Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Konservativ ideologi har humana rötter

Under ytan, Magnus Brohult - 9 år sedan

Under 80-talets Ebbe Carlsson-affär (Ebbe Carlsson hade etablerat sig som privatspanare i sökandet efter Olof Palmes mördare och därför importerat olaglig spaningsutrustning) publicerade SvD på kultursidan en artikel som utmålade homosexuella som potentiella landsförrädare.

Publiceringen var inget misstag utan sanktionerat av chefredaktören själv. Han fick den uppläst för sig av ansvarige för kvälls/nattskiftet på tidningen och gav sitt entydiga godkännande. Många av oss som då arbetade på SvD skämdes över publiceringen, men det hjälpte ju inte.

Publiceringen av artikeln kom med stor sannolikhet att innebära en fördröjning av den pågående kampen för hbtq-personers rättigheter. Eftersom SvD har varit så noga med att gå tillrätta med svenska politikers politiska skuld, och särskilt då gamla kommunisters, är det väl dags för tidningen att göra upp med sin egen politiska skuld. Förslagsvis betalar SvD in ett högt skadestånd till RFSL under en förlåtelseceremoni. Detta krav kommer jag upprepa i olika forum ända till dess att SvD bett om förlåtelse för denna skändliga publicering.

Allt detta skedde på 80-talet. Länge sedan. Men låt oss ändå lära av historien. Ett kort historiskt minne är ett av de farligaste hoten mot demokratin. I valet mellan den självpåtagna rätten att skända grupper av människor i yttrandefrihetens namn och de skändade gruppernas rätt till mänskliga rättigheter måste alltid yttrandefriheten stryka på foten till förmån för de mänskliga rättigheterna. Det gäller hbtq-personer, judar, valloner, ursvenskar och romer för att nu nämna några.
Nu är det dags igen. De tiggande romerna är i yttrandefrihetens namn förföljda, slagna, mördade. Polisen har väldigt stort överseende med förövarna. Mordbränder utreds inte. Anmälningar hamnar i papperskorgen.

Vår press är i allmänhet mer bekymrad över det idiotiska tilltaget att riva ner rasistiska annonser på Östermalms t-banestation än över rasismen i sig.
DNs Peter Wolodarski, som ofta är en klartänkt skribent, gör ett huvudnummer av några förvirrade demonstranters nedrivning av de rasistiska annonserna.
I SvD raljerar Per Gudmundsson över motståndet mot rasismen och framställer, på fullt allvar tycks det, Siri Derkert som en större marodör med sitt konstverk på samma t-banestation.
Med sin historiska skuld i närtid av att skända mänskliga rättigheter borde tidningen hålla sig för god för att göra sig lustig över en utsatt grupp.

De romska tiggarna är en test på vår humanism. Det finns inte mycket charm (som vi kan se), förmögenhet eller utbildning i denna utsatta grupp. Just därför möter vi oss själva hos dessa tiggare. Kan vi se dom ändå? Kan vi vara mänskliga trots det, eller sträcker oss vår mänsklighet bara till dom som liknar oss själva i tanke och livsföring?
Ingen fantastisk belöning väntar idealisterna i föreningen Hem, som kämpar för deras rättigheter. Men de gör det ändå. Samlar kläder, ger råd, följer med till sjukhus, tvättar kläder. Detta utan att göra karriär i SvD eller socialdemokratiska partiet. Så länge godheten finns, finns det hopp. Kärlek är det enda som kan besegra ondskan på allvar. Släpp loss den!

Den konservativa rörelsen i Sverige lever med två starka idétraditioner sida vid sida. Vid sidan om den bristande respekten för mänskliga rättigheter finns en tradition som just har sina rötter i respekten för människors okränkbara värden. När Fredrik Reinfeldt i sitt tal förra sommaren sa att vi skulle öppna våra hjärtan för flyende människor så var det ett ställningstagande helt i linje med den konservativa traditionen. Argumentet var tydligt: när människor behöver hjälp är det enda moraliskt riktiga att erbjuda den hjälpen. I grund och botten var plikten att göra gott skäl nog enligt Reinfeldt; ställningstagandet behövde inte ursäktas med nytta – till exempel att flyktingarna senare skulle ge skattekronor till Sverige.
Då Reinfeldt gick med i Prideparaden strax efter det att han blivit partiordförande var det ett agerande som anslöt till en konservativ idétradition på samma sätt.

Det idéarv som den konservativa rörelsen burit med sig de senaste decennierna är främst två huvudströmningar som schematiskt kan beskrivas så här:
1. Nyliberalismen, som trycker på ekonomiska resultat och ser ekonomiska mål som något gott i sig.
2. Kulturkonservatismen som snarare ser det goda och sanna livet som målet för politiken, helt oberoende av om det är förknippat med en ekonomisk nytta. Bägge riktningarna har naturligtvis en annan idé än vänstern om fördelningen av inkomster och näringslivets behov av att verka utan för mycket hinder.

Ända sedan konservatismen ställdes mot den franska revolutionens rättsövergrepp och hänsynslöshet mot fångar har den tagit fasta på försvaret av mänskliga rättigheter. I den andan verkade till exempel en modern kulturkonservativ företrädare som den moderate riksdagsmannen Alf Wennerfors, död 2004. I riksdagen kämpade han bland annat för att svenskt bistånd skulle villkoras med att mottagarlandet respekterade mänskliga rättigheter. Vidare var han en pionjär när det gällde krav på homosexuellas rättigheter.

Nyliberalismen är inte en riktning att luta sig mot när det gäller att stå emot omänsklighet. I den tid vi lever nu med en gryende nyfascism över hela Europa är det viktigt att inte de nyliberala helt och hållet får ta över Moderaterna och/eller partiets tidningar. Nu måste Moderaterna istället vitalisera sina kulturkonservativa rötter. Nu är det tid att slåss för värden som är större än pengar, till exempel rätten att vara svensk och jude, att vara svensk och same och till och med rätten att vara pank rom.

Det viktiga just nu är att föra en dialog som visar respekt för seriösa opponenter och ta itu med det totalitära rasistiska hotet. Vi har en gång lärt oss hur det kan gå om inte politiker i tid förstår hur farliga de totalitära rörelserna kan vara.
Den sovjetiske ledaren Gorbatjov sa: ”Historien förlåter inte den som kommer för sent”. Det är dags nu: Att ta det allvarliga allvarligt.

Låt oss börja med att ta hand om den rom som sitter utanför närmaste butik. Och om du har ytterligare energi kvar: Skriv eller ring till SvD (08-135000) och begär att tidningen betalar sin skuld till RFSL. Säg att jag fixar förlåtelseceremonin.

Och om du har ännu mer energi kvar: stöd tidningar som visar respekt för mänskliga rättigheter och inte ursäktar rasisterna med yttrandefriheten.
Har du fortfarande energi kvar, ring då Peter Wolodarski på 08-7381000 och fråga honom varför hans normala klarsynthet inte får honom att se att rasismen är faran och inte förvirrade demonstranters attack på SD:s annonser.
Har du ännu inte tappat orken: gå med i ett parti eller en organisation som konsekvent bekämpar rasismen.

Magnus Brohult får svar i en debattartikel av Göran Dahl:
http://arkiv.tidningensyre.se/ingen-frihet-och-jamlikhet-fran-hoger/

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar