Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Med nål, tråd och flinka fingrar

Annika Thomas - 8 år sedan

Vi har ett intimt förhållande till våra kläder och de utsätts för större slitage än någonting annat i vår närmiljö. Men när helt nya tyger slits ner i maskiner för att se använda ut, och när ett plagg kan hamna i soporna för att ett blixtlås gått sönder, har något gått snett.

Foto: Annika Thomas

Foto: Annika Thomas

I vår stressiga vardag har ingen längre tid att ta fram nål och tråd. Kunskap om hur man syr i en knapp eller lagar en sprucken söm är inte längre självklar. Vi börjar tappa bort det viktiga textila hantverket, som brukade vara så självklart.

Kanske behöver vi söka oss tillbaka till äldre tiders sätt att se, då man satte värde på kläder och textil, för att få motivation att återerövra förmågan att ta hand om de kläder vi har, för att lära oss att lappa och laga? I tidigare generationer lagade man sina trasiga kläder så länge det bara gick. Gamla textilier sparades och tyglappar återanvändes. Jag är övertygad om att det inte bara handlade om nödvändighet på grund av fattigdom, utan lika mycket om att man verkligen värdesatte sina textila ägodelar. Och att man hade stor respekt för handens verk.

Det amerikanska företaget Ifixit har som affärsidé att lära människor laga sina saker när de går sönder. Deras budskap är att vi ska bli engagerade i de saker vi äger i stället för att vara passiva konsumenter. En av fördelarna med att laga saker själv är att man får ett djupare förhållande till dem. Kanske väljer jag en annan färg på blixtlåset? Kanske byts den utslitna kragen ut till en ny i ett annat tyg? Upplevelsen förändrar min känsla inför plagget. Helt plötsligt har det blivit något jag skapat, något som jag äger på riktigt, i stället för något som jag bara har köpt.

I vår kultur ska lagningar vara så osynliga som möjligt. Vår syn på vad som är vackert, precis som vår syn på livet, bygger på att försöka dölja det som inte är perfekt. Men det finns andra estetiska ideal. I det japanska wabi sabi lyfter man fram det bristfälliga, tillfälliga och ofullständiga. En spricka i en skål kan till exempel lagas med guld, så att den verkligen syns. Enligt detta sätt att se gör sprickan skålen ännu vackrare.

Även kläder blir vackrare av lagningar. Den ursprungliga tekniken att laga slitna textilier i Japan kallas för sashiko. Den bygger på att laga, och göra plagg slitstarka, genom att lappar fästes med täta förstygn på fram- och baksidan av trasiga eller slitna partier. Traditionellt användes en grov mål och relativt kraftigt garn på indigoblått tyg. Med sashiko framhävs de hål, och den nötning, som tiden skapat. Lagningarna ger karaktär och förstärker skönheten i livets förgänglighet. Ju fler gånger man lagar, desto vackrare blir det.

Sashiko har i dag utvecklats till en unik konstform, där nålen används som en pensel så att varje stygn har sin känsla. Förstygnen ska helst ha olika längd, eftersom det blir mera levande så.
Att stygnen är olika visar ju att det är skapat för hand, under närvaro. Och det är det som ger det en känsla, en själ.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar