Maktkamp inför öppen ridå
Sverigedemokraterna har länge varit uppdelat i två läger och under Jimmie Åkessons sjukskrivning blossade motsättningarna upp ordentligt. I botten ligger en strid mellan SD och SDU om den framtida makten i partiet.
Jimmie Åkessons första hälsning till sitt parti efter sjukskrivningen var ett inlägg på Facebook. I sitt korta öppna brev förklarade han hur valkampanjen hade slitit på honom. Samma symptom visade Sverigedemokraterna, ”som tyvärr blivit lidande under det hektiska supervalåret” och nu höll på att slitas sönder inifrån av partiskadliga element.
Vikarierande partiledare Mattias Karlsson gick ut ännu hårdare på Facebook mot ungdomsförbundets ledning och kallade dem en ”skock halvfascistoida, självrättfärdiga, unga, arga män (eller kvinnor för den delen) med Napoleon-komplex”.
Det stormar i landets tredje största parti. Partikonflikten i SD mellan partiledningen och ungdomsförbundet sker för öppen ridå. Det är svårt att tänka sig något annat parti hantera en intern konflikt så offentligt i media. Eller via Facebook.
SD har länge varit uppdelat i två läger, förnyarna och bunkern. Förnyarna kring Jimmie Åkesson tog makten för tio år sedan och tvingade bunkerfalangen åt sidan. De senaste åren har flera i den äldre bunkerfalangen uteslutits med SD:s nolltoleranspolicy mot rasism som motivering. De har däremot fortsatt ha sitt grepp om ungdomsförbundet.
Under Jimmie Åkessons sjukskrivning blossade motsättningen upp till en öppen konflikt, när ungdomsförbundet lyckades ta över SD:s Stockholmsavdelning. Finns det en ideologisk skillnad mellan de två falangerna? Henrik Johansson från nätsidan Inte rasist, men som granskar SD är tveksam.
– Till stor del handlar det om en maktkamp mellan SD och SDU, den ideologiska striden handlar bara om semantik och småsaker. Visst finns det en skillnad i framtoning, men den är inte avgörande. Det handlar om en kamp om den framtida makten i partiet. Stockholmsavdelningen är en maktbas som inom några år kan bli ett hot mot Åkesson, menar Henrik Johansson.
Chang Frick driver nyhetssidan Nyheter idag. Han var tidigare medlem i SD och har fortfarande bra kontakter in i partiet. Hans sida är ofta den första att skriva om de senaste turerna kring uteslutningsärendena, som nu börjar likna en daglig dokusåpa. Chang Frick menar att det finns en ideologisk skillnad mellan parterna.
– Den finns en oro var SDU-ledningen står ideologiskt. Och den oron har vuxit över tiden. SDU har aldrig gjort någon markering mot Nordisk ungdom och liknande etnonationalistiska grupperingar till höger. SDU gör snarare medvetet utspel som går väl hem i dessa grupper och räknar med stöd därifrån. Detta bekymrar SD:s partiledning, som vill ha en tydlig gränsdragning mot extremhögern.
I den linje Mattias Karlsson stakat ut finns det inte något utrymme för en etnonationalistisk hållning om man vill att SD ska vara ett trovärdigt parti, menar Chang Frick.
– Karlssons och Åkessons vision är att kunna utmana både Moderaterna och Socialdemokraterna om att vara statsbärande parti. Då går det inte att ha med SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand i partiet. Om Gustav Kasselstrand blir dominerande kommer SD bli ett litet fyraprocentigt stödparti till Alliansen och spela samma roll som Vänsterpartiet har till Socialdemokraterna.
Henrik Johansson menar att denna gränsdragning mot etnonationalismen inte går att göra i praktiken.
– SD har inte lyckats städa ut etnonationalismen ur programmet. Det finns inga tänkare i partiet, förutom Mattias Karlsson själv, som driver en socialkonservativ linje – alla andra kör en etnonationalistisk retorik. Böckerna de säljer och på nätsajterna för snarare fram etnonationalism än socialkonservatism.
Den 27 april ska partiledningen besluta om uteslutning av ett 20-tal medlemmar, däribland ungdomsförbundets ledning.
– Den konflikten vi ser nu är inget som har uppkommit plötsligt, utan har byggts upp länge. Karlsson vill ha den inför öppen ridå. Det är därför han skriver öppet på Facebook, han vill att det ska synas vad han gör. Det handlar lika mycket om en signal utåt som inåt de egna leden. Han vill signalera ända ut i minsta lokala partiförening att minsta kommentar som går emot nolltoleransen så är du ute utan pardon, säger Chang Frick.