Arkiv för tidningensyre.se

Tidningen Syre
[email protected]

Ansvarig utgivare:
Lennart Fernström

Kompromissa inte med oginhet och hat

Ledare, Malin Bergendal - 9 år sedan

Höör, Malmö, Danderyd, Kävlinge, Oskarshamn, Munkedal, Kungsbacka, Arlöv, var blir det i morgon? Sverigedemokraterna lägger ut adresserna på internet och vill inte ha några frågor om varför. Samhällsinformation, säger de, samtidigt som de har en kampanj för att skrämma bort flyktingar.

De tillfälliga uppehållstillstånden kommer inte att göra det lättare för Sverige att ta emot flyktingarna – tvärtom, det blir mer administration och sämre integration. Foto: Santi Palacios/AP/TT

Flyktingarna från Syrien och Irak tar sig iland på den grekiska ön Lesbos. Foto: Santi Palacios/AP/TT

”Det handlar om signalpolitik. Den som funderar på att ta sig till Sverige ska få bilden av tält, snö, kyla och att ingen hjälp finns att få” som Paula Bieler, Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson, sa.

Sverigedemokraterna fanns inte med bland de sex partier som förra veckan kom överens om vad de kallar ”insatser med anledning av flyktingkrisen”, men deras ande har svävat över rummet: det ska vara jobbigt att fly till Sverige. Flyktingarna ska inte veta om de får stanna, det ska omprövas efter tre år. Om de då har antingen fortsatta asylskäl eller jobb ska de få stanna, annars ska de utvisas – om de är vuxna som inte är kvotflyktingar.

Hur ser det ut i Syrien om tre år? Somalia, Eritrea, Afghanistan?  Det kommer inte att vara många som tryggt kan återvända då, bedömer migrations- och folkrättsjuristerna Madelaine Seidlitz på Amnesty och Ignacio Vita. De tillfälliga uppehållstillstånden kommer inte att göra det lättare för Sverige att ta emot flyktingarna – tvärtom, det blir mer administration och sämre integration.

Inte heller blir det lättare för Migrationsverket och andra myndigheter för att man villkorar permanenta uppehållstillstånd med jobb. Även här krävs mer kontroll, mer administration. Risken är stor att desperata flyktingar blir lurade och utnyttjade, och för att undvika det, åtminstone på papperet, behövs ännu mer kontroll. Dessutom är det ännu ett steg på den destruktiva arbetslinjen: att värdera den som kan arbeta och har ett jobb högre än andra.

En annan ”insats med anledning av flyktingkrisen” rör inte nyanlända flyktingar. Den rör anhöriga till svenska medborgare, medborgare i andra EES-stater och Schweiz och personer som har bott i Sverige i mer än fyra år. I dag har de undantag från försörjningskravet vid anhöriginvandring, men det undantaget ska tas bort för ”nyetablerade relationer”. Om du älskar någon i ett annat land får ni alltså inte flytta ihop i Sverige – om du inte är ganska rik. Vad är en sådan förändring till för hjälp?

Man gör det till ett självändamål att hindra människor från att flytta hit. Inte för att ge bättre möjligheter att ta hand om dem som kommer – det blir ju inte lättare att handlägga samma persons ansökan flera gånger. Utan för att visa att det är osäkert att bo i Sverige. Även detta handlar alltså om signalpolitik: hallå flyktingar, Sverige är inget vidare land att fly till! Men också: hej SD-sympatisör, du kan lita på oss, vi vill också ”bevara Sverige svenskt”!

Medan partierna signalerar begravs de döda i attacken i Trollhättan och Migrationsverket tvingas hemligstämpla adresserna till nya flyktingboenden. Nej, det är inte i de bruna vrårna ni ska vinna trovärdighet. Vi löser inga problem genom att kompromissa med oginhet och hat.
Ska det föras signalpolitik, varför inte rikta den till alla oss som vill ta emot människor på flykt? Till Refugees Welcome-rörelsen och till flyktingarna? Välkomna hit, vi ska ta emot er så bra vi kan. Här finns många som vill hjälpa till.

Fler artiklar

Omställningen måste vara etisk

Stefan Villkatt
journalist, lärare samt miljö-, djurrätts- och fredsaktivist
04 april 2016

Omställningen kommer att kräva kunskap om hur vi kan leva självförsörjande på ett etiskt riktigt sätt, skriver Stefan Villkatt på veckans Under ytan. Han undrar om det ens kan kallas självförsörjning att leva på andras kroppar eller kroppsfunktioner.

Läs hela artikeln

Aktiv dödshjälp bör legaliseras

Gustaf von Heijne
medlem i föreningen Rätten till en värdig död
04 april 2016

I Syre den 15 januari 2016 skriver Jacob Schönning om sin syn på dödshjälp och den verklighet han lever i. Den avundas jag honom inte. Det skriver Gustaf von Heijne på debatt.

Läs hela artikeln

Basinkomst är ingen kvinnofälla

Andreas Meijer
04 april 2016

”Systemkollaps! Bidragsskapande! Lathetsfrämjande! Kvinnofälla!” Argumenten mot basinkomst (BI) är många och har hörts från många håll. Här bemöter jag några av de argument som brukar föras fram. Det skriver Andreas Meijer i sitt debattinlägg.

Läs hela artikeln

Sånger om dem som är på flykt

Jenny Eriksson - 8 år sedan

Nadin al Khalidi skriver och berättar historier utifrån bilder och egna minnen från krig och flykt. Hon ser det inte som att texterna är politiska men med sitt band Tarabband påverkar hon unga människor i både Sverige och arabiska länder.

Läs hela artikeln

Mare Kandre som punkare

Nike Markelius - 8 år sedan

Det finns skilda åsikter om vad punken stod för och vilka förändringar i samhället den åstadkom som musik/folkrörelse, men faktum är att det för många var en frihetsrörelse som ytterst ville ingjuta mod i och ge utrymme åt var och ens rätt att fritt välja sina vägar i livet.

Läs hela artikeln

Låga vattennivåer visar på djupare problem

Klas Lundström - 8 år sedan

Rekordlåga vattennivåer plågar södra Sverige, vilket äventyrar dricksvattentillgången. Sveriges dricksvatten håller hög kvalitet, men senast förra veckan slog myndigheter larm om farliga ämnen i brunnar i Sörmland.

Läs hela artikeln

Lång väg kvar till skövlingsfri palmolja

Madeleine Johnsson - 8 år sedan

Svenska och internationella storföretag kan fortfarande kopplas till palmoljeindustrins skövling av den indonesiska regnskogen. En ny rapport från Greenpeace visar att flera svenska företag inte gör tillräckligt för att satsa på palmolja som producerats på ett hållbart sätt.

Läs hela artikeln

Från grön politik till gröna Converse

Lennart Fernström
Ansvarig utgivare på Syre
31 mars 2016

Delar av påsken ägnade jag åt att läsa Maggie Strömbergs Vi blev som dom andra – Miljöpartiets väg till makten. Det mest tydliga i boken är att Strömberg inte förstått den gröna dimensionen. Istället försöker hon genom mikroberättande bevisa att den gröna särarten är flummig och verklighetsfrånvänd.

Läs hela artikeln

Islam – en del av vår värld

Jerker Jansson
författare och socialantropolog gästkrönikör i Syre
31 mars 2016

”Vi bekämpar en terroristorganisation, en barbarisk organisation som dödar oskyldiga människor. Vi bekämpar inte en religion”, kommenterade Bernie Sanders terrorattentatet i Bryssel förra veckan.

Läs hela artikeln

Japan och Skottland lyfter ovillkorat grundbidrag

Benita Eklund - 8 år sedan

Idén om en ovillkorad basinkomst, som funnits i politiken sedan 60-talet, har fått ett uppsving på senare år. I Japan tror man nu att ett generellt stöd till unga kan vara ett sätt att möta en avsevärd minskning av konsumtionen, enligt Sankei daily.

Läs hela artikeln

Fortsatta bidrag till köttindustrin trots klimatlarm

Jacob Hederos - 8 år sedan

Medvetenheten om köttets pris är i dag stor men konsumtionsnivån ligger nästintill still. Hur är det möjligt? Svaret är oftast att ”det är gott” och att ”det är billigt”. Information om konsekvenserna, behovet av omställning och de alternativ som finns verkar inte räcka. Det kanske inte är så konstigt. ”Bara för att vi vet att det är dumt att köra bil som vi gör så slutar vi inte med det,” svarar forskarna som Syre varit i kontakt med.

Läs hela artikeln

En livsmodell där alla får plats

Sanni Gerstenberg
grön samhällsdebattör och gästkrönikör för Syre 
30 mars 2016

Blev nyligen tagen av en artikel i tidningen Vi om den belgiska småstaden Geel. I flera hundra år har det funnits psykiatrisk öppen familjevård där. Deprimerade, schizofrena, psykotiska, maniska och paranoida människor bor i privata familjer som också sysselsätter dem.

Läs hela artikeln

Handelsavtalen hindrar hållbar omställning i Guatemala

Anna Nylander - 8 år sedan

– På sockerrörsplantagen används mycket kemikalier. Vi dricker förorenat vatten och barnen blir sjuka, berättar småbrukaren Amelia Choc Cuz. Hon är en av många i Guatemala som menar att det här är konsekvenser av handelsavtal som öppnat upp för en kraftig expansion av det industriella jordbruket. Men nu växer både medvetenheten och motståndet.

Läs hela artikeln

Bakom den ryska propagandans kulisser

Andreas Hedfors - 8 år sedan

Med kulturell hjärntvätt och militära utspel försöker ryska ledare dölja sitt vanstyre och korruption. Tyvärr går västvärlden med i dansen. Andreas Hedfors har träffat den hyllade författaren Peter Pomerantsev.

Läs hela artikeln

Det radioaktiva sopberget

Lena Carlberg - 8 år sedan

Under 2017 ska beslutsunderlaget för ett framtida kärnavfallsförvar och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle finnas hos regeringen. Detta trots att den valda förvaringsmetodens brister har påtalats under hela processen. Miljörörelsen ser sig själv som den enda motmakten och tycker att myndigheterna ”jamsar med” industrin snarare än tar sitt ansvar.

Läs hela artikeln

Palestinas folk behöver vår hjälp

Anna Wester
ordförande i Palestinagrupperna i Sverige och redaktör för tidningen Palestina Nu
29 mars 2016

Palestinierna lever undanträngda, instängda, skilda från varandra med taggtråd, höga murar och olagliga israeliska bosättningar i ett ockuperat land. Politikerna gör ingenting för att lösa problemen. Nu är det civila samhället palestiniernas hopp, skriver Anna Wester i veckans Under ytan.

Läs hela artikeln
Visa fler artiklar