Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Neo lärde mig respektera mina meningsmotståndare

Jerker Jansson - 9 år sedan

Den brittiska ekonomen och journalisten Paul Mason menar att kapitalismen har förändrats och kommer att fortsätta att göra det. Industrikapitalismen är på väg att ersättas av postkapitalismen, eller informationskapitalismen. Man kan invända att någon fortfarande måste odla säden, mala mjölet och baka brödet, men han är något intressant på spåret.

Han tar krisen i Grekland som intäkt för att den nyliberala ekonomiska eran är över. Marknadskrafterna fungerar inte självreglerande, menar han, lagen om tillgång och efterfrågan fungerar inte, i synnerhet inte när så många produkter inte längre är fysiska. Kanske är nedläggningen av Neo ett tecken på en sådan utveckling.

Den nyliberala revolutionen inleddes långt innan Neo startade och magasinet samlade tänkare från hela borgerligheten, från konservativa skribenter till socialliberaler, men dem intresserade jag mig inte lika mycket för. Men magasinet kom som en logisk konsekvens av ett medvetet och långsiktigt arbete för att förändra Sverige. En process som tog sitt avstamp i demonstrationerna mot löntagarfonderna, med start 4 oktober 1983. Borgerligheten började att förändras. Nyliberalt tänkande började sippra in i de politiska finrummen och kapitalet satsade stort på bland annat Timbro. När Neo startade blev den snart den nya borgerlighetens debattforum.

Löntagarfonderna var definitivt ett socialistiskt projekt. Tanken på att arbetarna långsamt skulle ta över sina fabriker skrämde naturligtvis skiten ur borgerligheten och på en hel del socialdemokrater. På den tiden var jag fortfarande kommunist, medlem i VPK. Men en kongress något år senare krossade alla mina drömmar om det kommunistiska samhället, eller åtminstone mitt förtroende för att just den leninistiska rörelsen skull göra något vettigt av de marxistiska idéer jag såg som utgångspunkt för en frihetlig vänsterideologi.

Jag snubblade över en bok av anarkisten Alexander Berkman och började prata med anarkister och syndikalister. Men jag började också lyssna på nyliberalerna. Libertarianerna. Jag började att skriva i Voltaire magasin, tillsammans med andra frihetliga skribenter från olika delar av den politiska skalan. Några av dem medverkade också i Neo.

Det är lätt att demonisera sin motståndare. Att försöka intala folk att de som inte tycker som jag inte vill folk väl. Nyliberalismen har fått klä skott för många fördomar och ilskna utfall, dess anhängare har utmålats som cyniska egoister. Det lärde jag mig snart att de inte var. Jag insåg också, bland annat genom att läsa Neo, att jag har en hel del gemensamt med libertarianerna. På många punkter gör vi liknande analyser, men ofta landade de i fel slutsats, tyckte och tycker jag.

Jag skulle hyckla om jag påstod att jag kommer att sakna Neo. Det är en snygg, välgjord tidskrift, för det mesta med intellektuell hederlighet och diskussioner som kan vara intressanta, men jag behöver den inte. Det är värre för borgerligheten. Den förlorar nu sin viktigaste plattform. Frågan är hur det kommer att försvaga dem politiskt?

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar