, typ. Ekologisk bomull i tröjorna, kanske hampa i en skjorta, företagen skriver allt oftare fina csr-rapporter (rapport om företagets samhällsansvar) och lyfter fram att de har bra villkor för sina anställda. Men det de säljer är fortfarande väldigt billigt och jag kan inte förstå hur det går ihop med en jämställd värld. Det kanske dock hamnar utanför det som traditionellt kallas miljöfråga, så jag ska vara tyst nu.
Pålästa kunder
Nästa stora grej tror hon blir att företagen förstår att animaliebaserade produkter är otidsenliga. Och att de istället satsar mer på högteknologiska material som kan ersätta animaliskt läder och animaliskt hår.
– Den utvecklingen följer jag med spänning och Green Laces ambition är förstås att stå längst fram i ledet. Det förväntar sig våra kunder av oss också och det är mycket som vi lär oss just genom att ha en så nära kontakt med våra kunder. Våra kunder är otroligt pålästa och har så mycket kloka tankar och idéer.
För Nina är de en självklarhet att bry sig om sin omvärld. Hon menar att har man väl släppt in empati, medkänsla och omvärldsbevakning är det svårt att säga ”vem bryr sig?”
– Jag vill att mina medvarelser ska ha det bra och jag gillar tanken om en blomstrande framtid.
Men hon säger att man även kan handla ekologiskt och veganskt av egoistiska skäl.
– Jag tror också att du som individ mår bättre, lever längre och med mindre cancer om vi har en renare miljö och äter giftfria produkter, säger hon.
Green Laces finns på webben och som butik i Stockholm.
Om Nina Färdig
Ålder: 41 år
Familj: Ja! Stor, matglad och bullrig. Hoppas att den snart ska utvidgas med en tonåring från Afghanistan.
Favoritskor: Bourgeois Bohème och Good Guys gör fantastiska skor. Nicora kommer starkt också.
Favoritaccessoar: Örhängen! Jag är
galen i örhängen!
Favoritcitat/motto: Hur svårt kan
det va?
Ninas tips för en vegansk garderob:
Tänk mer mode och mindre trend. Dels ser du coolare ut och dels kan du komponera en mycket gedignare garderob.
Låt djuren leva
Köp plagg som inte kräver att du ska sno livsutrymme av djur för att få något på kroppen, om inte för lidandet så i annat fall för att animalieproduktionen står för enorma utsläpp av växthusgaser. Låt djuren få ha sina liv i fred, vetja.
Kvalitet lönar sig
Välj kvalitet och bli en hållbar fashionista. Syna plaggen i sömmarna, bokstavligt talat, och gör research på märken. Du kommer snabbt se, och även känna, att det är stor skillnad på märken och märken. Visst kostar bra grejer lite mer, men du får igen det. Särskilt när det gäller skor. Våra skor kostar från tusenlappen och uppåt, men de håller fyra till tio år längre än de för 399 kronor som du hittar nere på stan. Du märker snabbt att du får valuta för pengarna. Våra skor går dessutom att laga och sula om hos skomakare, och på så sätt ökar du livslängden ytterligare.
Köp onödiga roligheter på loppis
Köp en grundmurad basgarderob av nya skor och kläder och skaffa alla ”onödiga roligheter” på annat sätt. Gå på loppis, byt med polarna, gå med i skänk och tigg-grupper på Facebook. På så sätt får de balla platådojorna och de tokroliga men klumpiga accessoarerna längre liv och dina partyoutfits blir inte en belastning på miljön på samma sätt som slit och släng-konsumtionen.