Linfrön sänker blodtrycket
Att låta linfrön i olika former ingå i kosten sänker blodtrycket. Detta enligt en ny metaanalys som publicerats i senaste numret av tidskriften Clinical Nutrition.
Forskarna lade samman resultat från 15 experimentella studier där blodtryck mätts och linfrön lagts till kosten i olika former som hela linfrön, krossade linfrön, linfröolja, kosttillskott i tablettform och lignanextrakt.
Man fann en signifikant sänkning av blodtrycket för alla former av linfrön utom linfröolja och lignanextrakt. Störst effekt sågs i de studier som varat längre än 12 veckor där systoliskt blodtryck sänkts med 3,1 mmHg och diastoliskt blodtryck med 2,6 mmHg.
En sänkning på 3,3/1,4 mmHg har i tidigare studie uppskattats kunna minska insjuknande i hjärtkärlsjukdom med 22 procent.
Att inta krossade råa linfrön innebär att man får i sig cyanogena glycosider vilket i studier uppvisat negativa effekter vid daglig konsumtion om mer än 3 msk per dag. Att inta mindre än 2 msk per dag anses i regel som säkert men Livsmedelsverket avråder helt från konsumtion av råa krossade linfrön och att man i stället äter dem hela eller hettar upp krossade linfrön innan konsumtion.
Källa: Läkare för miljön
Eftersom ett elfel i tryckeriet har försenat veckans tidning bjuder vi här på hela veckans nummer.
Läs tidningen som pdf genom att klicka här.
Läs tidningen som ”on-screen-paper” (bläddringsbar) genom att klicka här.