Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Miljöpartiet i våndor

Olof Olsson Klugman - 8 år sedan

Marken gungar i Miljöpartiet efter regeringens besked om stramare migrationspolitik. Diskussionen är intensiv om uppgörelsen och om hur partiet ska gå vidare. Samtidigt finns en oro för att Socialdemokraterna kommer kräva ytterligare åtstramningar.

34-flyktingskyltStämningen inom Miljöpartiet är minst sagt upprörd. Framför allt över Socialdemokraterna men även över att Miljöpartiledningen gick med på Socialdemokraternas hårda inskränkningar i flyktingpolitiken.

Redan timmarna efter att uppgörelsen presenterades gick både Grön Ungdom och Gröna Studenter ut och kritiserade partiledningen för uppgörelsen. Dagen efter kom det första offentliga avhoppet när Miljöpartiets gruppledare i Nora lämnade alla sina uppdrag på grund av regeringens förslag. Det har sedan följts av flera avhopp runt om i landet. Vera Maria Olsson, språkrör för Gröna Studenter i Stockholm, hör till dem. Dessutom har en av partiets högsta tjänstemän sagt upp sig. Christian Valtersson, politiskt sakkunnig i statsrådsberedningen, säger sig inte kunna agera lojal tjänsteman efter förslaget och lämnar sitt jobb.

Namninsamling

I helgen presenterades även en namninsamling för att få till en medlemsomröstning i Miljöpartiet om uppgörelsen. Insamlingen har hittills fått in 250 namn av de knappt 1 700 som behövs.

Riksdagsledamoten Carl Schlyter är en av nio ledamöter som röstade nej när riksdaggruppen godkände överenskommelsen med en rösts övervikt. Han har nu anslutit sig till kravet på en medlemsomröstning.
– I ett läge när vi är splittrade vore det bra om vi fattar ett beslut tillsammans. När man väl får ett beslut kommer alla att acceptera det, säger han.

Partistyrelsen menar däremot att en medlemsomröstning skulle kunna leda till ytterligare splittring.

Svårtolkat

Om det blir ett nej till migrationsförslaget och S vägrar omförhandla kan resultatet vara svårttolkat, menar de.

– Det är svårt att koka ner det till en fråga där det är tydligt vad konsekvenserna är. Det är risk för ny besvikelse och fler upprörda känslor, säger Jon Karlfeldt, sammankallande i partistyrelsen.

Carl Schlyter tycker å sin sida att man ska vara beredda på att lämna regeringen.
– Ju mer vi börjar försvara uppgörelselser som går emot det vi står för, ju mer kommer också rösten för det vi tror på att tystna. Det kan få ännu större konsekvenser än besluten i sig, då finns det ingen hejd på vilka beslut som kan fattas, säger han.

Förslag på lokaler

Under måndagen höll både Miljöpartiet i Stockholmsregionen och Miljöpartiet i Malmö snabbt ihopkallade extra möten om överenskommelsen, där flertalet som yttrade sig var kritiska. På mötet i Stockholm framfördes bland annat att det fortfarande finns kapacitet att ta emot fler flyktingar i huvudstaden. Miljöpartister från landstinget berättade till exempel att de har föreslagit lokaler som migrationsverket ännu inte visat intresse för.

– Vi har ännu tomma företagslokaler kvar, vi har ännu idrottshallar som inte används om nätterna och vi har ännu inte exproprierat Friends Arena, sa Mikael Jämtsved från Järfälla och rev ner applåder.
På mötet förmedlades bilden av att det varit nära att S och MP brutit samarbetet under förhandlingarna i regeringskansliet. Kulturministern Alice Bah Kuhnke vittnade om många fajter i regeringsrummet och ett högt tonläge. Enligt uppgift ska det förekommit flera mycket hårda diskussioner direkt mellan Löfven och Romson.

”Stor frustration”

På mötet i Malmö bestämde den lokala avdelningen att förkasta regeringens och de egna ministrarnas beslut. Samtidigt beslutade mötet att bjuda in partivänner från hela Sverige till ett möte för att ta fram en ny politik för ett starkt och effektivt asylmottagande.

Karolina Skog, kommunalråd i Malmö, ser ett stort behov av att samlas.
– Det finns en stor frustration. Därtill en stor oro över den långsiktiga utvecklingen, att Sverige och Europa sluter sig. Som någon sa: ”vi är på ett sluttande plan med tvål”, säger Karolina Skog.

Hon vill nu att partiet driver på för kraftfulla åtgärder för att Sverige ska klara att ta emot fler flyktingar och därmed se till att de hårdare reglerna inte förlängs.
– Normalläget i Svergie är en generös flyktingpolitik. Vi måste tillbaka dit. Då handlar det om åtgärder när det gäller sådant som arbetsmarknad och bostäder, säger hon.

Riksdagsledamoten Carl Schlyter befarar liksom många av de miljöpartister Syre talat med i veckan att Socialdemokraterna kan komma att kräva fler restriktiva åtgärder om inte antalet asylsökande minskar.
– Om målet är att människor inte ska komma hit, då kan politiker hitta på vilka åtgärder som helst, säger han.

Flera miljöpartister har också en bild av att delar av Socialdemokraterna driver på för att partiet ska göra sig av med Miljöpartiet i regeringen och att detta gör MP svaga i förhandlingarna.

Återvändandeavtal

Enligt en källa i regeringskansliet diskuterar Socialdemokraterna att tvinga länder som Afghanistan att teckna så kallade återvändandeavtal med Sverige genom att ställa det som villkor för fortsatt bistånd. Sverige skulle därmed kunna massavisa alla afghaner som i dagsläget är kvar i landet efter att de fått avslag på sina asylansökningar. Och det är bara ett exempel på tänkbara förslag från S, enligt samma källa. Andra är sänkt dagersättning – och helt stängda gränser.

I Miljöpartiets partiledning har man svårt att se hur ytterligare eftergifter i migrationspolitiken skulle vara möjliga.
– Det utrymmet är utomordentligt litet. För väldigt många miljöpartister går det en tydlig gräns vid asylrätten. Där är vi nu, säger Jon Karlfeldt, sammankallande i partistyrelsen.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar