Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

”Militärövningar med Nato gynnar Putin”

Text: Benita Eklund | Foto: Johanna Fredriksson - 8 år sedan

De stora internationella militärövningarna avlöser varandra just nu. I måndags började ACE, Arctic Challenge Exercise uppe i norr, som snart följs av Baltops i söder. En fråga i veckans höga debattvågor har varit om övningarna ökar eller minskar säkerheten.

Foto: Johanna Fredriksson
I Umeå hölls en ”die-in” i protest mot ACE.

Flygstridsövningen Arctic Challenge Exercise (ACE) är igång och som mest är cirka 90 flygplan i luften samtidigt. En tredjedel av Sveriges yta tas i anspråk och bland länderna som övar finns bland annat USA och Tyskland. Baltops 15, som följer i juni, är en marin övning i Östersjön, under Natoledning. Övningar som dessa är inget nytt fenomen men de blir allt större och mer komplexa. Det bekräftade också Försvarsmakten vid en presskonferens förra veckan. Syftet är att ”öka den bestämda operativa militära förmågan, men också att sända tydliga säkerhetspolitiska signaler att vi gör detta tillsammans med andra” berättade generalmajor Karl Engelbrektson.

Kritiken mot övningarna har särskilt rört Natos framträdande roll. Statsminister Stefan Löfven tonar ner militäralliansens betydelse i sammanhanget, medan till exempel Folkpartiledaren Jan Björklund och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt menar att militärövningarna självklart för Sverige närmare Nato. Miljöpartiet har som medlem i regeringen godkänt övningarna men Valter Mutt, partiets utrikespolitiska talesperson, är kritisk.

– Rent politiskt är det klart att det här tolkas som ett närmande till Nato. Dessutom ser jag med oro på att den här typen av övningar bara växer och växer. Att hela tiden pumpa upp stämningarna gynnar bara Putin som kan peka på ett yttre hot, har han sagt till Dagens Nyheter.

Samma dag som ACE drog igång inledde också Ryssland en stor militärövning med upp till 12 000 soldater och 250 stridsflyg, enligt BBC. Fredsrörelsen, med kampanjen Stoppa ACE i spetsen, har mobiliserat under en längre tid för att lyfta frågan. I samband med att övningen drog i gång hölls manifestationer på flera platser. På Medborgarplatsen i Stockholm arrangerade Stoppa ACE vårens tredje manifestation och i Umeå utförde Kristna fredsrörelsens lokalförening en så kallad Die-in, för att symboliskt koppla flygövningarna till de människor som dör i krig. Kristoffer Fredriksson, ordförande i föreningen, anser att militärövningen ACE måste ses i ett sammanhang.

– Tillsammans med andra steg som tagits de senaste åren – till exempel anslutningen till Natos snabbinsatsstyrka och värdlandsavtalet som beslutades om i höstas, så ger det bilden av att vi går in i Nato bakvägen, utan en ärlig offentlig debatt och utan stöd av den allmänna opinionen.

Han befarar att Sverige successivt förlorar sin egen röst i frågor om internationell fred och säkerhet. Men även lokalt finns problem med ACE.

– Övningen är en del i kolonialiseringen av Sapmi och den strider mot ILO-konventionen om urfolksrättigheter, som Sverige ännu inte har ratificerat. Vi är också bekymrade över påverkan på den lokala miljön och att störningen sker under den känsliga kalvningstiden.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 7 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 7 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 7 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 7 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 7 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 7 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 7 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 7 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 7 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar