Kritiken växer mot patent på tomat
Den schweiziska växtskyddsmedelskoncernen Syngenta fick tidigare i år patent på en växtförädlad tomat med förhöjda halter av flavonoler. Detta trots att den europeiska patentlagstiftningen inte tillåter patent på växtförädlade grödor. Nu växer ett upprop där allt fler organisationer ansluter sig.
Den Europeiska patentmyndigheten (EPO) har givit Syngenta ett patent som omfattar växten, utsädet och frukten. Tomaten har tagits fram genom en korsning mellan vilda tomater och redan växtförädlade sorter. Växten är alltså inte genmodifierad.
Den europeiska patentlagstiftningen tillåter inte patent på växtsorter från klassisk växtförädling men tidigare i år beslutade sig EPO att gå emot dessa riktlinjer. Nu växer missnöjet i Europa och ett upprop i regi av No patents on seeds samlar allt fler organisationer, däribland norska Utviklingsfondet.
– Genom att bevilja dessa patent ignorerar EPO allmänhetens intressen och tjänar istället patentlobbyn. Om detta fortsätter kommer vi att bli mer och mer beroende av ett fåtal stora internationella företag såsom Monsanto, Syngenta och Dupont, säger Christoph Sedan från No patent on seeds i ett pressmeddelande.
Uppropet uppmanar europeiska regeringar att ta upp frågan i EPOs förvaltningsråd och ifrågasätta EPOs tolkning av lagstiftningen.