Låga ambitioner för minskade utsläpp
Inför klimattoppmötet i Paris i december ska alla FNs medlemsländer presentera åtaganden för minskade utsläpp. I tisdags kom Australien, ett av de länder som släpper ut mest, med sitt bud. Detta har mött skarp kritik och regeringens egen klimatpanel anser att det är långt ifrån tillräckligt.
I tisdags offentliggjorde Australiens premiärminister Tony Abbott landets utsläppsbidrag till klimatmötet COP21; en minskning med utsläppen av växthusgaser med 26–28 procent till 2030, jämfört med 2005 års nivåer.
– Det här är ett ansvarsfullt och uppnåbart mål. Det är jämförbart med målen i andra utvecklade länder och tillåter jobb- och ekonomisk tillväxt, säger han i ett pressmeddelande.
Tony Abbott har kritiserats för att omhulda landets kolindustri trots att undersökningar visar att 50 procent av den australiensiska befolkningen istället vill se satsningar på förnybar energi. Endast 6 procent vill prioritera kolet.
Målet ligger långt under vad regeringens egen panel av klimatexperter rekommenderar, skriver den oberoende nyhetssajten commondreams. org. Enligt panelen borde målet vara 40–60 procent minskning fram till 2030, jämfört med år 2000. Regeringens val av 2005 som utgångsår har också mött kritik, eftersom det var ett år med ovanligt höga utsläpp. Den australiska tankesmedjan Climate Institute lyfter att om alla länder sätter lika låga mål kommer världens temperatur att stiga med 3–4 grader. Tankesmedjan menar också att målet är dåligt för ekonomin.
– När många andra nationer ökar ansträngningarna för att begränsa utsläppen och modernisera sina ekonomier genom ren energi och andra investeringar, innebär detta mål att Australien fortfarande kommer att vara den värsta nedsmutsaren bland utvecklade ekonomier 2030.