Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Kvinnlig urkraft i feministisk cirkus

Nike Markelius - 8 år sedan

Cirkusperspektivs föreställning Gynoides – circus female intelligentsia har haft sin världspremiär på Orionteatern i Stockholm. Det är ett feministiskt cirkuskonstprojekt som ska ut på internationell turné och som undersöker normer och representation av kvinnor i cirkuskonsten.

40-24-Gyno_Hula Hoop2_Veera Kaijanen

”De förhåller sig fysiskt till sina ting, ger liv åt ringar i olika storlekar, stolar som hissas upp i luften, linor och tyger” Här Veera Kaijanen med rockringar. Foto: Einar Kling Odencrants

Hela projektet Gynoides är en reaktion på objektifieringen av kvinnors kroppar i cirkuskonsten och stereotyperna som generellt förekommer i konstarten. Projektet är en kombination av artistisk forskning, sociala åtgärder och alltså en helaftons cirkusföreställning.

I den varma manegen möts vi inledningsvis av toner från en ensam akustisk harpa och en kvinna med allvarligt ansikte på en stol mitt i rummet. Stämningen förtätas och snart stormar de sex internationella elitcirkusartisterna i likadana kroppsfärgade underkläder in i det avskalade rummet och visar prov på en exceptionell kvinnokraft och egenartade förmågor att tänja på kroppens begränsningar. Skönt befriade från kvinnliga attribut, såsom smink och glittriga scenkläder, skönt närvarande som naturliga kroppar och personer med glittret istället koncentrerat i det konstnärliga uttrycket, rörelserna och ögonen.

Kvinnorna i Gynoides är härligt befriade från objektifieringen som kvinnliga cirkusartister traditionellt ofta utsätts för, skriver Nike Markelius. Här Sophie Duncan i handstående. Foto: Einar Kling Odencrants

Kvinnorna i Gynoides är härligt befriade från objektifieringen som kvinnliga cirkusartister traditionellt ofta utsätts för, skriver Nike Markelius. Här Sophie Duncan i handstående. Foto: Einar Kling Odencrants

De förhåller sig fysiskt till sina ting, ger liv åt ringar i olika storlekar, stolar som hissas upp i luften, linor och tyger, genom att göra dem till delar av sina kroppar, sätta fart på dem och deras gravitationskrafter. Med sprudlande lekfullhet och glödande intensitet låter de oss komma nära konsten och dess kärna. Och jag tappar stundom andan av spänning!

Gynoides är cirkuskonst som ger plats och fritt spelrum åt en kraftfull och vacker ensemble. På mer än ett sätt. Förutom att cirkusartisterna är virtuost skickliga i sina nummer lyckas de samtidigt fylla rummet med sällsynt värme och feminin själfullhet; deras väsen andas ut så mycket av sina personligheter att det till sist känns som att jag lärt känna dem allihop. Dessutom är den suggestiva musiken och de innovativa ljudlandskapen djupt integrerade i showen. På en scen ovanför manegen sitter den hyllade övertonssångerskan och röstartisten Anna-Maria Hefele och ömsom sjunger, ömsom spelar akustisk harpa eller nyckelharpa i fullständigt samspel med artisterna nedanför henne. Artisterna använder också sina egna röster och kroppsljud genom kroppsnära mikrofoner, samt triggar genom sina rörelser, med hjälp av detektorer, igång trumloopar och beats som de rör sig till.

De genomgår under kvällen en slags frigörelseprocess. I början finns en scen när de alla samlas bakom ett stort skynke, vi förnimmer dem först som viskade skuggor och när de tar sig ut har de förvandlats till robotar som rör sig mekaniskt till stålhårda ljud. Sedan följer en lång rad solonummer; individuellt förfinade för varje karaktär. Sade Kamppila gör hisnande smidig dansakrobatik på golvet, ackompanjerad av sin egen röst och andning, sedan står hon på huvudet och lirar ukulele samtidigt, och spelar även ivrig klarinett när Veera Kaijanen går på en uppåtlutande lina över hela rummet.

Foto: Einar Kling Odencrants

Foto: Einar Kling Odencrants

I en underbar lång scen utför artisterna en kollektiv hopprepsdans och jag hade ingen aning om att det gick att hoppa hopprep med sådan glädje, fantasirikedom, konstfullhet och skicklighet. Kvällens mest överraskande nummer står den nyskapande artisten Laura Lippert för. Hon behärskar den sällsynta cirkuskonsten hårhängning och har utvecklat sitt eget akrobatiknummer upphängd i håret på en stor krok som hissas upp mot taket i den häpnadsväckande finalen.

Kvinnorna i Gynoides är härligt befriade från objektifieringen som kvinnliga cirkusartister traditionellt ofta utsätts för och tar plats som de suveräna kroppskonstnärer de är, med pondus och själ i sina uttryck och kvällen blir en poetisk och drabbande hyllning till kvinnans urkrafter men också en närgången normkritisk tolkning av cirkus i tiden.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar