Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Maktkamp inför öppen ridå

Mathias Wåg - 9 år sedan

Sverigedemokraterna har länge varit uppdelat i två läger och under Jimmie Åkessons sjukskrivning blossade motsättningarna upp ordentligt. I botten ligger en strid mellan SD och SDU om den framtida makten i partiet.

Jimmie Åkessons första hälsning till sitt parti efter sjukskrivningen var ett inlägg på Facebook. I sitt korta öppna brev förklarade han hur valkampanjen hade slitit på honom. Samma symptom visade Sverigedemokraterna, ”som tyvärr blivit lidande under det hektiska supervalåret” och nu höll på att slitas sönder inifrån av partiskadliga element.

Vikarierande partiledare Mattias Karlsson gick ut ännu hårdare på Facebook mot ungdomsförbundets ledning och kallade dem en ”skock halvfascistoida, självrättfärdiga, unga, arga män (eller kvinnor för den delen) med Napoleon-komplex”.

Det stormar i landets tredje största parti. Partikonflikten i SD mellan partiledningen och ungdomsförbundet sker för öppen ridå. Det är svårt att tänka sig något annat parti hantera en intern konflikt så offentligt i media. Eller via Facebook.

SD har länge varit uppdelat i två läger, förnyarna och bunkern. Förnyarna kring Jimmie Åkesson tog makten för tio år sedan och tvingade bunkerfalangen åt sidan. De senaste åren har flera i den äldre bunkerfalangen uteslutits med SD:s nolltoleranspolicy mot rasism som motivering. De har däremot fortsatt ha sitt grepp om ungdomsförbundet.

Under Jimmie Åkessons sjukskrivning blossade motsättningen upp till en öppen konflikt, när ungdomsförbundet lyckades ta över SD:s Stockholmsavdelning. Finns det en ideologisk skillnad mellan de två falangerna? Henrik Johansson från nätsidan Inte rasist, men som granskar SD är tveksam.

– Till stor del handlar det om en maktkamp mellan SD och SDU, den ideologiska striden handlar bara om semantik och småsaker. Visst finns det en skillnad i framtoning, men den är inte avgörande. Det handlar om en kamp om den framtida makten i partiet. Stockholmsavdelningen är en maktbas som inom några år kan bli ett hot mot Åkesson, menar Henrik Johansson.

Chang Frick driver nyhetssidan Nyheter idag. Han var tidigare medlem i SD och har fortfarande bra kontakter in i partiet. Hans sida är ofta den första att skriva om de senaste turerna kring uteslutningsärendena, som nu börjar likna en daglig dokusåpa. Chang Frick menar att det finns en ideologisk skillnad mellan parterna.

– Den finns en oro var SDU-ledningen står ideologiskt. Och den oron har vuxit över tiden. SDU har aldrig gjort någon markering mot Nordisk ungdom och liknande etnonationalistiska grupperingar till höger. SDU gör snarare medvetet utspel som går väl hem i dessa grupper och räknar med stöd därifrån. Detta bekymrar SD:s partiledning, som vill ha en tydlig gränsdragning mot extremhögern.

I den linje Mattias Karlsson stakat ut finns det inte något utrymme för en etnonationalistisk hållning om man vill att SD ska vara ett trovärdigt parti, menar Chang Frick.

– Karlssons och Åkessons vision är att kunna utmana både Moderaterna och Socialdemokraterna om att vara statsbärande parti. Då går det inte att ha med SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand i partiet. Om Gustav Kasselstrand blir dominerande kommer SD bli ett litet fyraprocentigt stödparti till Alliansen och spela samma roll som Vänsterpartiet har till Socialdemokraterna.

Henrik Johansson menar att denna gränsdragning mot etnonationalismen inte går att göra i praktiken.

– SD har inte lyckats städa ut etnonationalismen ur programmet. Det finns inga tänkare i partiet, förutom Mattias Karlsson själv, som driver en socialkonservativ linje – alla andra kör en etnonationalistisk retorik. Böckerna de säljer och på nätsajterna för snarare fram etnonationalism än socialkonservatism.

Den 27 april ska partiledningen besluta om uteslutning av ett 20-tal medlemmar, däribland ungdomsförbundets ledning.

– Den konflikten vi ser nu är inget som har uppkommit plötsligt, utan har byggts upp länge. Karlsson vill ha den inför öppen ridå. Det är därför han skriver öppet på Facebook, han vill att det ska synas vad han gör. Det handlar lika mycket om en signal utåt som inåt de egna leden. Han vill signalera ända ut i minsta lokala partiförening att minsta kommentar som går emot nolltoleransen så är du ute utan pardon, säger Chang Frick.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar