Miljöpartister sluter upp bakom ledningen
Miljöpartiet sluter leden. Den dialogkonferens som i förväg beskrivits som gruppterapi för ett sargat parti antog snarare formen av väckelsemöte. Men på kongressen väntar nya strider om flyktingpolitiken.
– Vi ska visa vilka möjligheter ett stort flyktingmottagnde ger. Genom tusen positiva exempel ska vi vinna debatten, sa partisekreteraren Anders Wallner på konferensen i Västerås.
Språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin som talade på konferenserna i Härnösand respektive Malmö hade liknande budskap: se framåt. Förslag för bättre mottagande ska utformas.
I Västerås där Syre är på plats tycks enigheten stor bland de församlade lokalpolitikerna om partiledningens linje. Med konkreta åtgärder som ökar kapaciteten i mottagandet ska gränserna kunna öppnas upp igen.
Johara Khattab har hört till de argaste interna kritikerna mot uppgörelsen i regeringen om stramare migrationspolitik.
– Jag såg den som ett personligt nederlag och ifrågasatte mitt medlemskap, säger Johara Khattab som arbetat ideellt med papperslösa.
Efter konferensen är hon glad.
– Jag känner att jag inte är ensam. Vi tycker inte alltid lika, men partiet har ett gemensamt mål. Nu måste vi ut och prata i positiv anda om konkreta lösningar, säger hon.
Oron för att Socialdemokraterna ska driva på för ännu hårdare asylregler tycks vara liten. Ledande miljöpartister Syre talar med säger att Socialdemokraterna förstått att MPs gräns är nådd och nu ser till att hålla ihop regeringen.
I Miljöpartiet är man samtidigt medveten om att Socialdemokraterna nu är inriktade på att minska antalet flyktingar genom att verkställa fler utvisningar. Migrationsminister Morgan Johansson har bett polisen att öka tempot. Dessutom vill han teckna återvändandeavtal med länder som Afghanistan. Något som enligt Flyktinggruppernas riksråd skulle tvinga människor på flykt i sitt hemland. Men från MP-ledningen hörs inga protester.
– Migrationsverket har alltid haft i uppdrag att jobba med återvändande. Viktigt för oss är att det sker så rättssäkert som möjligt, säger Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson.
Entusiasmen på dialogkonferensen betyder knappast att partiledningen kan andas ut. Ilskan mot de hårdare reglerna finns kvar. På kongressen i maj kommer flera motioner om migration att behandlas. En av dem kräver en amnesti som låter dem som finns i Sverige nu stanna, i första hand barnfamiljer och ensamkommande barn.
– Enorma resurser läggs på att utvisa människor. Pengarna skulle göra större nytta om de satsades på skola och socialtjänst, säger Grön ungdoms Carolina Bruseman som är en av undertecknarna.
En annan motion kräver att hela uppgörelsen om migrationspolitiken ska rivas upp. Därmed skulle bland annat id-kontrollerna tas bort liksom de tillfälliga uppehållstillstånden.
– Det är viktigt att markera när regeringen gått åt totalt fel håll, säger kommun- och kyrkopolitikern Ylva Wahlström som skrivit under motionen.
Särskilt upprörd är hon över de medicinska åldersbedömningarna av ungdomar som uppger att de är under 18 år.
– Det är inte rättssäkert och har dömts ut av läkare, säger hon.
Partiledningen vill inte kommentera motionerna, men prioriterar att tillfälliga uppehållstillstånd ska slopas så snart som möjligt.
– Frågan engagerar många gröna. Inte minst eftersom permanenta uppehållstillstånd skulle ge människor möjligheten till familjeåterförening tillbaka, säger Maria Ferm.
I den så kallade flyktingkrisens spår framträder nya ideologiska konflikter. Som Syre berättade förra veckan gällde en av frågorna under dialogkonferensen nyanländas rätt till välfärd. Miljöpartisterna diskuterade om begränsningar i nyanländas välfärd kan accepteras ifall det möjliggör för fler att stanna. Enligt partisekreteraren Anders Wallner var deltagarna skeptiska till tanken. Men diskussionen återkommer, tror han.
– Om förutsättningen för att ge människor skydd är att begränsa nyanländas välfärd är jag beredd att gå ganska långt. Där är vi inte i dag, men det finns inget som talar för färre flyktingar på sikt, säger Anders Wallner.