Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Må klokare liv komma efter oss

Krönika, Nike Markelius - 9 år sedan

Om vi fick göra om vår värld från början – vad skulle vi göra annorlunda då? Den här tiden vi lever i gör att jag ofta längtar bort. Eller tillbaka.

Jag tänker på hur det varit förut och hur det har blivit sen dess. Visst har vi gjort stora framsteg. Till exempel inom medicin, teknik och vetenskap naturligtvis, viktiga områden som gör oss friskare, kommunikationen snabbare och som får oss att lättare förstå konsekvenserna av vårt handlande. Den relativa globala kampen för att rädda klimatet är igång även om det går för långsamt. Och det är fint att blicken på varandra långsamt förändras i takt med att normer kritiseras. Bra att fler är vegetarianer och värnar om djurrätt. Och det finns fler kvinnliga politiker än när jag var liten.

Men det är väldigt mycket illa som står helt stilla och det är fruktansvärt frustrerande att vi inte lärt oss stå ut med varandra och samsas om den jord vi alla fötts lika nakna till. Och jag undrar hur världen och civilisationen varit om människan inte hade exploaterat och lagt stora delar av jorden under sig, utan istället levt i följsamhet med den? Om vi använt vår unika hjärnas möjligheter på ett ödmjukare sätt.

Om vi inte sprängt berg för att vräka oss fram utan tagit oss runt berget istället. Eller klättrat över det. Om vi haft respekt för att berget står där berget står därför att det ska stå där. Om vi inte hade varit så glupska och egoistiska och tyckt att ”här ska vi fram” i en falsk tro att vi äger jorden och att den är vår att göra vad vi vill med.

Om vi inte hade stängt in djuren för att tvinga dem att vara vår mat, utan (de som nödvändigtvis vill äta kött) jagat dem på lika villkor, med det vi fått av naturen: våra trubbiga tänder, långsamma ben och mjuka händer. Istället för att tillverka vapen och fängsla värnlösa varelser som har samma rätt till den här planeten som vi, i en falsk tro att vi äger djuren och att de är våra att göra vad vi vill med.
Våra kollektiva händer är smutsiga. Ju längre tiden går ju mer skäms jag. Ju mer önskar jag att vi vant oss att klara oss med mindre. Att vi vridit vapnen ur händerna på männen för länge sen och bett dem hålla käften.

Om alla som lever på jorden delade på de resurser som finns så skulle alla leva gott. Ingen skulle vara fattig och ingen skulle vara rik. Det är egentligen en enkel fördelningsfråga som blivit så svår, orättvis och ödesdiger. Girigheten har fått råda för länge nu. Den riskerar att bli vår undergång. Naturen kommer att slå tillbaka. Vi kommer troligtvis inte att överleva det och jag känner egentligen bara en stor tacksamhet inför det, och en förhoppning om att när jorden gjort sig av med oss, så kommer nytt klokare, följsammare liv att ta plats på den här vackra planeten.

För oss som lever här nu, är det snart försent att göra om, att rätta till våra misstag. Det tåget går. Vi får leva i det som är. Men jag hoppas att vi kan samla alla våra misstag i en liten överlevnadskapsel som nästa ”generation” jordinvånare kan hitta och dra lärdom av. Och kanske även en kapsel med det lilla vi kommit fram till som främjar fred och frihet för alla levande varelser.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar