Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Kraven på rättvisa sätter käppar i förhandlingshjulen

Benita Eklund - 8 år sedan

På måndag startar FNs klimatmöte i Paris. Det som såg ut att bli förhandlingar under ett starkt tryck för rättvisa har efter terrorattackerna hamnat i ett annat läge. De stora demonstrationerna i Paris är inställda och ”klimaträttvisan” ser ut att hamna i periferin.

”Endast klimaträttvisa räddar COP” – från klimatmötet i Köpenhamn 2009 passerade detta budskap på vägen in i förhandlingslokalerna. Foto: Peter Dejong/AP/TT

”Endast klimaträttvisa räddar COP” – från klimatmötet i Köpenhamn 2009. Foto: Peter Dejong/AP/TT

Förra fredagen hölls ett seminarium på Södra teatern i Stockholm med fokus på läget för ”klimaträttvisan” inför COP21. Initiativtagare var EU-parlamentarikern Linnea Engström (MP) och arrangörer bland annat Naturskyddsföreningen, Push Sverige och Rädda barnen.
Biståndsminister Isabella Löwin fanns på plats och gav sitt perspektiv.
– Klimaträttvisa är viktigt men vi får inte hamna i skyttegravspositioner och därmed inte komma överens.
Hon tror på Gröna klimatfonden som beslutades om på klimatmötet i Köpenhamn 2009. Fondens uppdrag är att ”stödja utvecklingsländer genom insatser för klimatanpassning och minskade utsläpp av växthusgaser, inklusive skogsrelaterade insatser”. Än så länge är fonden under uppbyggnad och Sverige har bidragit med fyra miljarder. I höstas gjordes de första utbetalningarna.

Det kommer dock att krävas oerhört mycket pengar, det är Isabella Löwin medveten om, och offentliga medel ska i första hand fungera som ”katalysatorer” menar hon. Omställningen kommer på alla fronter och hon nämner diskussioner hon deltagit i på Nasdaq-börsen som tydligt visat hur hållbarhetsfrågorna rusar upp på agendan.
Det är inte heller i toppen allt sker.
– Vi har ett glapp, många lokala och regionala initiativ är mycket mer ambitiösa.
MD Shamsuddoha från ett forskningscenter i Bangladesh påpekar att det är bråttom, klimatförändringarna är redan i dag ett brott mot de mänskliga rättigheterna anser han.

Särskilt med tanke på Bangladesh och vissa ö-stater som drabbas hårt. Att hålla sig inom 2 grader räcker inte menar han, målet måste sänkas till 1,5 grader. Liksom många andra representanter från de delar av världen som redan känner av klimatförändringarna pekar han på att det som kallas ”Loss and damage” måste in i Paris-avtalet, alltså kostnaden för sådant som går förlorat i klimatförändringarnas spår. Något som hänger ihop med detta är migrationen, påpekar MD Shamsuddoha.
– Hur ska den hanteras inom ramen för UNFCCC? Det ska ju handla om att rädda mänskligheten, om att skydda framtida generationer från klimatförändringarna. Men de rika länderna vill inte ha med kontexten med kompensation och klimatskuld i avtalet.

Thomas Hahn, forskare från Stockholm Resilience center, menar att läget ändå ser hyfsat ut på grund av att priserna på förnybart sjunkit kraftigt. Det innebär att det blir billigare för höginkomstländerna att stötta en global energiomställning. Och för att få med låginkomstländerna i klimatfrågan måste sol och vind subventioneras.
– Rättvisa innebär att höginkomstländerna finansierar denna ”marshallplan” och betalar till Klimatfonden, menar Thomas Hahn.

Men det går tämligen trögt med inbetalningarna till Gröna klimatfonden trots att det inom ramen för FN-principen om ”gemensamt och differentierat ansvar” ligger på de rika länder att beskatta sina fossila bränslen och betala till Klimatfonden.
– Vi har ändå i 100 år byggt vårt välstånd på billig fossil energi.

För den fattiga delen av världen ska hållbar tillväxt vara målet menar Thomas Hahn, för oss andra ska fokus helt och hållet ligga på ”transformation”. Så kallad ”decoupling” där tillväxten inte ökar koldioxidutsläppen, ska vara ett villkor för BNP-tillväxt tycker han.
– Vi ska inte ha tillväxtmål i våra finansplaner, klimatmålen måste komma först.

En annan synpunkt som lyftes under seminariet var att problemet inte är brist på pengar. Svante Axelsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, pekar på hur investeringar via pensionsfonderna kan ändras.
– Vi kan också ta bort subventionerna på flyget. En resa till Bangkok i Thailand subventioneras med 6 000 kronor.

Rättvisefrågan är själva anledningen till att klimatförhandlingarna inte kommit längre, menar Annika Jacobsson från Greenpeace. Hon efterlyser ett politiskt ledarskap som vågar ta beslut även om dessa vinner legitimitet först i efterhand. Civilsamhället kan bidra med att lyfta det vi faktiskt vinner på att dra ner på det vi tror gör oss lyckliga, däribland konsumtionen.
– Som mer tid i stället för högre lön eller ett gemensamt ägande som också öppnar upp för en gemenskap vi ännu inte känner.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar