Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Miljöpartister sluter upp bakom ledningen

Olof Olsson Klugman - 8 år sedan

Miljöpartiet sluter leden. Den dialogkonferens som i förväg beskrivits som gruppterapi för ett sargat parti antog snarare formen av väckelsemöte. Men på kongressen väntar nya strider om flyktingpolitiken.

På Miljöpartiets dialogkonferenser i helgen diskuterades flyktingfrågan. Budskapet var ”se framåt”. Foto: Miljöpartiet de gröna.

På Miljöpartiets dialogkonferenser i helgen diskuterades flyktingfrågan. Budskapet var ”se framåt”. Foto: Fredrik Hjerling/Miljöpartiet de gröna.

– Vi ska visa vilka möjligheter ett stort flyktingmottagnde ger. Genom tusen positiva exempel ska vi vinna debatten, sa partisekreteraren Anders Wallner på konferensen i Västerås.

Språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin som talade på konferenserna i Härnösand respektive Malmö hade liknande budskap: se framåt. Förslag för bättre mottagande ska utformas.

I Västerås där Syre är på plats tycks enigheten stor bland de församlade lokalpolitikerna om partiledningens linje. Med konkreta åtgärder som ökar kapaciteten i mottagandet ska gränserna kunna öppnas upp igen.

Johara Khattab har hört till de argaste interna kritikerna mot uppgörelsen i regeringen om stramare migrationspolitik.

– Jag såg den som ett personligt nederlag och ifrågasatte mitt medlemskap, säger Johara Khattab som arbetat ideellt med papperslösa.

Efter konferensen är hon glad.

– Jag känner att jag inte är ensam. Vi tycker inte alltid lika, men partiet har ett gemensamt mål. Nu måste vi ut och prata i positiv anda om konkreta lösningar, säger hon.

”Migrationsverket har alltid haft i uppdrag att jobba med återvändande. Viktigt för oss är att det sker så rättssäkert som möjligt” säger Maria Ferm, Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson. Foto: Miljöpartiet de gröna.

Maria Ferm, Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson. Foto: Fredrik Hjerling/Miljöpartiet de gröna.

Oron för att Socialdemokraterna ska driva på för ännu hårdare asylregler tycks vara liten. Ledande miljöpartister Syre talar med säger att Socialdemokraterna förstått att MPs gräns är nådd och nu ser till att hålla ihop regeringen.

I Miljöpartiet är man samtidigt medveten om att Socialdemokraterna nu är inriktade på att minska antalet flyktingar genom att verkställa fler utvisningar. Migrationsminister Morgan Johansson har bett polisen att öka tempot. Dessutom vill han teckna återvändandeavtal med länder som Afghanistan. Något som enligt Flyktinggruppernas riksråd skulle tvinga människor på flykt i sitt hemland. Men från MP-ledningen hörs inga protester.

– Migrationsverket har alltid haft i uppdrag att jobba med återvändande. Viktigt för oss är att det sker så rättssäkert som möjligt, säger Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson.

Entusiasmen på dialogkonferensen betyder knappast att partiledningen kan andas ut. Ilskan mot de hårdare reglerna finns kvar. På kongressen i maj kommer flera motioner om migration att behandlas. En av dem kräver en amnesti som låter dem som finns i Sverige nu stanna, i första hand barnfamiljer och ensamkommande barn.

– Enorma resurser läggs på att utvisa människor. Pengarna skulle göra större nytta om de satsades på skola och socialtjänst, säger Grön ungdoms Carolina Bruseman som är en av undertecknarna.

En annan motion kräver att hela uppgörelsen om migrationspolitiken ska rivas upp. Därmed skulle bland annat id-kontrollerna tas bort liksom de tillfälliga uppehållstillstånden.

– Det är viktigt att markera när regeringen gått åt totalt fel håll, säger kommun- och kyrkopolitikern Ylva Wahlström som skrivit under motionen.

Särskilt upprörd är hon över de medicinska åldersbedömningarna av ungdomar som uppger att de är under 18 år.

– Det är inte rättssäkert och har dömts ut av läkare, säger hon.

Partiledningen vill inte kommentera motionerna, men prioriterar att tillfälliga uppehållstillstånd ska slopas så snart som möjligt.

– Frågan engagerar många gröna. Inte minst eftersom permanenta uppehållstillstånd skulle ge människor möjligheten till familjeåterförening tillbaka, säger Maria Ferm.

I den så kallade flyktingkrisens spår framträder nya ideologiska konflikter. Som Syre berättade förra veckan gällde en av frågorna under dialogkonferensen nyanländas rätt till välfärd. Miljöpartisterna diskuterade om begränsningar i nyanländas välfärd kan accepteras ifall det möjliggör för fler att stanna. Enligt partisekreteraren Anders Wallner var deltagarna skeptiska till tanken. Men diskussionen återkommer, tror han.

– Om förutsättningen för att ge människor skydd är att begränsa nyanländas välfärd är jag beredd att gå ganska långt. Där är vi inte i dag, men det finns inget som talar för färre flyktingar på sikt, säger Anders Wallner.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar