”Militärövningar med Nato gynnar Putin”
De stora internationella militärövningarna avlöser varandra just nu. I måndags började ACE, Arctic Challenge Exercise uppe i norr, som snart följs av Baltops i söder. En fråga i veckans höga debattvågor har varit om övningarna ökar eller minskar säkerheten.
Flygstridsövningen Arctic Challenge Exercise (ACE) är igång och som mest är cirka 90 flygplan i luften samtidigt. En tredjedel av Sveriges yta tas i anspråk och bland länderna som övar finns bland annat USA och Tyskland. Baltops 15, som följer i juni, är en marin övning i Östersjön, under Natoledning. Övningar som dessa är inget nytt fenomen men de blir allt större och mer komplexa. Det bekräftade också Försvarsmakten vid en presskonferens förra veckan. Syftet är att ”öka den bestämda operativa militära förmågan, men också att sända tydliga säkerhetspolitiska signaler att vi gör detta tillsammans med andra” berättade generalmajor Karl Engelbrektson.
Kritiken mot övningarna har särskilt rört Natos framträdande roll. Statsminister Stefan Löfven tonar ner militäralliansens betydelse i sammanhanget, medan till exempel Folkpartiledaren Jan Björklund och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt menar att militärövningarna självklart för Sverige närmare Nato. Miljöpartiet har som medlem i regeringen godkänt övningarna men Valter Mutt, partiets utrikespolitiska talesperson, är kritisk.
– Rent politiskt är det klart att det här tolkas som ett närmande till Nato. Dessutom ser jag med oro på att den här typen av övningar bara växer och växer. Att hela tiden pumpa upp stämningarna gynnar bara Putin som kan peka på ett yttre hot, har han sagt till Dagens Nyheter.
Samma dag som ACE drog igång inledde också Ryssland en stor militärövning med upp till 12 000 soldater och 250 stridsflyg, enligt BBC. Fredsrörelsen, med kampanjen Stoppa ACE i spetsen, har mobiliserat under en längre tid för att lyfta frågan. I samband med att övningen drog i gång hölls manifestationer på flera platser. På Medborgarplatsen i Stockholm arrangerade Stoppa ACE vårens tredje manifestation och i Umeå utförde Kristna fredsrörelsens lokalförening en så kallad Die-in, för att symboliskt koppla flygövningarna till de människor som dör i krig. Kristoffer Fredriksson, ordförande i föreningen, anser att militärövningen ACE måste ses i ett sammanhang.
– Tillsammans med andra steg som tagits de senaste åren – till exempel anslutningen till Natos snabbinsatsstyrka och värdlandsavtalet som beslutades om i höstas, så ger det bilden av att vi går in i Nato bakvägen, utan en ärlig offentlig debatt och utan stöd av den allmänna opinionen.
Han befarar att Sverige successivt förlorar sin egen röst i frågor om internationell fred och säkerhet. Men även lokalt finns problem med ACE.
– Övningen är en del i kolonialiseringen av Sapmi och den strider mot ILO-konventionen om urfolksrättigheter, som Sverige ännu inte har ratificerat. Vi är också bekymrade över påverkan på den lokala miljön och att störningen sker under den känsliga kalvningstiden.