Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

När en man blir flera

Malin Bergendal - 9 år sedan

En är i själva verket flera. Ja, flera uppslagsord, alltså. Uttalat med ett långt, betonat e kan det beteckna en buske eller ett mindre träd av Juniperus Lin, men också trä från en sådan växt.

Ordet en kan till exempel syfta på en Juniperus Lin. Foto: Hasse Holmberg/TT

Ordet en kan till exempel syfta på en Juniperus Lin. Foto: Hasse Holmberg/TT

Det kan vara ett räkneord: en liten apa, två små apor, tre små apor … men en i en liten apa är inte alltid ett räkneord. Det beror på om man vill tala om antalet apor eller om den lilla apan själv. I det första fallet betonas en, som i ramsan: ”en liten apa hoppade i sängen”. I det andra fallet är en obetonat, som i ”det var en gång en liten apa”, och då är det en obestämd artikel (fast två).

En kan också vara ett personligt pronomen, ett sådant där ord som man sätter in istället för ett substantiv eller ett namn. Till exempel i den här meningen: ”Man ska inte bry sig om ifall någon retar en”. Där är en objektsformen av man precis som dig är objektsformen av du.

I en del dialekter säger man inte man utan använder bara en: ”En ska inte bry sig om ifall någon retar en”. Och det är detta en som har adopterats av genusmedvetna språkbrukare som vill kunna tala om människor på ett allmänt plan utan att antyda att de är män.

Det här kan man se från flera håll. Å ena sidan är en en annan form av pronominet man, objektsformen, och det är svårt att hävda att objektsformen skulle vara mer könsneutral än nominativformen (subjektsformen) av samma ord.

Å andra sidan har substantivet man ursprungligen två betydelser: man och människa. Det fornnordiska ordet kvinmaþer betyder kvinna – maþer är det ord som sedan drogs ihop till man, och här betyder det människa. Som kvinnfolk.

Å tredje sidan kommer objektsformen en från ett annat ord än man, nämligen räkneordet en – och det kan ju passa bra. Å fjärde sidan är en ursprungligen en maskulin form av räkneordet. Den feminina hette ena – tänk på Teskedsgumman som blev ”liten som ena tesked”. Men å femte sidan finns det många som inte bryr sig om ifall ens historia är könsneutral eller ej. Man låter som en man och därför säger jag en, säger de.

Båda funkar – för vissa faller sig det ena naturligt, andra har närmare till det femte. Men en passar inte alltid som ersättning för man. Till exempel i en mening som ”man har fattat ett avgörande beslut”. Där är man inte alla eller vilka som helst, utan en viss begränsad grupp, och den kan inte bli en.

Andra gånger är man snarast lika med ”vem som helst i en viss situation” vilket också kan bli begränsat, ibland bara ett nertonat jag. Som kungen lär tala om sig själv i intervjuer. Det tycker många är ett otyg, de tycker att den som tonar ner sig själv inte riktigt tar ansvar.

Men ofta menar den som talar inte bara sig själv. Om jag säger att man inte ska kasta sten i glashus kan jag inte lika gärna byta man mot jag. Däremot går det bra med en. Den som vill slippa ansvar för stenkastningen med ett grammatiskt knep har en del att välja på. Men dem tar vi en annan dag.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar