Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Många aktivister mördas för sitt engagemang

Amantha Perera/IPS - 8 år sedan

Gräsrotsaktivister som är engagerade i ursprungsbefolkningars rättigheter och miljöfrågor lever farligt i stora delar av världen. Nyligen mördades miljö- och människorättsaktivisten Berta Cáceres i sitt hem i Honduras.

Kvinnor bär på plakat med bild på den mördade miljöaktivisten Berta Cáceres under en minneshögtid på Internationella kvinnodagen i Tegucigalpa i Honduras. Foto: Fernando Antonio/AP/TT.

Kvinnor bär på plakat med bild på den mördade miljöaktivisten Berta Cáceres under en minneshögtid på Internationella kvinnodagen i Tegucigalpa i Honduras. Foto: Fernando Antonio/AP/TT.

Enligt organisationen Global Witness mördades 116 miljöaktivister i världen under 2014, vilket var nästan dubbelt så många som antalet mördade journalister under samma år. Över 40 procent av offren tillhörde urspungsbefolkningar och tre fjärdedelar av morden inträffade i Latinamerika. Under perioden mellan 2002 och 2013 uppges minst 903 miljöengagerade medborgare ha mördats på olika platser i världen.

Ett av de senaste offren för våldet var Berta Cáceres som sköts till döds i sitt hem natten till den 3 mars i år.

Hon var redan som ung i början av 90-talet med och bildade organisationen Cophin, som stred för ursprungsbefolkningars rättigheter i hemlandet Honduras. Inför vänner och kollegor berättade Berta Cáceres att hon förde en kamp mot ”dödliga krafter”.

Under de senaste två decennierna upplevde hon hur kollegor utsattes för hot, våld och attacker, men hennes eget engagemang fortsatte trots det att växa.

Innan hon mördades hade Berta Cáceres utsatts för dödshot och hon hade nyligen flyttat till en ny bostad. Hon var djupt engagerad i protesterna mot ett av Latinamerikas största vattenkraftverksprojekt, de fyra dammar som planeras vid floden Gualcarque. Till en början stöttades projektet av det kinesiska företaget Sinohydro och Världsbanken, men båda drog sig ur efter protesterna.

Berta Cáceres engagemang uppmärksammades världen över.

– Det var på grund av den kamp hon ledde inom Cophin och för sina över 20 år av motstånd mot nya kolonialmakter som hon fick Goldman-priset 2015, säger Tatiana Cordero, chef för Latinamerikaavdelningen vid den internationella organisationen Urgent Action Fund, till IPS.

Golmans miljöpris är en prestigefylld utmärkelse som ibland brukar kallas ”det gröna Nobelpriset”.

Bara två veckor innan hon mördades ledde Berta Cáceres en stor demonstration i Rio Blanco som slutade i en konfrontation med poliser och anställda vid Desa, det honduranska företag som står bakom det planerade vattenkraftverksprojektet.

Mordet på den välkända aktivisten har utlöst starka känslor i världens miljö- och rättviserörelser. FNs särskilda rapportör för ursprungsbefolkningars rättigheter, Victoria Tauli-Corpuz, uttryckte bestörtning efter mordet. Hon uppmanade samtidigt det internationella samfundet att samarbeta för att få ett slut på våldet.

– Det är dags att världens länder ställer förövarna till svars och skyddar de aktivister från ursprungsbefolkningarna som på fredlig väg protesterar mot stölden av deras marker och resurser, sade Victoria Tauli-Corpuz.

Organisationen Global Witness påpekar att mordet på Berta Cáceres tyvärr är typiskt för det ”systematiska” våld som drabbar miljöaktivister i Honduras. Enligt organisationen har tre av hennes kollegor som varit engagerade i kampen mot projektet vid floden Gualcarque mördats sedan 2013.

Många aktivister menar att det internationella samfundet måste få upp ögonen för de faror som hotar de som strider för miljön och ursprungsfolks rättigheter – samt det faktum att förövarna så ofta får gå fria.

Aleta Baun, indonesisk aktivist som är engagerad i kampen för folkgruppen mollo på västra Timor, är fullt medveten om den situation som Berta Cáceres levde under. Hon fick själv Goldmans miljöpris 2013 och har överlevt två mordförsök.

– Du känner dig fullständigt ensam när sådana attacker inträffar, berättade hon efter att ha attackerats i ett bakhåll av en stor grupp män.

Efter attacken upplevde hon inte att de lokala myndigheterna gjorde vad de kunde för att förhindra nya våldsdåd.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar